Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Linda-Marie: ”Kvinnor skriver att de inte varit på stranden på 50 år”

19 jun, 2019 
Malin Aunsbjerg
Linda-Marie Nilsson #släppsarongen
När Linda-Marie Nilsson lade upp en Facebookbild av sig själv i bikini – fick hon över 80 000 gillamarkeringar. Från att ha hatat sin kropp började hon älska den.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vägra strandskam - delta i kroppsuppropet #släppsarongenBrand logo
Vägra strandskam - delta i kroppsuppropet #släppsarongen

När Linda-Marie Nilsson för sju år sedan la upp en bild på Facebook av sig själv på stranden i bikini, ­hade hon ingen aning om vilken enorm ­respons hon skulle få. Bilden fick 84 000 gillamarkeringar och startade en livlig och viktig diskussion om kroppsfixering och skeva ideal.

– Jag får kommentarer om min kropp varje dag. Jag har fått höra så mycket elakheter om hur jag ser ut sen jag var sex år gammal och blev mobbad i skolan, till i dag när jag är 27 år och ständigt drabbas av näthat. Allt handlar om att jag inte är smal. Men samtidigt får jag idag så fantastiskt mycket fina kommentarer också varje dag, långt många fler än de elaka, och det gör mig glad. Då skriver kvinnor, men även ibland män och andra, att de tycker att jag är vacker, inspirerande och att de blir glada av att se min kropp för att den ibland liknar deras egen.

Linda-Marie Nilsson i röd baddräkt.
Linda-Marie Nilsson har skrivit boken Så lärde jag mig att älska min kropp. Foto: Privat

I fjol gav hon ut boken  Så lärde jag mig att älska min kropp (Norstedts) som tar sin början redan i barndomen. För Linda-Marie har alltid varit stor. Som liten var hon ”stor och stark”, när hon blev äldre var hon bara stor och många tog sig rätten att kommentera.

Annons

– Boken vänder sig till alla som någon gång känt att de inte räcker till eller duger som de är, ­alla som behöver lite ­extra pepp inför bikini­säsongen, alla som vill bli bättre på att stärka någon annan som mår dåligt och helt enkelt alla som behöver lite extra kärlek till sig själva.

Så hur lärde du dig att älska din kropp?– Precis som att jag inte började hata min kropp över en natt, så har det varit en lång resa att börja lära mig att älska den också. Jag har hittat min kropps värde och mitt eget värde. Ett värde som är samma hos oss alla, oavsett hur vi ser ut.Inaam bär burkini på stranden: ”Jag väljer att täcka mig”Läs mer

Får mail från 10-åriga flickor

Linda-Maries budskap är att man kan förändra sitt liv och lära sig älska sig själv – inte genom att ändra på sin kropp med träning, dieter eller operationer – utan genom att lära sig att tänka på ett helt nytt sätt.

– Jag har fått mejl från både 10-åriga flickor som inte velat vara med på idrotten för att de inte vill visa sina kroppar men som nu skriver att de ska försöka göra det till 75-åriga kvinnor som skriver att de ­inte varit på stranden på över 50 år för att de skämts för sina kroppar, men att de nu ska gå dit och njuta av den tid som finns.

Annons

Hur känns det att höra att kvinnor undvikit stranden i ett halvt decennium?

– Jag blir både otroligt rörd och otroligt ledsen. Rörd att de nu, efter att ha sett mig i badkläder, vill köpa sin första baddräkt på femtio år och gå till stranden, men också så ledsen och förkrossad över hur många år de här kvinnorna gått och känt att de inte är värda att få bada, sola och finnas till på samma villkor som andra.

Linda-Marie Nilsson med havet i bakgrunden.
Linda-Marie Nilsson får ta emot näthat varje dag för sin kropp. Nu deltar hon i uppropet #släppsarongen Foto: Privat

Linda-Marie har fått bilder skickade till sig på kvinnor i alla möjliga åldrar som äntligen vågat gå och  bada med sina barn, andra har haft på sig shorts för första gången (bland annat hennes egen mamma, vilket fick Linda-Marie att nästan börja gråta). Andra har vågat börja dejta, berättar hon, för att de har insett att de också är värda kärlek i sina liv.

Annons

– Det är helt fantastiskt. Jag har gråtit framför så många mejl.

Vad tror du behövs för förändringar för att kvinnor inte ska känna sig begränsade?

– Det behövs att vi ständigt får se en bred representation av kroppar, både i sociala medier, i traditionella medier, i mode och reklam. Att kunna känna igen sig i någon annan, att känna att det är okej att vi alla ser olika ut och att inte bara få se en enda sorts kropp bli uppvisad är viktigt. Sen är det också viktigt att t ex modebranschen hänger på så att alla faktiskt kan få köpa sig en baddräkt eller bikini i butik, oavsett vilken storlek man har, för så är det inte än.

Hur är relationen till din kropp idag?

– Den är väldigt bra. Idag är jag snäll mot min kropp och lyssnar på den. Jag klär den som jag vill, låter den vila när den behöver det, vågar visa upp den i olika sammanhang, låter den älskas av både mig och andra. Idag tycker jag att min kropp är precis lika bra som någon annans. För det är den.

Annons

 Du behöver inte gömma dig bakom en sarong, du är fantastisk även utan den.

 Varför stöttar du #släpsarongen-kampanjen?

– För att ingen ska behöva känna att man inte duger som man är, i bara bikini eller baddräkt. Du behöver inte gömma dig bakom en sarong, du är fantastisk även utan den.

– Be aldrig om ursäkt för din kropp, uppmanar Linda-Marie Nilsson.

 Spana in Linda-Maries Facebook-grupp Alla storlekar är vackra, Instagramkontot @lindamariie och hennes Youtubekanal.

Linda-Maries bästa tips för att trivas med sig själv på stranden:

● Gå runt hemma och gör vardagssysslor i badkläder och bli bekväm med det.

● Undvik att ta med dig tidningar som handlar om ”strandkroppar” eller som har badklädesannonser med retuscherade idealkroppar till stranden.

● Hitta en bikini eller baddräkt som känns bra. Gå till specialbutiker, prova att klicka hem på nätet eller fråga andra kroppspositiva på nätet var de handlat sina.

● Sluta fundera på vad andra eventuellt ska tänka om dig. De är fullt upptagna med att tänka på hur de själva ser ut på stranden.

● Välj aldrig bort glädje! Du kommer att ångra dig om du stannar hemma i stället för att njuta av solen och vattnet.

Av Celia Stahl, Malin Aunsbjerg 

Läs alla våra #släppsarongen-artiklar här

Annons