Konstnärens pik-tog en halv miljon och stack

Jens Hannings "Take the money and run"

Foto: TT

Att sno inspiration är en sak men att sno pengar är en annan. Den danske konstnären Jens Haaning har verkligen lyckats sätta fingret på frågan vad som skiljer konst från stöld i verket ”Ta pengarna och stick”.

I slutet av september kom ett paket till konstmuseet Kunsten i danska Aalborg. Paketen innehöll konstnären Jens Haanings beställda bidrag till den kommande utställningen Work it out. En utställning om vår förhållande till arbete och pengar.. Konstnären skulle gestalta pengar och pengars värde genom att rama in en dansk och en österrikisk årsinkomst bakom glas. För detta ändamål hade konsthallen lånat ut de pengar som skulle figurera i verket. 534 000 kronor i danska kroner och Euro. Men när pappret revs av tavlorna var det tomt bakom glaset. Ny konst hade uppstått. Ett verk kallat ”take the money and run”, förklarade Jens Haaning för danska radiolyssnare.

– Verket är att jag har tagit pengarna, jag har visserligen inte sprungit men…, sa han i P1 Morgen.

"Take the money and run"

Konstnären Jens Haanings "Take the money and run"

Foto: TT

TV4:s beslut: Leif "Loket" Olsson tillbaka i Bingolotto!

I linje med utställningens tema

Konstnären förklarade att verket uppstått som en kommentar på hans egen arbetssituation. Det vill säga att han förväntades lägga ut en massa pengar ur egen ficka för att bidra med konst till en utställning där ersättningen skulle vara lägre än utlägget. En protest helt I linje med utställningens tema Work it out.

– Och jag uppmuntrar andra människor som också har kymiga arbetsvillkor att göra samma sak. Sitter du på ett skitjobb utan att få lön och i princip får betala för att arbeta så ta pengarna och stick. Det är en allmän uppmaning.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Konsthallen replikerade att de visst erbjudit Haaning en sjysst ersättning för hans jobb. Enligt kontraktet ska de utlånade pengarna lämnas tillbaka när utställningen slutar i januari. Enligt Jens Haaning, som gjort sig känd för provocerande innehåll förr, kommer detta dock inte att ske. Klart är i alla fall att både konstmuseet och utställningen fått sällan skådad pr.

Experterna svarar: Vad är den antika prylen värd?

Nyheten om konstnären som tar från de rika för att ge till de fattiga har spridit sig över hela världen. Lasse Andersson, chef på Kunsten, kan se humorn i verket och medger att de tomma tavlorna prickar temat Work it out. Men han menar fortfarande att det är ett kontraktsbrott. Stöld eller ej så ansluter Jens Haaning till en lång tradition i konsten. En tradition där åskådarna undrar vad det är de tittar på. Som när Marcel Duchamp släpade in ett signerad pissoar på ett galleri och hävdade att det var konst. Eller när Bertrand Lavier ställde ut en krockad Ferrari Dino på en utställning för samtidskonst i Paris 2013.

Lavier hade själv krockat bilen och det får ju räknas som en sorts signatur. Bilen ropades in för 250 000 kronor av en turkisk konstsamlare, skriver Teknikens värld. Återstår att se om konstmuseet får tillbaka de utlånade pengarna. Eller om någon köper ”Take the money and run”. Det kan inte bli annat än en spännande upplösning.

Narcel Duchamps "Fontaine"

Foto: TT

Relaterade artiklar

Papegojan Sune charmar hela internet – gapar om städning

Nu kan du vara med i nya Tunna blå linjen – statister sökes