Så ser du om ”sommarkatten” är övergiven

En övergiven, vit smutsig katt sitter i snön och blundar.

TT/Shutterstock

Sommarkatt är ett begrepp där människor skaffar en katt inför semestern, för att överge den till hösten. Idag finns det 100 000 hemlösa katter i Sverige. Men hur kan man se ifall en katt är övergiven, och vad ska man göra ifall man tror sig ha funnit en hemlös katt?

Att skaffa katt inför semestern kan vara en bra idé, då du får gott om tid till att bekanta dig med den nya familjemedlemmen. Men det förekommer att människor skaffar katt för att ta med till sommarstället, och sedan lämnar den när ledigheten närmar sitt slut och hösten infaller – trots att det är förbjudet enligt lag.

Idag finns det över 100 000 övergivna katter i Sverige, en del av dem är sommarkatter. En katt lever i genomsnitt femtom år, därför är det viktigt att du tänkt igenom beslutet ordentligt – och inte bara skaffar katt för att det är oemotståndligt söta.

Katten Oskar är 25 år – får inte gå ut ensam längre

– En del har fått det om bakfoten att katter alltid klarar sig, men faktum är att en katt är helt beroende av människan för att överleva. De har inte nio liv utan behöver omvårdnad för att leva ett långt och tryggt liv. Det är därför viktigt att man endast skaffar en katt om man är helt säker på att man kan ta hand om den resten av dess liv, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Läs också: Så förstår du din katt – 4 humör att känna igen

1:10

Efter reklamen: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

(1:10)

När vinterkylan kommer blir också bytena i naturen färre och risken är stor för att katten fryser eller svälter ihjäl, om den inte hittar ett nytt mänskligt hem som är villigt att ta hand om den. Men innan du tar dig an en katt du tror är övergiven är det väldigt viktigt att så är fallet, för att du inte ska frånta en katt sitt riktiga hem.

5 tips på vad du gör om du hittar en övergiven katt:

1. Kolla efter id-märkning

Kolla om katten är id-märkt i form av en tatuering i örat eller chipmärkning. Detta gör du hos en veterinär och kontakta i sådana fall ägaren.

2. Kontakta polisen för att se om kattens försvinnande är anmält

Om katten inte är id-märkt så kan du höra med polisen om de fått in en anmälan om saknad katt. Sedan ska du anmäla hos länsstyrelsen som kan besluta om katten ska omhändertas.

3. Publicera ett inlägg i sociala medier

Finns det en Facebook-grupp i området för grannar kan du publicera ett inlägg för att eftersöka ägaren till katten. Det är även bra att anmäla till sidan vilse.nu.

4. Mata katten endast om den är mager

Om katten är mager kan du ge den passande foder och vatten. Obs! Om katten inte är mager ska du inte ge den mat då katter gärna hittar fler hem att äta hos även om de inte är övergivna.

Åtta anledningar till varför man ska ha katt – enligt forskning

5. Kontakta ett katthem – eller låt katten flytta in

Kontakta ett katthem i närheten för att se om de har plats att ta emot katten. Runt om i Sverige finns katthem som arbetar ideellt med att hjälpa övergivna katter, men dessa är ofta fulla och har inte nödvändigtvis kapacitet att ta emot nya katter. Har du som upphittare blivit fäst vid katten och vill ta in den i din familj, kan du efter en viss tid få behålla den. Men tänk igenom beslutet noggrant innan katten flyttar in hos dig.