Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Krönika: Kamala Harris som vicepresident är monumentalt

07 nov, 2020 
Minna Wallén-Widung
Kamala Harris håller tal på George Washington University i augusti 2020.
Att Kamala Harris blir USA:s nästa vicepresident är ett historiskt steg för världens alla kvinnor. Allas reporter Minna Wallén-Widung skriver om händelsen som precis gjorde skitåret 2020 betydligt bättre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En ny vit, äldre man – ja, en gubbe om man så vill – tar plats i Vita huset.

Det talas om att världen drar en lättnadens suck efter att flera stora nyhetsmedier utropat Joe Biden som landets 46:e president. Donald Trump har, med största sannolikhet, gjort sitt och tvingas lämna Ovala rummet med svansen mellan benen – även om han själv envist fortsätter att hävda att valet ännu inte är avgjort. Men oavsett hur turbulent maktskiftet än blir kan vi konstatera att det amerikanska folket har sagt sitt.

Hör Kamala Harris segertalBrand logo
Hör Kamala Harris segertal

I Trumps ställe träder en 77-årig demokrat som har betydligt mer politisk erfarenhet i bagaget än sin företrädare. Men Biden i all ära – den som drar till sig det mesta av strålkastarljuset är förstås Kamala Harris. Att USA:s nästa vicepresident är kvinna är ingenting annat än monumentalt. Och det blir ju inte mindre betydelsefullt av att hon dessutom blir den första afroamerikanen och den första med indiskt ursprung på posten. Nu skrivs historia och det är inte utan att det går en rysning genom kroppen när man tänker på vad det här kan komma att betyda för USA – och världen. Skitåret 2020 blev precis betydligt bättre.

Annons

Kamala Harris är inte heller hon någon gröngöling inom politiken. Hon är utbildad jurist och 2016 blev hon den andra svarta kvinnan i senaten. Hon har varit Kaliforniens justitieminister och var själv en av Demokraternas kandidater till presidentvalet, innan hon fick se sig besegrad av just Joe Biden. Hon brinner för HBTQ-frågor, jämställdhet och kvinnors och barns rättigheter.

Porträttfoto av Minna Wallén-Widung.
Minna Wallén-Widung är reporter på allas.se.

Kamala Harris är med andra definitivt en kraft att räkna med – och det kan behövas. Som vicepresident är hon den som ska träda in om något händer med presidenten. Och med tanke på att Joe Biden faktiskt fyller 78 år senare i november, får den risken ändå ses som relativt stor. Själv verkar han ha fullt förtroende för att hans vice president skulle fylla skorna om något skulle hända honom. TT rapporterar att när Biden fick frågan i CBS 60 minutes om han trodde att Kamala Harris skulle vara beredd att ta över Vita huset, svarade han jakande.

Annons

Han motiverade sitt svar så här:

– Nummer ett, hennes värderingar. Nummer två, hon är smart som fan och nummer tre, hon har en ryggrad som står pall. Nummer fyra, hon är verkligen principfast. Och nummer fem, hon har betydande erfarenhet från den största delstaten där hon lett justitiedepartement som är det näst största efter USA:s (federala) justitiedepartement.

Att hon kommer att rocka i Vita huset är det således inget snack om. Det har också ryktats om och spekulerats i att Biden mycket väl kan tänka sig att bara sitta en period och alltså inte ställa upp för omval om fyra år – vilket sannerligen krattar manegen för Kamala Harris att ta sig ända upp till toppen 2024. Man baxnar vid tanken.

Nu strömmar hyllningarna till Kamala Harris in från alla håll och kanter (nåja, kanske inte från republikanskt håll då). Skådespelerskan Reese Whitherspoon skriver så här på Instagram:

”I dag är en stor dag. Det spelar ingen roll vilken sida du står på, låt oss ta tillfället i akt att tänka på hur långt kvinnor har kommit i det här landet. När jag tänker på alla som krossat glastak och berett väg för en kvinna att äntligen bli vicepresident i USA gör mig så känslosam”.

Annons

Hillary Clinton, som så snöpligt besegrades av Donald Trump i valet för fyra år sedan, är som väntat också nöjd med dagens resultat:

”Det är en historisk biljett, ett förkastande av Trump, och en ny sida för Amerika”, skriver hon på Twitter.

Samtidigt är det en tuff verklighet som väntar Kamala Harris när hon tillträder i januari nästa år. Att det blir en jobbigt start på nya jobbet är det inget snack om. USA, liksom resten av världen, står inför utmaningar av sällan skådat slag. Coronapandemin överskuggar det mesta just nu, men det akuta klimathotet och ett land som är djupt splittrat inte bara av valet utan också av motsättningar som går betydligt djupare än så och som ledde till bland annat Black lives matter-rörelsens frammarsch tidigare i år, är liksom grädde på moset.

Men oavsett hur den nya duon tar sig an problemen, kan vi i dag bara stanna i stunden och försöka greppa det historiska som har hänt. Att en kvinna innehar den näst högsta posten i USA är otroligt stort. Det visar kvinnor världen över att det går att komma precis hur långt som helst. Glastaken går att krossa och normer går att bryta. Det visar våra döttrar att allting är möjligt, på riktigt.

Det tackar vi dig för, Kamala Harris.

Annons