Kakan Hermansson leder feministiska festen Årets Selma 2020

Porträtt av Kakan Hermansson som leder Årets Selma 2020.
På Internationella kvinnodagen den 8 mars är det dags för Årets Selma – en feministisk fest med författarsamtal på Göta Lejon i Stockholm. Kakan Hermansson är värd och Little Jinder, Nina Rung och Birgitta Ohlsson m fl medverkar. Prisen Årets Selma och Årets Selma Junior delas ut till en person eller organisation som arbetar för jämställdhet.

Kakan Hermansson, du leder kvällen – hur vill du beskriva Årets Selma?

– Det är ett potpurri av aktuella författare, böcker och intressanta samtal som är både kul och allvar. Jag tycker att det är viktigt att prata om kvinnors erfarenheter och att vi får synas, vi som fortfarande inte är norm och ses som annorlunda – det är en demokratisk rättighet. Jag skulle önska att alla kvällar var feministiska, det behövs.

Vilka är de viktigaste feministiska framstegen?

– Att vi fick rösträtt och aborträtten, den är superviktig. Att förskolan infördes. Att samkönade äktenskap blev tillåtna och att lesbiska par får statlig hjälp att skaffa barn.

Vilka feministiska frågor är viktigast nu?

– Att få stopp på den bruna högern som är ett hot både mot kvinnor och demokrati. De har ingen feministisk analys och är inte intresserade av kvinnlig frigörelse. Det är alarmerande att aborträtten är hotad. Dessutom behövs feministisk utbildning i alla ämnen i skolan, inte minst i sexualundervisningen. Vi måste också arbeta preventivt för att män ska sluta slå och våldta. Det behövs statlig kontroll av porrkonsumtionen.

Det behövs statlig kontroll av porrkonsumtionen

Har du några feministiska förebilder?

– Min mamma Kerstin är otrolig och Sara Danius. När jag var barn var jag besatt av suffragetterna, men det är inte bara kvinnorna på barrikaderna som är mina förebilder utan alla undersköterskor, förskollärare och alla andra som får livet att gå runt.

Läs mer om Årets Selma på www.selmastories.se.

Be a lady they said – feministiska klippet alla borde se