Katrinas virkade vodoo-Trump gör succé på nätet

Missnöjet mot USA:s president Donald Trump har tagit många olika uttryck. Katrina Stiff virkade en Donald Trump Voodoo nåldyna som både mötts av ris och ros online.

I januari 2017 blev Donald Trump insvuren som USA:s 45:e president. Åsikterna om hans lämplighet i rollen som president går kraftigt isär och många har reagerat starkt.

USA:s president Donald Trump

USA:s president Donald Trump. Bild: Ron Sachs

Katrina Stiff från Brighton i England är en av dem som inte är helt nöjd med valet av ledare och skapade. Under det amerikanska presidentvalet förra året föddes därför idén om att göra en nåldyna till hans avbild.

– Jag har gjort nåldynor av flera högerpolitiker i Storbritannien, men har aldrig känt behovet av att ge mig in i den internationella politiken innan Trump blev en del av den, säger hon och påpekar att USA:s val av president förr eller senare kommer att påverka även den som bor utanför USA.

Figuren, som går under namnet Donald Trump Voodoo handlar, enligt Katrina Stiff, om att visa på någon slags ljus i mörkret.

– Vodoo-elementet är bara ett skämt och min förhoppning är att det ska få en slags förlösande effekt. Att folk ska känna sig lite mindre stressade när de får ventilera sina känslor genom att sticka små nålar i något som inte kommer att göra faktiskt skada, säger hon.

Trendade på Reddit

I början av februari trendade Katrina Stiffs verk på Reddit. Hon säger att egentligen inte alls är bekant med sajten, men att det ändå känns spännande. Särskilt eftersom figuren väckt så mycket negativa kommentarer.

– Jag tenderar att undvika att läsa kommentarer online, vilket är synd eftersom jag då missar väldigt mycket positivt. Ibland går jag igenom dem och tar skärmdumpar av de bästa – både positiva och negativa – och postar på min blogg.

Donald Trump som nåldyna.

Bild: Katrina Stiff

Hon påpekar dock att den respons som har nått henne har varit övervägande positiv. Även om det har trillat in en del hotmejl från upprörda amerikanska Trump-supportrar.

– Jag tycker att det är konstigt att de fortfarande är arga eftersom de har fått som de ville. Men jag antar att världen behöver alla typer av människor för att gå runt. Men jag har fått fler meddelande med support och humor vilket gör mig väldigt glad, säger hon.

Hittade särskilt garn

I vanliga fall brukar Katrina Stiff använda ett särskilt garn för hudfärg till sina karikatyrer. Men i fallet Trump tycker hon inte riktigt att det har passade.

– Jag tror inte att det finns ett garn i den här världen som matchar hans galna nyans, men det här var det närmaste jag kom, säger hon.

Katrina Stiff.

Katrina Stiff. Bild: Privat

Enligt Katrina Stiff är president-voodoo-dockan också relativt enkel att virka – för den som känner till grunderna. Mönstret går därför att köpa på hennes sajt, men hon säljer den också färdigtillverkad.

– Men leveranstiden varierar eftersom jag tillverkar allt för hand.

Tror du Trump känner sig smickrad över att ha blivit en nåldyna?

– Jag tvivlar, han verkar lite för tunnhudad för det. När jag gjorde min första politiska nåldyna, den dåvarande utbildningsministern Michael Gove, köpte både han och hans fru var sin. Vilket var irriterande elegant. Men skurkarna verkar bara bli värre och värre med tiden. Jag kan inte låta bli att önska att jag levde i ett parallellt universum där Bernie Sanders blev vald, säger Katrina Stiff.

 

Läs också: Filt av 31 000 mormorsrutor slår Sverigerekord: ”Väldigt rörd”

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: