Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Kvinnliga ledare som bidrar till en bättre värld

15 okt, 2019 
På senare år har vi sett en ny typ av kvinnor på världsscenen. De är handlingskraftiga och idealistiska, och samtidigt empatiska. Och om det är något världen har behov av nu, med klimatförändringar och en kvinnofientlig president i Vita huset, så är det förändring. Här är fyra kvinnor som bidrar till det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Greta Thunberg: Går sin egen väg för klimatet

Greta Thunberg är inte vilken skolelev som helt. Trots sin ringa ålder är hon klimataktivist på ett globalt plan. Vem minns inte hur hon i augusti förra året drog i gång sin ”Skolstrejk mot klimatet” och satt utanför riksdagshuset dag efter dag? Och hur detta inspirerade skol- och gymnasieelever världen runt att demonstrera för samma sak.

Lång tågresa till Davos

Greta blev snabbt känd för sin kompromisslösa stil, och bara månader efter att hon påbörjat sin strejk blev hon inbjuden att prata vid talarforumet TedxStockholm.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I januari i år åkte hon en 32-timmars lång tågresa ner genom Europa för att prata vid World Economic Forum i Davos. Där påminde hon några av världens mest makt- och inflytelserika ledare om att deras egen framgång ofta kommer med en enorm räkning för planeten. Hon nominerades till Nobels fredspris 2019. Och i augusti seglade hon över Atlanten för att delta vid FN:s klimatmöte i New York.

Annons

Gretas mamma är som bekant operasångerskan Malena Ernman, hennes pappa är skådespelaren Svante Thunberg. Hon är öppen med att hon har diagnoserna Aspergers syndrom och OCD, och har också visat att en diagnos inte är något att skämmas för.

Redan som 8-åring blev Greta uppmärksam på klimatdebatten och ställde sig frågan: Varför är det ingen som gör något? Det ledde till att hon endast 11 år gammal drabbades av depression. Men kampen för klimatet har gett henne livsgnistan tillbaka, även om hennes budskap ofta är dystra.

Greta Thunberg deltog i en skolprotest mot klimatförändringar utanför FN:s högkvarter i New York i september i år.
Greta Thunberg deltog i en skolprotest mot klimatförändringar utanför FN:s högkvarter i New York i september i år.

Greta går sin egen väg, men stödet från familjen har varit ovärderligt. Hennes första seger var när hon lyckades övertala familjemedlemmarna att äta vegansk kost. Den andra då hennes mamma valde att inte längre ta flyget på sina turnéer.

Annons

En tuff stämma i debatten

I dag umgås den unga skoleleven med världens mest framstående aktivister. Hon har blivit sin generations mest hårdhudade stämma, och är inte rädd för att påpeka att de vuxna är omogna om de inte gör något drastiskt för att stoppa klimatförändringarna. Nu!

Hon har inte blivit känd som en ytlig influenser som många andra unga, utan genom sina handlingar, och det skapar äkthet. Samtidigt är hon barn av sin tid. Och när hon postade en bild av sig själv i tågkupén på väg hem från Davos sände hon en otvetydig signal till de många företags- och regeringsledare som flög hem i sina privata plan.

Då den förra brittiska premiärministern Therese May på Twitter kritiserade de brittiska elevernas ”Thunbergsliknande” strejk svarade Greta snabbt (här översatt till svenska):

”Brittiska PM hävdar att elever som skolstrejkar ’kastar bort värdefull lektionstid’. Det må vara sant. Men å andra sidan, politiska ledare har kastat bort 30 år genom inaktivitet. Och det är faktiskt värre.”

Annons

Jacinda Arden: Symboliserar ett modernt ledarskap

Jacinda Ardern var 37 år då hon blev premiärminister i Nya Zeeland, vilket gör henne till den yngsta nu levande premiärministern i världen. Mindre än ett år efter att hon tillträdde födde hon sin dotter och blev därmed den andra kvinnliga statsledaren i världen som fått barn medan hon satt på posten (den första var Pakistans Benazir Bhutto).

Bilder av Jacinda och hennes tre månader gamla dotter Neve Te Aroha kablades ut över världen då Jacinda tog med dottern till FN:s generalförsamling i New York 2018. Självklart fanns även Neves pappa och Jacindas man, tv-profilen Clarke Gayford, med för att passa barnet – Jacinda Ardern är nämligen på alla sätt en modern statsledare, som visar världen vägen genom sina egna livsval.

Empatiskt stöd

I mars i år drabbades Nya Zeeland av ett våldsamt högerextremistiskt terrorangrepp, då en man öppnade eld mot moskéer i landets näst största stad Christchurch. 50 människor dog och lika många skadades. Återigen visades bilder av Jacinda Ardern världen över, då hon iklädd muslimsk huvudduk omfamnade landets muslimska minoritet av empati. Hon gav sitt stöd för att kväva vrede och splittring i följdvattnet av den våldsamma händelsen.

Annons

Det är inget tvivel om att Jacinda är en skicklig politiker. Då hon övertog posten som premiärminister upplevde hennes Labourparti just en historisk nedgång i väljarsiffrorna. Men bara kort tid efter att hon tillträtt steg siffrorna markant och i följande val blev det newzeeländska Labourpartiet landets näst största parti.

Jacinda Arden kramar om en kvinna drabbad av dådet i Christchurch
Jacinda Ardens uppriktiga medkänsla med de anhöriga till dådet i Christchurch har väckt beundran.

Jacinda Ardern ger först och främst ett pålitligt intryck och vanliga människor har lätt för att relatera till henne. Medier världen över har hyllat henne för att leda med empati och äkthet. Hon har blivit berömd för sitt sätt att samla nationen, där andra länder i dessa tider ofta upplever splittring, speciellt när det gäller immigrationsfrågor.

Annons

Räckte ut handen

Efter Christchurch-massakern vägrade Ardern att uttala våldsmannens namn, för att inte ge honom berömmelse. I stället gick hon ut på gatan och omfamnade offrens anhöriga. Genom sitt agerande förmådde hon att vända angriparens anti-muslimska syfte till att bli ett samtal om samexistens för alla nationaliteter och religioner i landet.

Då USA:s president Donald Trump ringde upp henne dagens efter dådet, för att fråga på vilket sätt USA kunde stötta, svarade Ardern: ”Genom att visa sympati och omtanke med alla muslimska samfund”. Ardern visade på detta sätt att det inte finns någon motsättning mellan att vara sårbar och orädd, och att det kan finnas en större styrka i att vara den som räcker ut handen än att vara den som ropar högst.

För många är Jacinda Ardern en symbol för hur ett modernt ledarskap bör se ut.

Sherin Khankan: En tuff modern imam

Sherin Khankans pappa är syrier, hennes mamma är finsk och själv är hon uppvuxen i Danmark. Hon har, med egna ord, fått det bästa av minst två världar. Hon har länge varit en förespråkare för en modern tolkning av islam.

Annons

Hon är aldrig rädd för att bli impopulär – och är det ofta i både ena och andra lägret.

2014 grundade Sherin Exitcirkeln, där kvinnor som utsätts för social och religiös kontroll och psykiskt våld kan få hjälp och stöd. Hon har också startat kvinnomoskén Miriam, där hon själv är verksam som imam. Här utförs exempelvis tvärreligiösa vigslar, och man arbetar för muslimska kvinnors rätt till skilsmässa.

Inspirerade Macron

Rollen som kvinnlig imam har gett henne internationell berömmelse. 2017 var Sherin inbjuden till den franska presidenten Emmanuel Macron, som gärna ville diskutera och inspireras till en mer progressiv strategi för integration.

Sherin Khankan – kvinnlig imam
Sherin Khankan har länge varit en förespråkare för en modern tolkning av islam.

En sak Sherin Khankan inte klarar av är att sitta still. Hon är alltid sysselsatt med att arrangera det ena eller andra och har ett stort samhällsengagemang. På det stora taget har Sherin alltid försökt att skapa ett annat samtal om islam än det som pågår i det offentliga. Det har inte alltid fallit i god jord. Paradoxalt nog inföll hennes besök hos Macron just då hennes projekt för utsatta kvinnor, Exitcirkeln, mötte motstånd i Danmark. Folketingsmedlemmen Naser Khader försökte till exempel tysta henne genom att hota med att offentliggöra intima bilder från deras tid tillsammans som kärlekspar.

Annons

Sherin valde att visa upp korrespondensen med Khader offentligt och visade att öppenhet alltid är bättre än tystnad och skam. Som hon själv uttrycker det i dokumentären Reformisten: ”Får vi inte bränna broar? Det är omöjligt om man vill skapa förändring”.

Alexandria Ocasio-Cortez: Motsatsen till Trump

Ena ögonblicket visste ingen vem hon var. I nästa var hon en av de mest tongivande unga politikerna i amerikansk politik. Alexandria Ocasio-Cortez, kvinnan med puertoricansk arbetarbakgrund, kom oväntat in och övertog den dubbelt så gamla och garvade demokraten Joe Crowleys kandidatur till Kongressen i valdistriktet The Bronx och Queens i New York. Själv förklarade hon sin överraskande valseger med att invånarna i de fattigare bostadskvarteren äntligen kunde rösta på någon som liknade dem själva.

Innan dess hade hon 2016 varit organisatör för Bernie Sanders presidentkampanj, och det är främst hos den vänsterorienterade Sanders som hon hittat politisk inspiration.

Annons

Yngst i Kongressen

Med sina 29 år blev hon den yngsta medlemmen i Kongressen någonsin. Många har sedan dess klagat över att åldersgränsen för att ställa upp som president i USA är 35 år, för det är inget tvivel om att Alexandria kan komma att gå långt inom amerikansk politik.

Alexandria Ocasio-Cortez tänder ljus vid minnesplatsen efter skjutningarna i Brooklyn i augusti i år
Alexandria Ocasio-Cortez är en politiker med ett stort samhällsengagemang. Här tänder hon ljus vid minnesplatsen efter skjutningarna i Brooklyn i augusti i år.

Om man skulle teckna en bild av president Trumps motsats skulle det mycket väl kunna vara Alexandria Ocasio-Cortez. Hon är ung, kvinna, har immigrantbakgrund och verklig erfarenhet av det arbetarklassens USA som Trump hävdar att han vill göra ”great again”. För mindre än tio år sedan arbetade hon fortfarande som servitris och bodde i en enrumslägenhet i The Bronx.

Skarp talare

Alexandria Ocasio-Cortez är en skarp politisk analytiker och en ännu skarpare talare. Hon kan prata om social utsatthet, immigration och klimatförändringar med ett brännande personligt engagemang som får folk att lyssna. Och hon är orädd när det kommer till att stå upp mot politiska motståndare och makten.

Annons

Precis som Trump brukar hon tweeta. Hon är bara bättre på att uttrycka sig, och hon möter alltid motstånd med humor, i stället för med agg.

I januari i år läckte hennes motståndare i det republikanska partiet en video av henne som ung, där hon dansar på ett tak i New York. Alexandrias svar? Hon la ut en video av sig själv när hon dansar och skrattar till låten War: What is is good for utanför sitt kontor i Kongressen.

Experten: Västvärldens kvinnor kommer att rädda världen

Marianne Egelund Siig, konsulent i strategisk ledning och mångfald, svarar på frågor om den nya tidens ledare.

Vad är det dessa kvinnor har och kan, som vi inte sett tidigare?

– Det är inget nytt att kvinnor agerar. Det som karaktäriserar dessa fyra kvinnor är att de är autentiska, handlingskraftiga, modiga och står för en balanserad och helhetsorienterad ledarstil. De balanserar det feminina och maskulina i sitt sätt att leda, liksom vissa manliga ledare som USA:s tidigare president Barack Obama, Kanadas Justin Trudeau och Frankrikes Emmanuel Macron.

Porträtt av Marianne Egelund Siig
Marianne Egelund Siig.

– Men de fyra är också väldigt olika – det är bra att det finns flera olika kvinnliga förebilder att välja mellan. När man ser dem är det tydligt att

Annons

det inte går att reducera kvinnligt ledarskap till att vara en sak.

Varför kommer dessa kvinnor fram just nu?

– Då Hillary ställde upp som presidentkandidat 2016 beskrevs det som en månlandning för kvinnor. Men i stället fick vi Trump – och med honom ett enormt motstånd mot allt han står för. Dagen efter att han tillträdde ämbetet genomfördes The Women’s March, som mer än fem miljoner kvinnor världen över deltog i. Även många andra väckarklockor har ringt och lett oss dit vi står i dag. #MeeToo har gett oss modet att säga ifrån, och klimatförändringarna ställer krav på ett annat slags ledarskap. Vi har behov av moderna ledare som vill skapa förändringar.

– UN Women, FN:s institution för jämställdhet, har i en rapport visat att jämställdhet är en avgörande faktor om det ska bli förändring. Om det exempelvis finns kvinnor med vid en fredsförhandling uppnår man snabbare och bättre resultat. Mångfald och helhetsperspektiv är en styrka. Som Dalai Lama sa redan för tio år sedan: Det är västvärldens kvinnor som kommer att rädda världen.

Av Susanne Cordes

Svensk bearbetning: Ann-Sofie Lindell

Foto Lone Mørch, TT

Annons