Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Lindas Facebookgrupp ska minska ensamheten bland äldre: ”Många söker en extra-mormor”

09 mar, 2023 
På en dryg månad har Facebookgruppen Barnfamilj söker mormor och farfar fått över 3 000 medlemmar. Linda Nilsson ligger bakom initiativet, som ämnar att ena ensamma äldre och barnfamiljer.
– Folk är så modiga som sträcker ut sina händer, det är så tabun bryts, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I en rapport från Socialstyrelsen från 2022 framgår att äldre personer över 75 år är en av de grupper som oftast upplever ofrivillig ensamhet. Ensamheten beskrivs ofta som plågsam, en känsla att inte känna sig önskvärd, efterfrågad eller delaktig.

Se också: 7 saker terapeuter gör när de känner sig ensammaBrand logo
Se också: 7 saker terapeuter gör när de känner sig ensamma

Det vill Linda Nilsson i Luleå göra något åt. Idéerna började bubbla efter att hon läst ett inlägg i en Facebook-grupp, där en änka skrev att hon skulle vara ensam på nyårsafton. Det var hjärtskärande, tyckte hon, och beslutade att mejla kommunen.

– Det finns inte något direkt stöd för ensamma äldre i kommunen under högtidsdagarna. I julas kom jag över en artikel som handlade om en kvinna som lade ut en annons om att hon ville bli extra-mormor. Det var så många som hade kommenterat inlägget om att de ville ha en extra-mormor. Då tänkte jag att det vore fint om det fanns en plattform där fler kunde mötas, säger Linda Nilsson.

Annons


Stort medialt intresse

Hon startade Facebookgruppen Barnfamilj söker mormor och farfar, som hon marknadsförde i en lokal Facebookgrupp och hos kommunen.

– Sedan rullade det på, det gick väldigt fort. Jag fick mycket hjälp av det mediala intresset också. Norrbottens-Kuriren skrev om oss, TV4, SVT, Mama... det var många som hörde av sig.

Facebookgruppen är bara en dryg månad gammal men har redan över 3000 medlemmar. Linda har inte själv kommit i kontakt med en extra-mormor eller extra-farfar till sina barn, däremot har hon blivit vän med en jämnårig kvinna.

Linda flyttade från Stockholm till Luleå för fyra år sedan.

– Jag flyttade till Luleå från Stockholm för fyra år sedan, så jag har inte jättemånga vänner ännu som delar mina intressen. Men då hittade jag en kvinna i gruppen som också gillar odling, trädgård, självhushållning och skapande, säger Linda och fortsätter:

– Men jag har hört att personer har träffats via gruppen, vissa flera gånger till och med. Det är ju jättekul!

Annons

Bryter tabun

Hon märker att gruppen hjälper att bryta tabun kring ensamhet, och sänker trösklar för människor som vill stifta nya bekantskaper.

– Vissa skriver inlägg medan andra skriver privata meddelanden, det finns så många sätt man kan söka kontakt på. Om man känner sig obekväm med att lägga upp ett inlägg eller en bild så kan man skriva ett privat meddelande till någon i gruppen. Folk är så modiga som sträcker ut sina händer, det är så tabun bryts.

När Facebook-gruppen startade var de flesta medlemmarna boende i Luleå, men nu finns det personer från hela landet i gruppen.

– Nu är de flesta medlemmarna från storstäder. I början var det fler barnfamiljer än äldre, men nu kommer de äldre i kapp. Jag har sett att folk har startat med lokala grupper och ordnat träffar för att lära känna varandra. Det är ju superroligt!

Fakta. Linda Nilsson

Ålder: 40 år.

Familj: Två barn, 11 och 9 år, och man.

Gör: Pluggar konst på folkhögskola och driver gruppen Barnfamilj söker mormor och farfar.

Annons