Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Lista: Minns du svenska folkets jul-raseri?

30 nov, 2018 
Fredrik Rubin
Svenska jultraditioner
Julraseriet har kommit att bli något av en tradition i Sverige. Det kan handla om Lucia, Kalle Anka eller en ovanligt ful julgran. Vi listar 7 tillfällen då delar av svenska folket rasat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julen är fylld av traditioner, en del med religiöst ursprung, andra är moderna påfund som likväl tycks vara ”heliga” för många. Det kan handla om Disney-reklam, en chokladbit eller vem som syns i tv-rutan.

När dessa traditioner ifrågasätts, förändras eller slopas, ja då blir det liv i julluckan. Vi listar några av svenska folkets många julraseri. En del som du kanske minns, andra lokala och något som bara en liten grupp arga människor bidrog till.

Se också: Omtalade julkalendrar genom tiderna

7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
7 omtalade julkalendrar genom tiderna

1. Trillingnöten togs bort!

Nyheten kom svenska folket tillkänna en helt vanlig dag i september 2014. Tio miljoner trillingnötter togs bort från Marabous Aladdinask. Svenska folket rasade, jul som vi känner den är förstörd! Facebook-grupper till stöd för chokladpralinen skapades.

Annons

Den tidigare julvärden Ingvar Oldsberg menade att han inte skulle klara julen utan pralinen, han skulle tvingas åka utomlands. Oklart vart. Även Lasse Kronér rasade, också han en tidigare julvärd. Lasse ville hellre se ”den där fyrkantiga, ljusa, tråkiga jävla biten” försvinna. Annars skulle Marabou få med honom att göra.

Vreden var stor när trillingnöten togs bort.
Vreden var stor när trillingnöten togs bort. Foto: Marabou

2. Julvärds-raseri!

Nyheten om vem som blir årets julvärd, engagerar svenska folket varje år. Men några år möts utnämningen av folkets vrede. Efter att det blivit känt att julvärdskapet skulle delas av Lotta Lundgren och Erik Haag 2017, blev kritiken massiv. När det därtill blev känt att paret inte skulle vara på plats i direktsänding, då var måttet rågat även för julvärdarnas julvärd, Arne Weise, som hotade med bojkott.

Annons

Kritik riktades även mot valet av Gina Dirawi 2015. Denna gång fylldes sociala medier av hatiska kommentarer om hennes bakgrund, ursprung och person. Uppbackningen bakom henne blev emellertid stor, bland annat ryckte Sarah Dawn Finer, som själv var julvärd 2012, ut till hennes försvar. Sarah uttryckte sin ilska mot hatet, någon hon själv fått utstå som julvärd då hennes judiska bakgrund användes mot henne.

Många är julvärdarna som av ena eller andra anledningen fått utstå hat eller kritik.
Många är julvärdarna har av ena eller andra anledningen fått utstå hat eller kritik. Foto: IBL

3. Kalles Ankas jul klipptes om!

Kalle Anka och hans vänner har varit en jultradition för svenska folket sedan 1960. Programmet, som består av en lång rad reklamsnuttar ur olika Disneyfilmer, samlar en miljonpublik. Genom åren har innehållet justerats en del, likväl orsakade en redigering 2012 av innehållet ramaskri, åtminstone i en mindre arg krets.

Annons

Det var efter att Disney valt att klippa bort två korta sekvenser med tecknade figurer som ansågs spegla stereotypa nidbilder bilder som kritiken vällde fram.

Disney valde att ta bort nidbilder i Kalle Anka.
Disney valde att ta bort nidbilder i Kalle Anka. Foto: Disney

4. Tjuren Ferdinand var hotad!

Året var 1982 när SVT bestämde sig för att sparka tjuren Ferdinand ur Kalle Ankas vänner. Denna blomluktande figur ersattes av den fula ankungen. Vad tror ni hände sen? Svenska folket rasade, givetvis.

TV-chefens avgång krävdes och delar av svenska folket krävde tjuren åter i rutan. Expressen beskriver hur telefonväxeln var nära att rasa samman av alla upprörda läsare. Efter läsarstormen togs ett nytt beslut, Ferdinand återkom och resten är, som det brukar heta, historia.

SVT valde att ta bort tjuren Ferdinand, ett beslut de ångrade.
SVT valde att ta bort tjuren Ferdinand, ett beslut de ångrade. Foto: IBL

5. Julkalender utan snö!

Många är barnen som ser fram emot årets julkalender. En mysig tradition som håller i sig hela december fram till självaste julafton. Men 2014 års upplaga väckte ont blod, åtminstone bland en del av den vuxna befolkningen.

Annons

Piratskattens hemlighet var inspelad i Kroatien och saknade helt och hållet snö. Var är julstämningen, frågade en del av svenska folket.

Men skaparna och skådespelarna bakom just denna julkalender kan andas ut. Tittarstormar mot årets julkalender av varierad styrka, är ett återkommande fenomen. 2017 kritiserades julkalendern för att vara rå och kall då ett barn hölls fast och fick ett svärd riktat mot sin hals.

1991 var det Sunes jul som hamnade i skottgluggen, den gången var det tittare i Norge som upprördes över att en person som framställdes som en ”idiot” hade på sig en mössa där det stod ”Norge”.

Genom tv-historien har flera upplagor av året julkalender, fått motstå kritik
Genom tv-historien har flera upplagor av året julkalender fått utstå kritik. Foto: IBL

6. Julgranen är för ful!

År efter år rapporterar svenska medier om någon kommun runt om i landet vars invånare rasar över hur ful ortens kommunala julgran är.

Annons

2010 kritiserade invånare i Bergshamra en osedvanligt ful julgran, en gran som därför togs bort. 2016 blev en julgran i Lövånger en viral succé och korades till landets fulaste. Två exempel i en lång rad av kritiserade julgranar som tillsynes inte hade behövt huggas ner.

I kommun efter kommun har folkstormen handlat om den lokala, fula, julgranen.
I kommun efter kommun har folkstormen handlat om den lokala, fula, julgranen. Foto: IBL

7. Lucia får inte se ut så!

Titt som tätt återkommer rubrikerna om hur en del av svenska folket, inte står ut med tanken på en lucia som inte är en kvinna. 2016 gick debatten fullständigt ur led, när en hatstorm riktades mot företaget Åhlens.

Föremålet för hatet var en liten leende pojke i luciadräkt. Reklamen väckte ilska, som även kom att handla om pojkens hudfärg. Det rasistiska hatet möttes emellertid av en ännu större kärleksvåg på sociala medier, till stöd för pojken. Reklamen togs emellertid bort, med hänsyn till pojken och hans familj.

Flera gånger har hat riktats mot vuxna och barn som valt att vara Lucia.
Flera gånger har hat riktats mot vuxna och barn som valt att vara Lucia. Foto: IBL

Källa: SVT, SR, Aftonbladet, Expressen, Norran

Annons