Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Kungen sätter ner foten mot elsparkcyklar – förbudsskylt utanför slottet

22 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, förbudet mot elsparkcyklar som nu finns vid Lejonbacken, till höger Carl XVI Gustaf, kung av Sverige.
Nu är det slut med att åka elsparkcykel utanför slottet. I alla fall om man respekterar förbudskylten på Lejonbacken. Anledningarna är säkerhetsskäl och att underlaget förstörs.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan en tid tillbaka finns en förbudsskylt mot elsparkcykel-trafik utanför slottet.

Tidningen Svensk Dam grävde vidare i upprinnelsen till skylten som är placerad nedanför Lejonbacken. Det visar sig att spåret ledde hela vägen upp till kungen själv.

Svensk Dam kontaktade Trafikkontoret i Stockholm som berättade att det är hovet som svarar för skötsel och trafik vid Lejonbacken.

Se också: Kungen om landets coronastrategi

Kungen om corona "Vi har misslyckats"Brand logo
Kungen om corona "Vi har misslyckats"

Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret, säger till Svensk Dam att det inte finns något liknande trafikförbud på någon annan plats i Stockholm. Däremot finns lågfartsområden där elsparkcyklarna inte får framföras snabbare än promenadtakt. Det finns också platser med parkeringsförbud.

Annons

Ett sådant område är Gamla stan.

Men nu har alltså kungen satt ner foten och ombesörjt en förbudsskylt mot att framföra en elsparkcykel vid Lejonbacken. Det är den flåsiga biten på den nordliga sidan av Stockholms slott som går parallellt med Slottsskajen och har Riksdagshuset på andra sidan.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till Svensk Dam att förbudet har gjorts med tanke på säkerheten och att skona underlaget.

”Förstår kungen fullt ut”

Helena Frank är syntolk och jobbar även ledsagare i Malmö stad och för olika föreningar. Hon har länge önskat mindre vilda västern och mer ordning och reda kring elsparkcyklarna.

Vad säger du spontant till kungens förbudsskylt?

– Jag förstår kungen fullt ut på alla sätt. All min sympati till honom.

Men hon lägger snabbt till att åtgärden är en kortsiktig lösning. Att göra en vit fläck innebär bara att flyttar man problemet, menar Helena Frank.

En vanlig syn på gator och torg, elsparkcyklar som står parkerade överallt.

– Om det inte går att köra eller parkera elsparkcyklarna på Lejonbacken kommer följden att bli drivor av farkoster precis utanför det förbjudna området. Det är det som händer i Malmö. Till exempel får man inte parkera på Ribersborg, i de stora parkerna och utanför sjukhuset. Men det som sker är att det ligger klungor av dem alldeles i närheten. Om hovet bara har satt upp en förbudsskylt är jag rädd att det inte kommer att bli nån skillnad alls.

Annons

Istället vill Helena Frank se andra lösningar. Hon lyfter särskilt fram en.

– Vad jag förstår har Solna infört en lösning med tvingande parkeringsställ. Det är det enda som kommer att funka i slutändan.

Se också: Kungen och drottningen har vaccinerats mot corona

Kungen och drottningen har vaccinerats mot covid-19Brand logo
Kungen och drottningen har vaccinerats mot covid-19

Helena Frank understryker att hon inte är emot elsparkcyklar som transportmedel. Det är bara användningen och den oreglerade kulturen som just nu råder som hon – och många andra – upplever som problematiskt.

Att det ligger slängda elsparkcyklar kanske vissa bara kan sucka åt, men för vissa grupper som synskadade sprider fenomenet en stor oro. För Helena Frank ligger synskadefrågor henne varm om hjärtat och hon vill se en förändring.

– Det måste gå att ta sig fram på trottoarerna utan att slå sig. Folk måste våga gå ut utan hinder som man inte vet var de befinner sig från ena minuten till den nästa. Det är så man blir trygg och delaktig i samhället.

Annons