Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Miljövinsten: Hälften så många plastpåsar säljs efter nya plastskatten

08 jul, 2020 
Marcus Alm
En plastpåse i havet till vänster. Till höger: En nätpåse med banan, äpple och röd lök.
Våren 2020 infördes en skatt på plastpåsar som innebar att en påse i matbutiken nu kostade runt sju kronor. Detta har gett effekt – och nu säljs inte i närheten av lika mycket plastpåsar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Reaktionerna var blandade när det tillkännagavs att en ny skatt skulle införas på plastpåsar under 2020. Många menade att man endast försköt kostnaden till konsumenten – och att företagen som faktiskt kunde påverka klimatavtrycket på en mycket större skala slapp betala priset.

Videon kunde inte hittas

Men likväl ser man nu en positiv effekt av skatten på plastpåsar: Runt hälften så många påsar säljs i dag jämfört med innan skatten trädde i kraft.

Nätpåsar med lök, banan och äpplen.

Nätpåsar för frukt och grönsaker är allt mer populära. Här kan du läsa mer och beställa dem (reklamlänk).

Annons

På bara två månader – det var så sent som den första maj som skatten trädde i kraft – har alltså konsumenternas beteende kunnat förändras så drastiskt. I en undersökning som SVT gjort uppger Ica och Coop att försäljningen av plastpåsar minskat med 50 procent – och deras konkurrent Axfood uppger att försäljningen minskat med hela 70 procent.

– Det som är intressant är att vi kan se ett ändrat kundbeteende. Kunderna tar med sig något att bära i, säger Helena Esscher, presschef på Coop, till Svt Nyheter.

Reebok bärkasse med pizzamotiv

Förutom att många kunder tar med sig egna påsar eller väskor att bära hem sina varor i så har också mängden papperspåsar som säljs skjutit i höjden hos samtliga tillfrågade butikskedjor.

Annons

Därför finns skatten på plastpåsar

Förutom att regeringen vill minska svenskarnas användande av plastpåsar med den nya skatten – Naturvårdsverket bedömde inför att skatten infördes att svensken i snitt använde 74 plastpåsar per år – så räknar man även med stora intäkter till statskassan.

Enkel vit bärkasse från Arket. Här kan du läsa mer och beställa den (reklamlänk).

Enligt SVT Nyheter räknar regeringen med att två miljarder kommer tjänas in årligen med nya plastskatten – och hittills har man fått in över 22 miljoner.

– Summan borde öka för varje månad, tills vi når en platå där det stannar på den mängd påsar som kommer att säljas, säger Titti Campalto punktskatteexpert på Skatteverket.

Även EU har en del i spelet kring den nya skatten. Unionen har ett mål att minska invånarnas användande av plastpåsar till 40 per person och år.

Källa: SVT Nyheter

Annons