Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Lisbeths hemliga liv efter Olofs död – det blev hennes räddning i sorgen

10 jun, 2020 
SEBASTIANM Byline last name
Lisbeth Palme
Lisbeth Palme
Lisbeth Palme föll ner i en bottenlös sorg efter mordet på maken Olof.Men en sak fanns där och räddade henne tillbaka till livet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lisbeth Palme fick sitt liv satt ur spel av en fruktansvärd tragedi. I februari 1986 blev hennes make Olof Palme skjuten till döds på öppen gata – och Lisbeth blev plötsligt Sveriges mest profilerade änka.

Därefter följde en uppslitande rättegång och löpsedel efter löpsedel om mordet. Men Lisbeth lyckades resa sig. I kölvattnet av förlusten av maken arbetade Lisbeth vidare med sin stora passion i livet.

Videon kunde inte hittas

Lisbeth Palme – så var hennes liv efter mordet

Lisbeth var utbildad barnpsykolog och brann för de ungas rättigheter i världen. 1987, alltså endast ett år efter mordet, blev hon ordförande i den svenska Unicef-kommittén. Den posten satt hon på i över ett decennium. Efter tio år tänkte hon kliva åt sidan, men då möttes hon av massiva protester. Alla ville helt enkelt ha kvar den sakliga och ändå djupt engagerade Lisbeth som ledare. Så Lisbeth ändrade sig – och satt kvar i tre år till.

Det här var dock inte Lisbeths enda prestigefulla syssla under 1990-talet. 1998 fick hon ett ohyggligt, men å så viktigt uppdrag av Afrikanska unionen. Hon skulle ingå i den expertpanel som hjälpte till med att utreda det fasansfulla folkmordet i Rwanda.

Annons

Men Lisbeth gillade inte att skryta om sina bedrifter offentligt. Faktum är att det gick 21 år utan att hon ställde upp på en enda intervju. Därför upplevde många hennes liv som en gåta – en hemlighet!

2010 gjorde hon ett undantag, för journalisten Jonas Sima. Han fick tillåtelse att komma till Vällingby för ett samtal med den respektingivande 79-åringen.

“Jag har haft stöd”

Där berättade Lisbet att hennes yrkesliv var en viktig sak att hålla fast i när saknaden efter Olof varit svår.

– Naturligtvis har jag haft stöd av mina söner. Men den här yrkesutbildningen har varit fantastiskt viktig för mig att ha, sa Lisbet i intervjun.

– Mitt yrkesval blev ju också påverkat av Olofs arbete. Man kan inte ta alla sorters arbetsuppgifter, att fördjupa sig till exempel som terapeut, därför att det är ett åtagande som inte går att kombinera med den typen av samspel som det blir när man är gift med en statsminister.

Lisbeth Palme avled den 18 oktober 2018. Hon blev 87 år gammal.

Foto: TT

Annons