De flesta svenskar har tagit del av, eller hört talas om Lilla hjärtat. En liten flicka som var familjehemsplacerad hos Melinda Jacobs från sju veckors ålder.
Flickan, Esmeralda, var i Melindas vård tills ett utslag i kammarrätten i Göteborg avgjorde att hon skulle hem till sina biologiska föräldrar igen. Det var strax innan Esmeralda skulle fylla tre år. Tio månader senare var flickan död. Hon hittades under en säng med huvudskador och narkotiska preparat i blodet i januari 2020.

"Lilla hjärtat" blev en del av Melinda Jacobs familj när hon bara var sju veckor gammal. Efter flickans död har Melinda kämpat för att inga andra barn ska gå samma öde till mötes.
Den biologiska mamman dömdes senare till åtta års fängelse för dråp. Rätten menade att mamman brustit i sin "garantställning". I det här fallet innebär det att hon inte sett till att flickan kommit under vård efter att hon skadat sig.
Sedan flickans död har hennes familjehemsmamma Melinda Jacobs kämpat för att få till lagändringar som ska förhindra att Esmeraldas öde upprepas. Bland annat genom att berätta om henne och de systemfel som hon är kritisk till i boken ”Hon hette Esmeralda” (Forum förlag).
– Överlag måste hela perspektivet förändras, man måste alltid utgå från vad som är rätt för barnet. I dag går föräldrarnas rätt till sitt barn före barnets bästa, har Melinda Jacobs sagt i en tidigare intervju med allas.se.
Möjlighet till drogtest
Och nu presenterar alltså regeringen Lex lilla hjärtat. Fem lagförslag för ”att stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för placerade barn”, skriver Regeringen i ett pressmeddelande.

– Det som hände Lilla hjärtat är oerhört tragiskt och utgör bakgrunden till att vi nu ska skärpa lagstiftningen. Lagändringarna innebär att placeringen inte får upphöra för tidigt och att socialtjänstens skyldigheter förändras. Socialtjänsten får också en ny möjlighet att besluta om drogtester, säger socialminister Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren presenterade Lex Lilla hjärtat. Fem förslag till lagändringar tänkta att träda i kraft sommaren 2022.
Mer uppföljning
Förslagen innebär till exempel att socialnämnden har en skyldighet att följa upp situationen efter att en placering upphört. Det innebär också en möjlighet för socialnämnden att besluta att vårdnadshavare och föräldrar ska lämna drogtest inför umgängen ”och inför prövningen av om vård av LVU ska upphöra”.
Lex Lilla hjärtat föreslås träda i kraft i juli 2022.