Jeanette: Jag blev lurad när jag köpte min älskade hund

Jeanette Barnes kramar om sin lilla hund Penny, som hon är väldigt glad för. Penny är dock ingen cockerpoo, vilket Jeanette betalat för.

Jeanette Barnes trodde att hon köpte en cockerpoo, och inte en hund med inslag av japansk spets. Som väl är tål hon Penny trots allt.

Foto: Susanne Stamming

Jeanette blev jätteglad när beskedet kom. Hon slapp köa längre, det fanns en valp till henne. Eftersom hon är allergiker hade hon valt ras med omsorg. Snart stod det dock klart för Jeanette och de andra köparna att de inte fått vad de betalat för.

Jeanette Barnes, 71, i Göteborg älskar sin hund trots att det är vad man skulle kunna kalla en fuskhund som inte alls har den bakgrund hon lovades när hon köpte den för mer än två år sedan.

Hon har lång erfarenhet av hundägande och är så långt man kan komma från en naiv nybörjarköpare.

Jeanette har däremot haft ett problem. Hon är hundallergisk sedan barndomen och till en början hindrade det henne och maken Hans från att uppfylla sina drömmar om en valp. Det som var positivt var att hon hela tiden hade märkt att hon inte var allergisk vid varje hundmöte utan bara ibland. Kanske fanns det hundar som hon kunde tåla.

När hon under tidigt 90-tal råkade höra sin då 6-åriga dotter prata med en kompis på balkongen en kväll förstod hon att det här måste lösas.

– En stjärna föll på himlen precis då. Kompisen frågade henne vad hon önskade sig och min dotter svarade att det inte var någon idé att önska något. För det hon helst ville ha var en hund och hon sa: min mamma är ju allergisk så det går ju inte, berättar Jeanette.

Denna insikt i hennes dotters tankar fick henne att börja göra efterforskningar och hon gjorde ett test ihop med en kompis som hade två schnauzrar.

– Vi hade umgåtts mycket redan, men den här gången åkte jag på en längre tur med dem i deras bil med båda hundarna nära inpå. Det var liten yta och instängt. Klarade jag det utan symtom borde jag kanske klara den rasen, säger Jeanette.

Hon visade sig ha rätt. Ingen reaktion och snart såg maken Hans en annons i tidningen – schnauzervalpar till salu.

– Vi pratade först med uppfödaren och åkte sedan dit för att testa. Jag kände inget, säger Jeanette.

De köpte valpen de valt ut och tre år senare köpte de ännu en till schnauzer på samma ställe. Jeanette hade aldrig några problem med sin allergi med Molly och Ebba som de hette. Dessutom var det två trevliga personligheter som levde högt upp i ålder.

– Båda blev runt 16 år och det var en underbar tid de gav oss. Men därefter blev det inga fler hundar eftersom Jeanette hade börjat jobba på förskola.

Ibland funderade hon på att kanske ta hand om en hund från något räddningshem, men det kändes lite osäkert med tanke på att hon kanske skulle reagera allergiskt.

Blev på hund sugen igen

Tiden gick och 2018 gjorde hon en resa till Spanien med en väninna som tog med sig sin hund. Då märkte hon hur mycket hon saknade det sällskapet.

Det hade varit så mycket bedrövelse under lång tid. Jag kände att vi behövde den glädjen i huset

– Jag blev sugen på hund igen. Det hade varit så mycket bedrövelse under lång tid. Jag kände att vi behövde den glädjen i huset.

Hans hade på kort tid drabbats av svår bältros och sedan även grön starr, som efter operation ledde till att han blev blind och dessutom fick han njursvikt. Han är numera på sjukhuset två dagar i veckan för dialys.

– Det var bara för mycket och det behövdes något positivt i livet. Något att skratta åt så som vi skrattade åt Molly och Ebba när de busade.

Jeanette började titta på olika alternativ och hade en kompis som köpt en labradoodle – en kombination av raserna labrador och pudel som av vissa ansågs vara lättare ur ett allergiperspektiv.

– Jag vet att det inte säkert på något sätt. Det finns inga säkra raser, men det är ändå vanligare att vissa raser passar oss allergiker än andra och korsning med pudel brukar öka chanserna lite, verkar det som. Nu är risken att jag får en massa kritik bara för att våga antyda att det skilja sig en del. Men jag visste att det fungerade så för mig.

Tre år långa köer

Jeanette, som nu hade testat labradoodle försökte hitta en valp, men köerna var tre år långa.

– Jag hade ingen annan möjlighet än att leta vidare på annonssajter.

Jeanettes väninna hade en cockerpoo, som också är en korsning med pudel, fast där den ena föräldern är cocker spaniel och därmed mindre i storlek. Den tålde hon.

– Den var jättefin och det hade varit bra med en hund som var så ljus i färgen för då skulle Hans kunna skönja en siluett kanske – det var min tanke.

När det dök upp en annons om kommande valpar satte hon upp sig som intresserad.

– Det fanns både bild på mamman och pappan och på en tidigare valp med samma föräldrar. Det kändes tryggt.

Jeanette ringde och anmälde sitt intresse runt oktober-november 2018. Hon fick veta att hon stod som nummer 14 i kölistan.

– Då gav jag nästan upp. Det fanns inte en chans att det skulle kunna bli 14 valpar. Fyra–fem, kanske sex kändes mer normalt.

Träna med din hund - expertens bästa tips

Men så plötsligt den 1 december dök det upp en bild på mejlen. En glad cocker spanielmamma med en hel hög med valpar och ett meddelande – Du kan komma och välja – det blev elva valpar.

– Tydligen hade några hoppat av före mig i kön. Jag fick veta att det fanns tre tikar eftersom jag sagt att jag ville ha en tik.

Därefter började hon planera för att resa upp och hälsa på för att se både mamman och valparna.

Facebookgrupp med valpköpare

Under tiden hade uppfödaren ordnat med en Facebookgrupp för alla valpköpare och de fick kontakt med varandra. Alla såg fram mot sina nya familjemedlemmar.

– Vi hade kontakt även en del vid sidan av gruppen.

Hon hade framme mamman och valparna och jag valde tiken med lila band

Jeanette hittade fram till bostadsområdet där uppfödaren bodde.

– Det var ganska slitigt och trist område om jag ska vara ärlig, men inne i lägenheten var det jättefräscht. Hon hade framme mamman och valparna och jag valde tiken med lila band. Det spelade inte jättestor roll för de såg helt identiska ut, men denna var extra gosig.

Jeanette Barnes i Göteborg köpte en "fuskhund".

Det Jeanette tycker är jobbigast är att hon verkligen försökt göra allt för att inte bli lurad, men att någonstans måste man kunna lita på människor.

Foto: Susanne Stamming

Jeanette åkte glatt hem för att vänta in datumet då valpen var redo för att lämna mamman. Hon hade fortsatt kontakt med andra valpköpare och fick av händelse veta att en annan köpare som också velat ha en tikvalp också varit där, fast dagen efter henne och då också fått välja mellan tre tikvalpar.

– Det var lite konstigt. Jag hade ju bestämt mig för en av dem och tingat den.

Det fortsatte att vara lite förvirrat kring när valparna var redo och en del annat. Men till slut hämtade Jeanette sin valp.

– Jag tog tåget upp och hon mötte mig på stationen den 29 januari. Jag fick veterinärintyg, skötselinstruktioner, kvitto på att jag köpt och betalat för en cockerpoo, snuttefil från mamman och matpaket med den mat som valpen var van vid. Jag betalade 17 000 kronor, vilket kan verka lite idag. Men detta var långt innan coronapandemin höjde priserna med nästan det dubbla eller mer.

Se också: De mest populära hundraserna

1:19

Efter reklamen: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

(1:19)

Slå på ljud

Valpgruppen startade nu en egen Facebookgrupp och det började bra med glada hälsningar, men sedan kom allt fler oroväckande undringar.

– En av tjejerna som köpt en valp hade specifikt köpt en cockerpoo för det var den ras hennes pappa tålde. Han var också hundallergisk. Tyvärr visade pappan allergi mot hunden nästan direkt och valpen hade dessutom börjat fälla hår på ett sätt som var långt från vad någon kunde förvänta sig av en sådan ras. Hon ringde mig och då blev jag också orolig, även om jag inte märkt några allergireaktioner.

Stor efterfrågan på valpar

Coronapandemins hemarbete och isolering ledde till att många beslutade sig för att skaffa hund under 2020. Ökningen av antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens, SKK, register var nästan 11 procent, den största ökningen under hela 2000-talet.

När Royal Canin i mars 2021 tillfrågade 772 uppfödare i Sverige uppgav hela 82 procent att de upplevde en ökad efterfrågan, jämfört med 54 procent ett år tidigare.

Även före pandemin har efterfrågan varit större än tillgången på många raser. Med ökad efterfrågan ökar också priserna. Oseriösa uppfödare ser en marknad, och som köpare kan det vara lätt att bli lurad. Dessutom skapas en marknad för smuggelhundar. Tullverket har rapporterat att rekordmånga smuggelhundar stoppats vid gränserna i år och ifjol.

Tänk på detta om du ska skaffa hund:

* Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

* Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. (Många smugglade hundar säljs via mellanhänder.)

* Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

* Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.

* Se till att säljarens fullständiga namn, adress och telefonnummer finns på köpeavtalet.

* Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.

Källor: Royal Canin, SKK, Jordbruksverket, Tullverket m fl

Jeanette började försvara sin hund när folk påpekade att den inte direkt såg ut som en cockerpoo.

– Min bror bara skrattade. ”Det där är inte cockerpoo. Du har blivit lurad”, sa han.

Dna-prov gav svar

Folk i gruppen började kommentera att deras hundar fällde väldigt mycket och att deras kläder var helt vita av hår. Till slut gjorde några av dem dna-prov och de kom tillbaka med två olika resultat – 50 procent cocker spaniel och 50 procent japansk spets, eller 50 procent japansk spets och 50 procent pudel. Det fanns inte en chans att valparna var från samma kull. Det måste finnas ytterligare en mamma, troligtvis en japansk spets. Det förklarade varför det på vissa bilder bara varit några få valpar och på andra ända upp till tolv, alla med liknande utseende – ljust vitaktiga med lurvig päls.

– Den typen av blandras hade kanske kostat 5 000–6 000 vid den tiden. Vi kände oss alla lurade. Missförstå mig rätt – det var trevliga hundar, men inte det vi valt och betalt för.

Det Jeanette tycker är jobbigast är att hon verkligen försökt att göra allt för att inte bli lurad, men att någonstans måste man kunna lita på människor.

– Jag vill kunna förvänta mig en viss nivå av ärlighet. Jag är själv ärlig. Det blir omöjligt att göra något annars.

Två olika kullar

Hon tror att hon vet på ett ungefär hur allt gått till.

– Det är troligen inte medvetet. Tjejen med uppfödningen hade tagit sin cocker spanieltik till pudelhanen och vid detta tillfälle var även hennes andra tik med, som var av rasen japansk spets. På något sätt parade sig pudeln med den japansk spetstiken istället och tjejens japanska spetshane hade parat sig med cocker spanieltiken redan innan. Det blev två kullar. Det är vad jag tror i alla fall.

Jeanette pussar sin älskade lilla hund, som inte var vad hon betalat för.

– Jag tycker synd om tjejen som fick sälja sin valp eftersom hennes pappa blev allergisk. Alla vi andra har varit nöjda med våra hundar ändå. Trots att de inte är vad vi trodde, säger Jeanette.

Foto: Susanne Stamming

Jeanette är mer besviken på vad som hände när valparna fötts.

– Det är vad hon gjorde sedan som är det omoraliska. Att inte bara erkänna att det blivit fel och sedan ta den förlusten. Alla kan misslyckas ibland, saker kan hända, men att låtsas och luras – det blir jag så arg på. Det känns verkligen inte ok att lägga ihop två kullar också på det sättet, bara för att det fanns många köpare på kö.

Jeanette och flera av de andra köparna polisanmälde kvinnan för bedrägeri. Hon hade vid det här laget försvunnit och inte gått att nå. Det lades ner med kommentaren att hon redan stod anmäld för annat som skulle kunna täcka in det straff hon skulle kunna få. Hon anmälde även till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och fick rätt. Hunduppfödaren skulle betala tillbaka 8 500 till Jeanette.

– Det har jag fortfarande inte sett något av. Nu har hon bytt både förnamn och efternamn och det känns också märkligt. Vad jag vet håller hon inte på med hundar längre.

Trevlig och frisk hund

Samtidigt var Jeanette mer än nöjd med sin nya hund. En ovanligt trevlig och frisk hund som har mycket av sitt utseende från den japanska spetsen.

– Jag älskar den här hunden, men man ska kunna lita på folk. Jag tycker synd om tjejen som fick sälja sin valp eftersom hennes pappa blev allergisk. Alla vi andra har varit nöjda med våra hundar ändå. Trots att de inte är vad vi trodde.

Man kan ju inte dna-testa alla valpar. Vad är det för samhälle.

Jeanette kände också att hon verkligen försökte vara noga med att inte gynna någon kriminell, men vet inte vad hon skulle kunna ha gjort mer.

– Man kan ju inte dna-testa alla valpar. Vad är det för samhälle. Sedan vet jag att det finns många som håller fast vid att bara köpa renrasiga hundar, men där finns det andra problem som hög inavelsgrad, extrema utseenden och mycket annat som inte kan kontrolleras.

Se också: Hunden Moltas tränar stand up paddle

1:45

Efter reklamen: Se när hunden Moltas tränar stand up paddle

(1:45)

Slå på ljud

Jeanette vill inte bli kritiserad för sitt val av hund och önskar att en del hundmänniskor kunde vara lite mer stöttande istället för att hacka på varandra för allt möjligt.

Hon kramar om sin fina Penny som håller hårt i sina leksaker.

– Vi har min väninnas hund Texas på besök och då vill hon gärna paradera med sina grejer för att visa att de är hennes, skrattar Jeanette.