Artikeln innehåller reklamlänkar

Lyssna till sommar i P1 när du vill

Kvinna som lyssnar på en podd

Lyssna precis när det passar dig!

Foto: Shutterstock/TT

Ingen sommar utan de härliga rösterna i Sommar i P1! Missade du någon av årets sommarvärdar? Än har du chansen att lyssna på dem – i poddversion! Och även tidigare års. Så här funkar det.

Från midsommar fram till mitten av augusti klockan 13.00 sänder Sveriges Radio P1 traditionellt sitt populära program Sommar i P1 där vi varje dag får möta en ny värd.

Videon kunde inte hittas

I år är några av de kända rösterna klimataktivisten Greta Thunberg, före detta partiledaren Mona Sahlin och statsepidemiolog Anders Tegnell.

Årets sommarpratare i P1 – här är hela listan 2020

För många svenskar är Sommar i P1 en naturlig del av sommaren och programmet har över 60 år på nacken; den första sommarvärden kunde höras i etern den 9 juni 1959. Sedan dess har tekniken utvecklats i en rasande fart och vi behöver inte längre vara bundna till ett specifikt klockslag för att lyssna på programmet.

På senare år har så kallade poddar ökat explosionsartat och i dag lyssnar fler än hälften av alla svenskar med internettillgång på poddar, enligt siffror från kartläggningen Svenskarna och internet 2019.

Ordet podd kommer från engelskans podcast och är enkelt uttryckt radioprogram som du kan ta del av oavsett var i världen du befinner dig – sändningarna görs nämligen via nätet.

Under sommarmånaderna är Sommar i P1 Sveriges största podd och förra sommaren slog det populära programmet lyssnarrekord; över 1,5 miljoner lyssnade på programmet den första veckan vilket var en ökning med nästan 50 procent jämfört med 2018, enligt Poddinddex.

Så här lyssnar du på podd

Det enklaste sättet att komma igång med poddlyssnandet är att ladda hem en app som gör det möjligt för dig att ta del av det enorma utbudet. Vissa poddar tar ut en avgift för lyssning, men ännu så länge är mycket gratis.

Sofia Wistam om dotterns sjukdom

Det finns en rad olika appar för dig som vill lyssna på podd, tre av de vanligaste heter PodMe, Google Podcasts och Acast. Vilken du tycker bäst om är helt upp till dig, testa dig fram!

För att kunna lyssna på Sommar i P1 laddar du helt enkelt hem Sveriges Radios egen app och söker efter programmet. Här får du lära dig hur du gör i några enkla steg

Så hittar du sommarvärdarna i Sveriges Radios app

1. Öppna Sveriges Radios app och peta på det lilla förstoringsglaset ”Sök program”

2. Skriv ”Sommar i p1” i rutan högst upp och klicka på den lilla blå knappen längst ner till höger ”Sök”.

3. Peta på den översta raden högst upp.

4. Här ser du översikten över alla olika sommarvärdar. Genom att dra fingret ner på skärmen kan du komma tillbaka i historien. Peta på det namn som du vill lyssna på.

Röstassistenten: En klok liten kudde som hjälper dig hemma!

5. Här ser du en presentation över sommarvärden. Om du vill kan du ladda ner avsnittet, det kan vara bra om du ska vara på ett ställe där du inte har tillgång till internet.

6. Tryck på cirkeln med den lilla triangeln, play-symbolen, för att börja lyssna.

7. Här kan du se hur långt som du har lyssnat och hur mycket du har kvar.

På de små cirklarna bredvid triangeln kan du snabbspola fram eller tillbaka om du missade något eller vill hoppa över något.

8. Den lilla halvmåneformade symbolen längst ner till höger är en sovtimer som du kan ställa in på en viss tid. Toppen om du vet med dig att du brukar råka somna när du ligger och njuter av radiolyssnandet!

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Andra populära podd-program i Sveriges Radio

  • P1 Dokumentär
  • USA-podden
  • Naturmorgon
  • Plånboken
  • P3 Historia

Digitant-böckerna hjälper dig!

I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta.

Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster som autoreply på mejl. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder!

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (länk till Adlibris)