Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Taxen Ice räddade mattes liv tre gånger – nu kan iskalla hunden bli årets djurhjälte

26 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, den 12-åriga taxen Ice, till höger, Ice och matte Sara Nordström Olofsson.
Den 12-åriga taxen Ice är en riktig hjälte. Hela tre gånger har han räddat matte som annars hade hamnat i ett livshotande koma. ”Han är helt fantastisk”, säger Sara Nordström Olofsson, 35, som bor i Vännäs tre mil utanför Umeå.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Namnet Ice är förmodligen bland de mest perfekta namnen som en hund någonsin har fått.

Det kan betyda "is” på engelska men också en förkortning för "In cace of emergency" vilket på svenska blir "i händelse av akut fara”.

Den långhåriga taxen Ice är verkligen matte Saras livräddare.

Se också: Här är de 7 vanligaste hundraserna – är din hund med?

Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?Brand logo
Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

För fem år sedan fick hon reda på att hon kan försättas i ett livshotande tillstånd som kallas för hypoglykemi. Om blodsockret blir får lågt kan hon snabbt ramla ihop, bli medvetslös och hamna i koma.

Annons

Ofta känner hon föraningar innan så sker. Hon blir blek, skakig och svettig i kroppen. Men det är inte alltid så sker även om hon äter på regelbundna tider, har koll på sitt blodsocker och tar glukagon-sprutor.

– Det kan ändå komma väldigt plötsligt.

Första gången

Sara minns när hon föll ihop första gången. Då hade hon ännu inte fått konstaterat att hon kunde hamna i tillståndet. Det var en vårdag år 2015 och Sara svimmade på golvet i vardagsrummet.

Hunden Ice är uppklädd.

– Min man var inte hemma, men då kom Ice till min räddning och slickade mig i ansiktet och puffade på mig. Jag fick tillbaka medvetandet och kunde krypa till ett skåp där vi hade lite chips. Det gjorde att jag kunde resa mig igen.

Annons

Ett år senare var det dags igen. Även denna gång kom Ice till iskall undsättning och Sara kunde krypa till sig lite godis.

Men den mest spektakulära händelsen inträffade nyligen. Det var en majdag år 2021 och Sara hade städat undan saker i huset. Sedan skulle hon gå ner i källaren med en låda.

– Hundarna vill aldrig följa med ner. Det är en brant trappa som de inte gillar.

Agerade annorlunda

Men denna gång agerade Ice på ett ovanligt sätt. Plötsligt var han tätt bakom henne och började yla utan någon uppenbar anledning.

– Jag sa: Gå och lägg dig. Jag kommer upp snart.

Han hade dock snappat upp något som Sara ännu inte hade insett. Det tog inte mer än några sekunder innan hon kände yrseln komma. Dock var ännu lite mer skärpt än vanligt tack vare agerandet från Ice.

– Jag var nästan nere då jag tappade fotfästet och tog tag i trappräcket. Så jag snubblade bara till. Sedan kröp jag tillbaka uppför trappan.

Hon kollade omedelbart sin sockernivå i kroppen. Den visade sig vara låg.

Taxen Ice lapar sol på verandan.

– Då tog jag direkt en spruta.

Sara tror att Ice har känt på doften att hennes blodsocker var lågt eller att han reagerade på att hon uppträdde annorlunda. I vilket fall litar hon alltid på hans omdöme framöver.

Annons

Kan bli årets djurhjälte

Aftonbladet, som var först med att uppmärksamma Ice och hans hjältemod, har pratat med Jan Bolinder, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Han säger att det inte helt går att säga vad hunden reagerar på.

– Rimligen är det en doftförändring som hunden känner, kanske på grund av ökad svettning som är ett symtom vid lågt blodsocker. Det är min gissning. Det finns hundar som är tränade för hjälpa människor med diabetes, säger Jan till Aftonbladet.

Se också: Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken

Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken

Efter tredje livräddningsaktionen bestämde sig Sara för att nominera Ice till Aftonbladets pris ”Svenska hjältar” i djurklassen.

– Jag såg en annons och skickade in en anmälan. De ringde upp mig och sa att nomineringen var så himla fin.

Vad känner du för Ice?

– Han betyder allt för mig. Han är min stora hjälte. Utan honom hade jag kanske inte varit här.

Hundar är det bästa som finns.

– Ja. Det är därför jag har tre stycken.

Annons