Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Meteorologen om påskvädret: "Gott om solsken som väntar"

12 apr, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, påskliljor i solen, till höger, fyra personer på en bänk
Hoppas du på en solig påsk? Det är precis vad du ser ut att få. Från och med långfredagen ser det ut att bli härligt vårväder. "Hittar man lite lä så kommer man ha det riktigt behagligt", säger Josefine Bergstedt, meteorolog på StormGeo.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förra veckan pratade vi med väderföretaget StormGeo för att få en tidig prognos om påskvädret.

Då såg vi ut att få en påskvecka med temperaturer upp till 20 grader i landets södra delar. Riktigt så varmt ser det inte ut att bli när vi hör oss för igen under påskveckans första dag.

– Men däremot ser molnprognosen bättre ut. Vi får sol i stort sett hela landet under hela påsken och successivt stigande temperaturer, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på StormGeo.

Låt oss ta dagarna en och en.

Onsdagen

Dymmelonsdagen börjar dock som ett bakslag för våren. Det kommer in ett omfattande nederbördsområde som berör hela landet i någon form.

– Det innebär mulet under onsdagen. Snöfall i norr, men också i Dalarna och norra Värmland. Snöfallet övergår i regn i södra Värmland, Örebro men även i Gävleborgs län och södra Norrlandskusten. Regn blir det även i landets i södra delar.

Temperaturerna kommer att ligga mellan 4 plusgrader till 4 minusgrader i Norrland. Mellan 6 plusgrader till 0-gradigt i Svealand. I söder får man mellan 10 till 12 grader.

Annons

Skärtorsdagen

Under torsdagen har merparten av snöområdet dragit vidare. I Norrland ser det ut att bli soligt och temperaturer mellan 0 och 5 plusgrader.

– Däremot ligger regnområdet kvar i Götaland som får mulet och temperaturer på sju, åtta plusgrader. I östra delarna av Svealand kan det vara inslag av blötsnö som dröjer sig kvar.

Långfredagen

På långfredagen kommer vädret att stabilisera sig. Ett mer klassiskt högtrycksbetonat väder börjar nu visa sig enligt prognosen.

– Det vill säga klart, soligt och torrt. Ingen regn eller nederbörd. Det blir soligt under stort sett hela landet. Det kan vara lättare molnighet på sina håll, men plusgrader i stort sett hela landet förutom i fjälltrakter där det ser ut att bli enstaka minusgrader.

Var ser vi de högsta temperaturerna?

– Det blir som mest upp mot tio grader i Skåne och Blekinge.

Påskafton

Detta fina väder ser ut att hålla i sig även under lördagen. Det blir övervägande klart och soligt förutom i norra Norrland där det ser ut att ligga lite tätare moln.

Annons

– Vi ser kring 10 grader i Götaland och plusgrader i Norrland.

Påskdagen

Söndagen blir även den solig. Fjälltrakterna kan få lite mer moln, från Jämtlandsfjällen och norröver. Men nu börjar verkligen temperaturen leta sig uppåt.

– Vi ligger på 10 till 13 grader i Götaland och Svealand. Det kan även komma upp till tio grader en bra bit upp i mellersta Norrland under söndagen, säger Josefine Bergstedt.

Annandag påsk – högtidens bästa väderdag

Måndagen – påskhelgens sista dag – ser ut att bli en riktig pangdag.

– Här ser det ut att bli ännu varmare i landet. Kanske upp till 15 grader i Götaland och upp till tio grader i norra Norrland, upp vid Luleåtrakten till.

Med andra ord ser påskvädret att bli bättre och bättre med en tjuvstart redan på skärtorsdagen.

– Temperaturmässigt ser det ut att klättra några pinnhål varje dag.

Sammanfattningsvis ser det alltså ut som att bli en fin påskvecka?

– Vi ser gott om solsken som väntar och det blir även torrt. Förra veckan såg vi i prognosen att det skulle bli en lite varmare påskvecka och mer moln. Men nu ser det inte ut att bli lika varmt, men vi får solsken istället. Hittar man lä och en plats i solen så kommer det bli riktigt behagligt att sitta ute och njuta.

Se också: 3 myter om fullmåneBrand logo
Se också: 3 myter om fullmåne
Annons