Maria Montazami bland upploppen i Los Angeles: Nu är det kris här

Maria Montazami

Foto: Naina Helén Jåma / TT

Det pågår upplopp och kravaller i stora delar av USA. På grund av detta har många storstäder infört utegångsförbud men polisens brutalitet har fortsatt mana på demonstranterna. Nu berättar hollywoodfrun Maria Montazami om chocken över upploppen.

Efter att en polis i Minneapolis gripit, och under gripandet kvävt ihjäl George Floyd med sitt knä över Floyds nacke, har massiva protester uppstått över hela USA. Detta är inte första gången ens i år som en svart invånare i USA dött på grund av övervåld från poliser och rörelsen Black Lives Matters har manat till fredliga protester och demonstrationer.

Videon kunde inte hittas

Detta hände den 25 maj i Minneapolis

Efter att butikspersonal slagit larm till polisen att en man försökt betala med vad de misstänker är falska sedlar, ryckte fyra poliser ut till platsen. Då satt mannen, George Floyd, utanför butiken i sin bil. Detta framgår från telefonsamtalet till larmnumret.

Övervakningskameror från platsen visade hur Floyd sattes i handbojor – men det var när en förbipasserande lade upp ett tio minuter långt videoklipp på gripandet som protesterna uppstod. I videon ser man hur George Floyd, i handfängsel, ligger på magen bredvid polisbilen och med en polismans knä i nacken. Flera gånger i videon vädjar han till polisen att flytta sitt knä och säger "Snälla, jag kan inte andas." I klippet syns också hur han plötsligt slutar röra på sig – och han dödförklaras senare på sjukhus.

Polisen som dödade George Floyd och kollegor avskedades

Dagen efter, på tisdagen den 26 maj, höll stadens borgmästare en presskonferens där han meddelade att polisen som kvävt George Floyd med sitt knä avskedats. Även tre andra poliser som befunnit sig på platsen, men inte ingripit och stoppat övervåldet, avskedades. Han berättade också att fallet nu utreds av FBI.

Samtidigt ville George Floyds familj att poliserna skulle ställas inför rätta för mord och demonstrationer i staden samlade tusentals personer som protesterade mot polisens systematiska övervåld mot svarta i USA.

På onsdagens den 27 maj började protesterna, som initialt varit fredliga, att spåra ur. Ett antal butiker plundras och byggnader sätts i brand. På torsdagen införde Minneapolis undantagstillstånd och demonstrationerna spreds över hela landet.

På fredagen åtalades en av poliserna för dråp och vållande till annans död och de övriga poliserna utreds fortfarande för brott.

Demonstrationer i Los Angeles

Natten till söndagen började oroligheterna att sprida sig även i Maria Montazamis hemstad Los Angeles. Under natten drabbade demonstranterna samman med poliser upprepade gånger och tände bland annat eld på polisbilar.

Maria Montazami: Nu är det kris här!

I ett blogginglägg skriver hollywoodfrun Maria Montazami om familjens chock.

"Medan ni har firat mors dag och haft det trevligt så har nog de flesta här hemma tittat med häpnad över vad som händer med våra städer runt om i USA."

Hon fortsätter med att berätta om hur förskräckligt det är att protesterna övergått till plundring och upplopp.

"Det är så förskräckligt, jag förstår inte vilka dessa hatiska människor är. Nästan hela LA är upp och nedvänt och det är massor av upplopp och plundringar. Folk förstör glasfönster i butiker och går bara rakt in och rensar hela butiken/varuhuset."

Källa: SVT