Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Leif Mannerström lagar mat på äldreboende: ”Bästa som hänt”

11 mar, 2021 
Sara Wizén
Leif Mannerström var under 10 år domare i programmet Sveriges mästerkock på TV4.
Stjärnkocken Leif Mannerström har varit ute på ett annorlunda uppdrag. Han har besökt ett äldreboende i Floda och lagat en billigare variant av Sjötunga Walevska – och det föll verkligen de boende i smaken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det hela började lite som ett skämt när Matilda Wettermark, enhetschef för måltidsservice i Lerums kommun, skrev att de kanske skulle kontakta Leif Mannerström för att uppfylla önskemålet en äldre hade om att få Sjötunga Walevska till mat.

– Sjötunga i sig kostar cirka 500 kronor kilot. Sedan ska rätten toppas med både hummer och tryffel. Vi fick tänka om och agera kreativt för att inte göra våra matgäster besvikna. Då kom vi på idén att kontakta Leif Mannerström, som vi vet alltid försvarat äldres rätt till god och vällagad mat, förklarar Matilda Wettermark i en artikel på kommunens hemsida.

Och under en helt vanlig onsdag i mars blev det verklighet.

– Jag känner för detta med att inspirera till god mat. Äldre människor vill ha riktigt god och nylagad mat och jag blev väldigt glad när jag blev tillfrågad, säger Leif Mannerström till SVT Nyheter.

Se också: 5 positiva saker med att bli äldre

5 positiva saker med att bli äldreBrand logo
5 positiva saker med att bli äldre

Leif Mannerströms måltid gick hem hos de äldre

Det hela skedde under kommuns initiativ "hyresgästens väl”, där måltidsservice i kommunen regelbundet under 2021 kommer lägga in de äldres önskemål på menyn för alla hyresgäster på kommunens äldreboenden. De boende får önska sig måltider som de längtat efter eller har känslomässiga kopplingar till.

Leif Mannerström lagade en billigare variant av fiskrätten och på menyn stod skrivet: rödtunga med skaldjurssås och duchesspotatis.

– Det var det bästa som har hänt sedan jag kom hit, säger Inga-Lill Gustafsson, boende på Sävegården/Ekebacken till SVT.

Annons