Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Mannerström om alkohol på äldreboendet

30 maj, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
AvMinna Wallén-Widung
Leif Mannerström ryter ifrån mot att äldreboenden inte serverar alkohol.
Kommunen sade först nej när en privatperson ville ge de boende på ett äldreboende nubbe till sillen. Nu har man kommit fram till en lösning, något som välkomnas av stjärnkocken Leif Mannerström. "Jag tycker att man ska ha samma rättigheter ända in i kaklet som man alltid har haft", säger han till P4 Dalarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

I Särna i nordvästra Dalarna har en privatperson samlat in pengar och köpt alkohol till de boende på ett ålderdomshem, efter att han tröttnat på att de äldre inte fick någon nubbe till sillen. Men när han skulle lämna över de stärkande dropparna, sade kommunen nej eftersom kommunen inte kan ta emot sådana gåvor, något som P4 Dalarna tidigare rapporterat om.

Men nu har kommunen gått med på en lösning, som innebär att privatpersonen förvarar alkoholen hemma hos sig och levererar till äldreboendet på beställning.

”Ska ha samma rättigheter”

Beslutet välkomnas av stjärnkocken Leif Mannerström som under många år kämpat för att boende på landets äldreboenden ska ha rätt till vällagad mat och ett värdigt liv.

– Det är väl alldeles utmärkt. Jag menar, man har väl rätt att leva samma liv som man levt i vanliga fall, även om man kommer in på ett äldreboende. Det handlar inte om att dricka alkohol, utan om att leva det liv man alltid har gjort. Jag tycker att man ska ha samma rättigheter ända in i kaklet som man alltid har haft, säger han till P4 Dalarna.

Leif Mannerström.
Leif Mannerström. Foto: IBL

Försvarar ofta de äldre

Tidigare har Leif Mannerström bland annat dragit i gång ett projekt där han tillsammans med White Guide Senior testar maten på landets äldreboenden. Han uttalade sig också tidigare i år då kommunen satte stopp för ett gäng pensionärer som hade vinprovning i Allégården i Göteborg.Också det aktuella fallet i Särna har retat upp stjärnkocken.

Annons

– Varför ska det sitta förmyndare och tala om för Alfred, 83, att nu ska du rätta in dig här. Behandla människor som människor, det är väl hur enkelt som helst. Varför är det så otroligt dålig mat till gamla människor på många ställen? Det är nästan brottsligt, för att laga god mat är det enklaste som finns bara man har ett intresse.

”Är absolut rädd”

Mannerström säger att han själv är rädd för att hamna på ett boende med dålig mat när den dagen kommer.

– Jag är absolut rädd för att bli illa behandlad och inte få röra mig eller duscha eller inte få leva det liv jag är van vid – till exempel att kunna ta ett glas vin om jag äter en god köttbit, säger han till P4 Dalarna.

Läs också:

Här är äldreboendets succérecept: Egen trädgårdsklubb

Unika äldreboendet som går sin egen väg

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons