Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Marie Göranzons raseriutbrott i tv – tar strid för barnsmorskorna hos Malou: "En skam för Sverige"

05 nov, 2021 
Lukas Ernryd
Skådespelaren Marie Göranzon är rasande på behandlingen av barnmorskorna som sagt upp sig i en strid ström.
Det är ord och inga visor när skådespelaren Marie Göranzon ger sin syn på förlossningskrisen i Stockholm. I Malou efter tio ställer hon sig helt bakom barnmorskorna och delar ut kängor till politikerna. "Hade det varit gubbar som ska ligga och föda barn hade de väl haft åtta barnmorskor på varje gubbe", säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De senaste veckorna har nyheterna dominerats av förlossningskrisen i framför allt Stockholm. Barnmorskor har vittnat om extrem stress och att tvingas springa mellan förlossningar i olika rum. Många har också önskat en allmänt högre värdering av yrket och efterfrågat en bättre löneutveckling under yrkeslivet.

Sedan fredagen den 29 oktober har 41 barnmorskor sagt upp sig från Danderyds sjukhus. Nu i veckan avsade sig fyra chefer också ansvaret för patientsäkerheten på Södersjukhuset.

Se också: Marie Göranzon – över 50 år som skådespelare

Marie Göranzon - över 50 år som skådespelareBrand logo
Marie Göranzon - över 50 år som skådespelare

Region Stockholm har jobbat på högvarv för att lösa krisen och presenterade nyligen ett åtgärdsprogram. Ett löfte är en barnmorska på varje födande kvinna.

Annons

Krisen togs upp i Malou efter tio

Malou von Sivers diskuterade krisen med tre gäster under torsdagen den 4 november. Gästerna var skådespelaren Marie Göranzon, DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman och dramatikern Maria Montelius.

Alla har själva barn och var rörande överens om den enorma betydelsen som barnmorskorna fyllde under deras förlossningar. De var också enhälligt kritiska mot att yrkesgruppen inte värderas utifrån det viktiga arbetet den utför.

Särskilt var det Marie Göranzon som tog ton. Hon var rosenrasande på att situationen gått så långt att barnmorskorna känt sig tvingade att lämna sina jobb.

– Man blir vansinnig, och tänker vad är det som har hänt? Jag födde barn, är 40-talist, och det föddes hur mycket barn som helst på 60-talet. Man fick ligga en vecka, hade samma barnmorska. Alla mina kompisar som jag har pratat med, detta är då inga privatsjukhus utan vanliga sjukhus, vi fick ligga en vecka och så hade vi samma barnmorska, säger Marie Göranzon till Malou.

Annons

Hon undrar vad det är som hänt och känner sig frustrerad över att inte veta.

– Är det så att man har mindre pengar? Det finns ju ingen förklaring vad det är. Jag tycker det är oförskämt.

När barnmorskor slutar förloras också viktig erfarenhet som nyanställda kan få ta del av.

– Det är ett jätteproblem. Den växelverkan har varit så viktig. Att de som har erfarenhet i yrket hjälper de unga.

Marie Göranzon höjer tonläget

Malou lägger till att även blivande barnmorskor visat tveksamheter kring att jobba inom yrket. Marie Göranzon tar då vid igen med ett ännu högre tonläge.

– Då får vi sluta föda barn. Då får vi ska till andra länder. Politikerna måste begripa att kvinnorna vill inte ha barn under sådana här omständigheter.

Malou lyfter att Region Stockholm lanserat en åtgärdsplan för att lösa krisen. Det får Marie att gå i taket.

Annons

– Jag tror inte en sekund på det förrän det är gjort. För det finns inga som ljuger så jävla bra som dem. Hela tiden, lovar och lovar och lovar. Jag tror inte på det.

Roten till problemet är Marie på det klara med. Det är synen på kvinnans kropp.

– Det är ju för att det är kvinnor! Hade det varit gubbar som ska ligga och föda barn hade de väl haft åtta barnmorskor på varje gubbe. Så är det ju bara. Och de hade fått massage.

För Marie är lösningen självklar.

– De ska ha en ordentlig löneförhöjning och bättre villkor.

Hon är djupt oroad över situationen och lider med kvinnor som går i väntans tider.

– Vad ska man göra när man ska föda barn och det inte finns någon? Jag tycker det är en skam. En skamfläck för svensk sjukvård att man inte tar hand om blivande mammor och deras bebisar, det är inte klokt.

Annons

Malou gör ett försök att bredda diskussionen. Hon säger att det är under födseln och på ålderns höst som man hoppas att det finns människor som hjälper en. Det ger Marie nytt bränsle.

– Man ska vara mellan 35 och 55 år, då är det ok. Sen är man passé va. Sen är man inget, man ska bara “bort bort”. De gamla får inte ens inte ens ett wienerbröd till kaffet. Och diskvatten till sås.

– Min mamma får riktig sås, säger Malou.

– Får hon det? Det är ju bra, svarar Marie.

Se också: Marie Göranzon om relationskampen med Jan Malmsjö

Marie Göranzon om relationskampen med Jan MalmsjöBrand logo
Marie Göranzon om relationskampen med Jan Malmsjö
Annons