”Lilla hjärtat” – nya lagar ska stärka skydd för barn

Pressträff Lex Lilla hjärtat. Melinda Jacobs och Lena Hallengren.

Foto:TT

Historien om familjehemsbarnet Esmeraldas öde har berört otaliga svenskar. Nu presenterar regeringen Lex Lilla hjärtat, fem lagändringar som ska stärka placerade barns skydd. Det handlar till exempel om skärpt uppföljning och möjlighet till drogtest.
– Det här kommer att leda till verklig förändring, säger Melinda Jacobs, Lilla hjärtats familjehemsmamma till DN.

De flesta svenskar har tagit del av, eller hört talas om Lilla hjärtat. En liten flicka som var familjehemsplacerad hos Melinda Jacobs från sju veckors ålder.

Flickan, Esmeralda, var i Melindas vård tills ett utslag i kammarrätten i Göteborg avgjorde att hon skulle hem till sina biologiska föräldrar igen. Det var strax innan Esmeralda skulle fylla tre år. Tio månader senare var flickan död. Hon hittades under en säng med huvudskador och narkotiska preparat i blodet i januari 2020.

Esmeralda och Melinda Jacobs

"Lilla hjärtat" blev en del av Melinda Jacobs familj när hon bara var sju veckor gammal. Efter flickans död har Melinda kämpat för att inga andra barn ska gå samma öde till mötes.

Foto: Privat

Den biologiska mamman dömdes senare till åtta års fängelse för dråp. Rätten menade att mamman brustit i sin "garantställning". I det här fallet innebär det att hon inte sett till att flickan kommit under vård efter att hon skadat sig.

Sedan flickans död har hennes familjehemsmamma Melinda Jacobs kämpat för att få till lagändringar som ska förhindra att Esmeraldas öde upprepas. Bland annat genom att berätta om henne och de systemfel som hon är kritisk till i boken ”Hon hette Esmeralda” (Forum förlag).

– Överlag måste hela perspektivet förändras, man måste alltid utgå från vad som är rätt för barnet. I dag går föräldrarnas rätt till sitt barn före barnets bästa, har Melinda Jacobs sagt i en tidigare intervju med allas.se.

Se också: Svårt sjuka Eleonora, 3, dog: "Hennes minne måste leva vidare"
7:9

Efter reklamen: Se också: Svårt sjuka Eleonora, 3, dog: "Hennes minne måste leva vidare"

(7:9)

Slå på ljud

Möjlighet till drogtest

Och nu presenterar alltså regeringen Lex lilla hjärtat. Fem lagförslag för ”att stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för placerade barn”, skriver Regeringen i ett pressmeddelande.

Familjehemsmamman Melinda om Lilla hjärtat: ”Saknar allt med henne”

– Det som hände Lilla hjärtat är oerhört tragiskt och utgör bakgrunden till att vi nu ska skärpa lagstiftningen. Lagändringarna innebär att placeringen inte får upphöra för tidigt och att socialtjänstens skyldigheter förändras. Socialtjänsten får också en ny möjlighet att besluta om drogtester, säger socialminister Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren

Socialminister Lena Hallengren presenterade Lex Lilla hjärtat. Fem förslag till lagändringar tänkta att träda i kraft sommaren 2022.

Foto: TT

Mer uppföljning

Förslagen innebär till exempel att socialnämnden har en skyldighet att följa upp situationen efter att en placering upphört. Det innebär också en möjlighet för socialnämnden att besluta att vårdnadshavare och föräldrar ska lämna drogtest inför umgängen ”och inför prövningen av om vård av LVU ska upphöra”.

Lex Lilla hjärtat föreslås träda i kraft i juli 2022.