Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Ikea ställer om – producerar och donerar skydd till vården

01 apr, 2020 
https://image.allas.se/image-202049?imageId=202049&width=1320&height=1320&cropw=41.54&croph=62.5&x=29.08&y=4.02
Marcus Alm
Delad bild. Till vänster: Flaggor utanför ett Ikea-varuhus. Till höger: Vårdpersonal i ansiktsmask.
Ikea donerar till vården.
Coronaviruset har tvingat Ikea att göra rekordstora avbeställningar hos sina leverantörer. Nu ställer möbeljätten om produktionen – och en miljon ansiktsmasker är på väg till Europa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Ikeas rekordstora avbeställningar

Minskade försäljningar, stängda varuhus och inga restauranger – coronaviruspandemin har minst sagt slagit hårt mot den svenska möbeljätten Ikea.

Trots att företagets e-handel ökat med upp till fyra gånger så mycket, så räcker det inte för att täcka upp för tappet i de fysiska varuhusen.

Dagens Industri rapporterar om rekordstora avbeställningar från Ikeas håll gentemot sina leverantörer på redan lagda ordrar. I vissa fall handlar det enligt tidningen om en halvering av ordrarna.

Skyddsutrustning till vården när Ikea ställer om produktionen

Det är för att täcka upp för detta inkomsttapp som Ikea nu väljer att ställa om produktionen hos de leverantörer som har möjlighet, genom att bland annat tillverka ansiktsmasker.

– Vi har inga ambitioner att sälja utrustningen, utan kommer se till att den når ut så snabbt som möjligt till länder som har behov. Vi har redan en miljon ansiktsmasker på väg till Europa och ytterligare 600.000 från en annan leverantör som skickas nu i vecka 14, säger Henrik Elm, global inköpsdirektör på Inter Ikea, till Dagens Industri.

Annons

Se filmen: Handlare Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen

Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppenBrand logo
Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen

En miljon ansiktsskydd på väg till Europa

I ett tjugotal fabriker som drivs av Ikea producerar man nu inte bara ansiktsskydd, utan även engångsförkläden och annan skyddsutrustning till vårdpersonal.

Henrik Elm, som arbetat inom Ikea hela sin karriär säger till Dagens Industri att han aldrig upplevt något liknande, men berättar att företaget trots allt var väl rustade för att ta sig igenom krisen.

– Vi gick in i krisen i väldigt god form, vilket har hjälpt oss mycket. Före coronautbrottet i Kina hade vi vår bästa prestation någonsin när det gäller tillgänglighet på varor, balans i lager och kostnadsutveckling. Men oavsett storlek på tidigare kriser, så är detta något vi inte har upplevt tidigare och det finns ingen manual, säger Henrik Elm till Dagens Industri.

Annons

Källa: Dagens Industri

Läs mer om coronaviruset

Annons