Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hunden Nano åt bullar med metall: “Jag fick fullständig panik”

15 nov, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, hunden Nano med matte Cornelia Lindberg på en hundrastgård i Malmö.
Någon vill skada Malmös hundar. Under ett års tid har polisen fått in över 60 anmälningar om livsmedel med farliga föremål som glas och rakblad. Cornelia Lindberg greps av panik när hennes hund Nano fick i sig två bullar innehållandes vass metall. "Tänkte bara att nu kommer han att förblöda", säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 31 augusti började precis som en vanlig dag för Cornelia Lindberg och hennes Nano. Hon tog en promenad och gick inom hundrastgården för att låta sitt energiknippe att springa av sig.

Efter en stund började han äta något från marken.

– Jag såg något gult och tänkte “vad är det?”. Gick fram och såg att han hade börjat på en till. Då ropade jag: “Vad äter du? Sluta!”.

Se också: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?Brand logo
Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

Nano gick iväg men då hittade Cornelia två bullar till.

Hennes magkänsla var inte bra. Hon hade hört om alla livsmedel som hittats ute i större delar av Malmö under det senaste året.

Annons

Bullarna innehöll metall

Farhågan visade sig vara berättigad. Inuti vad som såg ut som hemmagjorda bullar fanns flera vassa metallbitar.

– Jag fick fullständig panik. Tänkte bara att nu kommer han att förblöda från insidan och ut.

Cornelia beskriver metallen som något ganska mjukt, men någon hade klippt i bitarna i kanterna och vikt upp dem för att orsaka så stor skada som möjligt.

Hon samlade sig och ringde djursjukhuset och berättade vad som hade hänt. Cornelia fick besked om att komma in med Nano. Väl där undersöktes han av en veterinär som gjorde bedömningen att det sannolikt inte var någon akut fara. Nano, som är en blandning av amstaff och labrador, kan ha räddats av sin storlek.

Annons

– De sa att jag skulle ge honom sparris. Det blir trådigt och segt och lindar in vassa föremål. Jag köpte två burkar och gav honom. Han tyckte inte om det. Jag fick lägga leverpastej ovanpå.

Cornelia la ut en varning i en lokal Facebook-grupp som varnar andra hundägare när farliga livsmedel för hundar hittas. Det senaste året har flödet varit fyllt med liknande inlägg och ilskan är stor.

Ingen förstår varför detta äger rum.

Under nästan ett års tid har drygt 60 anmälningar om farliga livsmedel som hittats utomhus, inkommit till Malmöpolisen. En av dessa är Cornelias polisanmälan. En patrull kom 20 minuter efter att hon ringde in.

– De gick runt här och letade. De tog det på största allvar, det kändes väldigt bra. De hittade också fler bullar där borta vid träden. Personal från Malmö stad var också på plats den närmsta tiden efter händelsen.

Annons

Polisen prioriterar ärendet

Polisen har för närvarande ingen misstänkt, men bekräftar att ärendet är högt upp listan.

– Vi ser allvarligt på det, säger Calle Persson, informatör på polisen. Pågående brott går såklart före, och det har vi vår beskärda del av, men prioriterat är det.

Han säger att polisen sannolikt behöver ett avgörande vittnesmål för att få ett genombrott i utredningen.

– Om man ser någon placera ut något, ring 112. Då är det större chans för oss att komma dit och gripa en gärningsman. Och om man upptäcker något (livsmedel som är farligt för hundar, reds anm) ska man göra en polisanmälan så fort som möjligt. Då kan vi komma ut och söka och säkra eventuella spår.

Tror ni att det är en eller flera gärningspersoner?

– Troligtvis en med tanke på att det varit ganska likt varandra, men går inte utesluta att det är flera.

Annons

Hans uppmaning till hundägare är att vara extra uppmärksamma på vad hunden får tag på utomhus.

– Framför allt vid hundrastplatser och andra områden där hundar brukar rastas.

Nu har det gått nästan tre månader sedan Nano fick i sig två bullar med skarpa metallkanter. Han visar inga tecken på bestående men. Tvärtom springer han runt med stor nyfikenhet och rejält med energi.

– Det har inte varit några problem alls efteråt. Djursjukhuset bad mig hålla koll på hans avföring, men jag har inte sett något. Min teori är att hans starka magsyror frätte sönder metallen. Jag är inte orolig längre.

Händelsen fått Cornelia att bli ännu mer uppmärksam. Men det är svårt att ha full koll hela tiden. Dessutom har fynd hittats i många av Malmös stadsdelar.

– Man känner lite att man inte kan gå någonstans.

Hon har inget svar på vem som ligger bakom attackerna mot hundarna. Hon kan inte heller se något motiv. Hon kan inte förstå att någon, eller några, har ställt sig för att baka bröd med vassa föremål som sedan spridits i en hundrastgård.

Hunden Nano med Matte Cornelia Lindberg på en hundrastgård i Malmö.
Cornelia adopterade Nano från ett hundhem i Irland. Han hade lämnats in av den förra ägaren som inte längre ville ha honom.

Jag förstår att du verkligen vill att polisen griper den eller de skyldiga.

– Ja, jag hoppas det ska ta slut. Man vill kunna gå med sin hund var som helst utan att behöva tänka på att den ska äta något som kan döda honom. Och jag vill kunna släppa honom på ett öppet fält utan att behöva oroa mig för att det ligger spik på marken.

Se också: Superhunden Zac nosar upp knark och vapen

Superhunden Zak nosar upp knark och vapenBrand logo
Superhunden Zak nosar upp knark och vapen

Vad betyder Nano för dig?

– Nano betyder allt för mig. Utan honom hade jag förmodligen inte kommit ur min depression. Tack vare honom var jag tvungen att gå upp från sängen de dagarna jag inte jobbade. Han fick mig att och gå ut och vara aktiv. Han är världens finaste.

Annons

Hunddåden i Malmö

Från december år 2020 till i slutet av november år 2021 har drygt 60 anmälningar kommit till polisen. Det började med att bullar med glas hittades i en hundrastgård i Rörsjöparken. Kort därefter såg någon en hel påse med samma slags bullar på ett elskåp i stadsdelen St Knut.

Brödbullar har också preparerats med vassa metallbitar.

Anmälningarna visar även att privatpersoner hittat köttbullar som försetts med glas eller häftklamrar, men dessa fall är inte lika vanliga.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt, men berättar att ärendet är prioriterat.

Den 10 oktober skrev en person i en grupp på Facebook att en bekant hade sett en äldre kvinna slänga in bullar i en hundrastgård i Stadionparken. Dessa misstankar har polisen avskrivit efter att ha hört sig för med andra vittnen på plats.

Brottet rubriceras som förgöring vilket innebär att någon avsiktligt sprider gift, sjukdom eller annat i syfte att skada djur eller växter. Straffet är böter eller fängelse i max två år.

Annons