Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Målvakten Wida i Borås försöker rädda lagkamraterna från Talibanerna

25 aug, 2021 
henrik högström
Wida Zemarai, målvaktstränare i det afghanska fotbollslandslaget för damer.
Talibanernas maktövertagande i Afghanistan har skakat omvärlden. För kvinnor är läget akut. Speciellt för kvinnliga fotbollsspelare.
– Fotbollsspelare uppmärksammas mer i till exempel sociala medier än andra idrottsutövare. Det är det som gjort att deras liv är i fara, säger Wida Zemarai, målvaktstränare och scout för det afghanska landslaget.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Världen har vant sig vid att se bilder från flygplatsen i Kabul där afghaner köar och i vissa fall sätter livet på spel för att komma ut ur landet. Samtidigt sätter omvärlden tryck på att människor som är speciellt utsatta ska sättas i trygghet. Det handlar till exempel om de afghaner som arbetat som tolkar åt länder som haft militär i landet.

Se också: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyreBrand logo
Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

En av de utsatta grupperna är kvinnliga fotbollsspelare. Här försöker exilafghaner i väst få ut så många som möjligt.

En soldat på kabuls flygplats delar ut vatten

En av dem är Wida Zemarai i Borås. Hennes familj flydde själva från Afghanistan när talibanerna tog över förra gången och efter flera år i Uzbekistan hamnade hon i Borås den 27 juli år 2000. Ett datum hon aldrig glömmer.

Annons

– Vi försöker få ut så många fotbollsspelare som möjligt, så många tjejer som möjligt för att rädda liv, säger hon.

Fotbollen ung sport i Afghanistan

Fotbollen i Afghanistan är ung. Det första landslaget för damer bildades 2007 samtidigt som Afghanistans olympiska kommitté. Då var det i princip bara nybörjare i Kabul som samlades på en sliten plan för att spela. Under åren har landslaget, förstärkta med afghanska spelare i exil, spelat i till exempel Tadjikistan och Bangladesh. Samtidigt har fotbollen spritt sig i hemlandet. Från Kabul och ut i landet.

– Afghanistan blev lite modernare när talibanerna drog sig ur, det fanns ett hopp om att landet skulle komma i kapp omvärlden. Tjejer såg andra tjejer spela fotboll på tv och började säga ”jag vill bli fotbollsspelare”.

Från första organiserade ligaspelet i Afghanistan 2013
Bild från första organiserade ligaspelet för damer i Afghanistan 2013.

I september var det tänkt att landslaget skulle spela kval till asiatiska mästerskapen i Indien 2022. Den tidigare landslagsmålvakten och numera målvaktstränaren Wida Zemarai berättar att man hade planerat in ett träningsläger i Doha med både Afghanska och europeiska spelare.

Annons

– Allt var ordnat tre dagar innan talibanerna tog över. Helt plötsligt var läget helt förändrat, en mardröm för oss alla, säger Wida.

Tror inte på mjukare linje

Dagens talibaner har en mjukare approach än de som styrde Afghanistan mellan 1996 och 2001. Då förbjöds somliga kvinnor att jobba och gå i skola. Tjuvar kunde få armen avhuggen och offentliga avrättningar skulle stävja brottslighet.

Kabuls nya herrar har kommunicerat att de inte är lika strikta som sina företrädare. Experter och kommentatorer har dock ifrågasatt om det verkligen finns utrymme för kvinnor att till exempel utbilda sig under talibanstyre. Ännu mindre att spela fotboll.

– De har sagt att de ska ändra sig men det är ingen som tror på dem, säger Wida som har löpande kontakt med ”sina” spelare i Afghanistan.

I värsta fall fruktar de att talibanerna ska betrakta ogifta flickor över 12 år som potentiella sexslavar.

Annons

Wida menar att fotbollsspelarna är extra utsatta eftersom sporten är så populär. Det finns klipp på sociala medier och matcher som synts i tv. Tjejerna är lätta att identifiera.

De ser hur som helst att den frihet de haft är hotad under det nya styret. Wida står i ständig kontakt med spelarna som skickar bilder och berättar var de är någonstans.

Indien-Afganistan fotboll 2018
Indien-Afghanistan möttes i Indien 2018. Afghanistan ligger på plats 152 på FIFA.s ranking.

I Kanada, USA och Danmark har Wida landslagssystrar som ligger på internationella fotbollförbundet (FIFA) och sina respektive regeringar för att de ska hjälpa till att evakuera de afghanska fotbollsspelare. Det är bland andra Khalida Popal i Danmark, tidigare lagkapten i det afghanska landslaget, och Haley Carter, amerikansk marinkårssoldat som varit assisterande tränare i landslaget.

Annons

Australien tog emot spelare

Ett tryck som har gett utdelning. I veckan lyfte ett australiskt plan från Kabul med spelare och deras familjemedlemmar ombord, skriver The Guardian.

– Jag har fått bekräftat att det är sammanlagt 72 personer som landat i Australien. 30 av dem är spelare, säger Wida.

Talibaner utanför flygplatsen.
Beväpnade talibaner utanför flygplatsen i Kabul 24 augusti 2021.

Samma kväll som planet lyfte fick Wida en film skickat till sig från flygplatsen i Kabul. På den syns talibaner med kalashnikov som patrullerar i jeep och skjuter i luften medan folk hukar i förgrunden.

Att några av spelarna har kommit ut är en lättnad men situationen är långt ifrån löst, menar Wida Zemarai.

Annons

Vi är inte riktigt klara än. Det handlar inte bara om seniorerna som behöver evakueras, det är U 17 och U 19-spelare också. Jag får samtal från spelare som är kvar och som vill komma ut.

Wida Zemarai, målvaktstränare och scout för afghanska fotbollsförbundet.
Wida Zemarai började spela fotboll som 13-åring i Borås. Nu kämpar hon för att få ut sina gamla medspelare ur Afghanistan.

Evakueringen av utländska medborgare och andra som beviljats utresa sker från en del av Kabuls flygplats som för tillfället kontrolleras av USA. USA har dock satt en tidsgräns på det engagemanget till den sista augusti.

Annons