Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Härligt vårväder på ingång – hit kommer värmen i helgen

17 mar, 2022 
Lukas Ernryd
Kvinna äter glass i vårsolen.

Lagom till veckoslutet får flera delar av landet riktigt sköna temperaturer. Som mest kan en lyckosam del av Sverige få upp till nästan 15 grader.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vintern börjar läggas allt längre bakom oss, i alla fall i kalendern och kanske till och med mentalt. Vi är dock fortfarande en hel del som huttrar när vi beger oss utanför dörren. Önskemålet om att stuva undan halsduken är stor.

Att sitta på en bänk och inta säsongens första glass är kanske ännu större.

Se också: 3 myter om fullmåneBrand logo
Se också: 3 myter om fullmåne

Kanske är väntan över. Till helgen får större delen av Sverige känna på tvåsiffriga plusgrader.

Var blir det allra varmast?

– Det blir i östra Svealand och längs med sydligaste delen av Norrlandskusten, alltså vid Gävleborgs kustremsa. Här kan vi få 10 till 14 grader på söndagen, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Annons

Mars kan vara en nyckfull månad med både minusgrader och soligt väder, men att få nästan 15 grader i mitten av månaden tillhör inte vanligheterna.

Man bör njuta av det om man kan, tycker du?

– Det skulle jag absolut säga.

Erik Höjgård-Olsen berättar att vi har haft högtrycksdominerat väder under några veckor med mestadels soligt väder i stora delar av landet. Vi har varit upp och nosat på tio grader på ett stort antal orter. I Göteborgsområdet var det över 14 plusgrader den gångna helgen.

Först ett avbrott – laddar upp

Högtrycket som vi har haft bryts av under ett par dagar innan det är dags för ett nytt som ger de ovan nämnda plusgraderna.

– Det nya högtrycket växer in under helgen och ger soligt väder i större delen av landet. Det är många som får njuta av vädret som karaktäriseras av det här nya högtrycket.

Annons

Götaland och Svealand kommer generellt få kring tio grader. I stora delar av Norrland ser det dock ut som att solen kommer skymmas av höga molnslöjor.

– Där blir det mer kring 5 grader. Men vid kustlandet i Norrland kan det nog bli upp mot 10 grader.

Hur länge stannar det här högtrycksbetonade vädret?

– Fram emot onsdag tycker jag mig kunna se att detta dröjer sig kvar. Men på måndag och tisdag blir det inte det inte lika höga temperaturer som vi har i helgen, mer kring 5 upp mot 10 grader.

Annons