Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Kundernas ilska mot Icas nya bonussystem

23 jan, 2020 
Minna Wallén-Widung
Exteriör bild av en Ica-butik och bild på någon som håller i ett Ica-kort.
Tomas Oneborg/SvD/TT och Janerik Henriksson/TT
Matkedjan Ica har hamnat i blåsväder. Anledningen är att affären ändrat sitt bonussystem, så att insamlade bonuspoäng inte går att spara till nästkommande månad. Ändringen har skapat stor ilska bland Icas kunder.
"Skäms ICA" och "Vi som har dålig lön och dåligt bidrag blir lidande igen som vanligt", är två av kommentarerna på Icas Facebooksida.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Matjätten Ica har förändrat sitt lojalitetsprogram och överger nu begreppet Ica-kort. Istället kallas kunderna som tidigare har haft Ica-kort för stammisar. Mycket är, enligt Icas hemsida, sig likt jämfört med tidigare men något som är nytt nu är hur butikskedjan räknar kundernas bonuspoäng.

För varje krona kunden handlar för får han eller hon ett bonuspoäng. När kunden har kommit upp i 2 000 poäng, omvandlas poängen till en bonuscheck på 25 kronor som kunden kan handla för i butik. Tidigare låg gränsen på 2 500 poäng.

Entrén till en Ica Kvantum-butik i Stockholm.
Icas nya bonussystem har retat upp många kunder. Foto: Magnus Hallgren/DN/TT

Det nya är att poängen måste samlas in under en kalendermånad. Vid varje månadsskifte nollställs räkningen, och kunden kan inte spara "överblivna" poäng till nästa månad. Om man till exempel handlar för 2 900 kronor en månad får man en bonuscheck för 2 000 poäng, men kan inte spara de 900 som är kvar till nästkommande månad.

Annons

Arga Ica-kunder lämnar butikskedjan

Många kunder är nu upprörda över det nya systemet och Icas Facebooksida fylls av arga kommentarer.

"Då kan man börja handla på Coop igen. Vi som har dålig lön och dåligt bidrag blir lidande igen som vanligt", skriver en person.

Se också: Så sparar du pengar med stoppljusmetoden

Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
Stoppsljusmetoden – så funkar det

"Detta gagnar inte hushåll med endast en person, bara större hushåll. Jag själv handlar för mellan 1000 och 1500 kr varje månad vilket gör att vid månadsskiftet så stjäl ni den poäng jag lyckats få ihop", skriver en annan.

"Tack för tiden som kund. Vi kanske ses igen när ni inser att det nya bonussystemet är åt helvete!", tycker en tredje.

Många skriver att de nu tänker sluta handla på Ica och istället vända sig till matjättens konkurrenter. Vissa kunder tycker att Ica diskriminerar småhushåll och pensionärer när poängräkningen nollställs varje månad.

Annons

Ica: "Mer bonus än tidigare"

Från Icas sida håller man inte med. Cecilia Meldahl, chef för kundrelationer på Ica, säger till Expressen att hon visserligen förstår att det känns roligare för kunderna att få med sig poängen in i den nya månaden hellre än att förlora dem.

– Men man ska se det här som en helhet så det blir skevt att bara lyfta ut en sak. Vi ser det inte som en försämring utan räknar med att betala ut mer pengar än någonsin tidigare, säger hon.

I det nya systemet ingår också att kunderna ska kunna koppla valfritt betalkort till sitt stammiskonto. Ica menar att det nya systemet snarare kommer att gynna de kunder som regelbundet väljer att handla hos dem.

– Vi har tittat på detta när vi utformade det nya systemet och en genomsnittlig pensionär i ett ensamhushåll kommer faktiskt att kunna få mer bonus än tidigare om man handlar ofta hos Ica och betalar med Icakortet, säger Cecilia Meldahl till Expressen.

Annons