Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Johanna Hermann Lundberg är fröken ur

28 nov, 2018 
Louise Andersson
Fröken ur - Johanna Hermann Lundberg
När hon öppnar munnen stannar folk upp och frågar sig, varför känns rösten bekant? Hon berättar vilken köplats du har på Skatteverket, vad klockan är och när nästa buss anländer. Hon är känd men okänd – Johanna Hermann Lundberg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Johanna Hermann Lundberg har en av Sveriges mest kända rösterBrand logo
Johanna Hermann Lundberg har en av Sveriges mest kända röster

Stadsbussens dörrar smäller ingen framför näsan på mig. Tavlan visar ”tre minuter till nästa”. Jag vet att om jag trycker på knappen för synskadade är det hon som läser upp det för mig.

En försening har aldrig känts så opassande. Hon är ju uret själv, Johanna Hermann Lundberg, 54.

Hennes professionella stämma skiljer sig något från den jag talar med. Men när hon tar på sig ”arbetsrösten” är det den lugna, tydliga och något mörka stämma jag känner igen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Sedan år 2000 är det Johanna som personifierat rösten till svenskarnas tidhållning. Om du slår siffrorna 90 510 kan du höra den själv, som Fröken UrEn telefontjänst kopplad till ett atomur på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och för många, en nostalgisk figur.

–Folk blir så glada: “amen gud det är Fröken ur”. Eller: “här är min kompis och förresten är hon Fröken ur”.

Annons

Känd men okänd

Ute på stan kan hennes röst förbrylla. Den känns igen, men inte alla kan sätta fingret på varför.

– När jag tar på mig arbetsrösten ser jag direkt att folk tittar sig lite omkring. Som: “är det en radio eller en telefon står på eller?”. Så det kan jag barnsla mig med ibland.

När hon arbetade som programpresentatör på SVT var det många som kände igen hennes utseende. Men i dag kan hon välja bort uppståndelsen och själv bestämma när hon använder ”jobbrösten”.

– Jag tycker att det här är bättre, egentligen. Det är också roligt och folk har ju en relation till min yrkesroll.

”Jag svär jättemycket, vilket är konstigt”

Att arbeta med rösten var aldrig något märkvärdigt för Johanna. Eftersom både pappa Göran Lundberg och mamma Alicia Lundberg har arbetat som speaker på radio och tv.

– Min pappa var en språkpolis och mamma var facit. Så vi är väldigt väluppfostrade när det gäller språk.

Annons

Det fulaste som fanns var särskrivningar medan ordvariation och synonymer uppmuntrades. Tidigt lärde sig syskonskaran att tala ”väl”. Men som de flesta andra barn fann även de sina uppror.

– Jag svär jättemycket.

– När jag programleder radio tre timmar i direktsändning svär jag inte. Men tre timmar i vanligt tal utan en svordom, nä det funkar inte.

I arbetet får känslorna inte påverka hennes röst, vilket nästan aldrig är ett problem. Men när hon är speakerrösten i djurprogram på TV4 har det hänt att rösten svajar.

– Det var något avsnitt med apa som dog som blev väldigt känsligt.

Johanna Hermann Lundberg - Fröken ur
Om du trycker på knappen på busshållplatserna i Stockholm är det Johanna Hermann Lundbergs röst som läser upp busstiderna för synskadade. Foto: Louise Andersson

I sin yrkesroll förmedlar hon ofta svårsmälta fakta. Hon berättar till exempel vilken köplast du har på Skatteverket och på kommuners växelsvar – från Haparanda till Ystad. Hon informerar även telefonanvändare till utvalda operatörer när numret som personen slagit är ogiltigt.

Annons

Läste upp sonens studieskuld

Mer än en gång har Johannas röst har förmedlat jobbig information till sina närstående. En dag dök hennes röst upp när sonen ringde för att kolla upp sitt CSN-saldo.

– När man hör sin mamma berätta sin skuld, det var han inte så nöjd med tror jag.

Men det har även hänt att Johanna förmedlat dåliga nyheter till sig själv. Då hon varit telefonrösten till ett flertal banker.

– Då ringde jag banken och då hade jag råkat betala en jättestor räkning, två gånger. Så jag säger till mig mig själv: “saldo på kontot- minus 53 000 kronor”.

– Det var inte roligt. Och när man säger det själv, nä det var fruktansvärt.

Fröken ur - Johanna Hermann Lundberg
En sprudlande Johanna Hermann Lundberg kommer ofta med dåliga nyheter – som köplats eller skuldsaldo. Foto: Louise Andersson

Även när du skickar ett sms till en fast telefon eller arbetstelefon, som inte kan ta emot textmeddelanden, är det Johanna som läser upp det för dig. Något hennes bekanta roat sig med.

Annons

– Min bästa väns man, Göran har en sådan telefon och då hade hans kompis sms:at till honom för att skoja till det. Helt ovetandes att det var just jag som skulle läsa upp det, hade han skrivit: “Kära Göran, ska vi ligga i kväll?”.

–Då var det ju min röst som läste upp det här för Göran i hans öra. Dessutom med en sådan där konstig statisk röst. Han var helt chockad.

”Gör mycket jag inte vet om att jag gör”

I flera fall låter hennes röst nästintill monoton. Anledningen är att hon spelade in en syntesröst för tio år sedan, av olika meningsformationer. En röst som olika företag köpte upp för att sedan beordra vad den ska säga.

– Därför gör jag rätt mycket jag inte vet om att jag gör.

Syntesrösten finns att köpa i olika versioner och pris och kvalitén varierar.

– Busshållplatserna låter ganska bra. Men mycket låter hackigt, som Google Maps ungefär. Den rösten kan inte uttala någonting rätt.

Fröken ur - Johanna Hermann Lundberg
Efter att Johanna spelade in en syntesröst för tio år sedan har hon inte längre koll på vad hon säger. Foto: Louise Andersson

Meritlistan är lång men drömmen om en större inlevelse har rotat sig. Hennes ögon spärras upp av entusiasm när hon berättar om sin kvarstående dröm – som rösten till en Disney-häxa.

– Det skulle vara skitkul. Ursula är ju drömmen men hon är ju redan gjord i Lilla Sjöjungfrun.

Johanna Hermann Lundberg är känd men okändBrand logo
Johanna Hermann Lundberg är känd men okänd
Annons