Mimi Werner besökte jaktmässa – fick höra ”visa pattarna”

Artisten Mimi Werner ute i skogen under en jakt.

Foto: Privat

Artisten Mimi Werner reagerar mot sexismen hon får uppleva i jakt-sammanhang. "Varför är det så konstigt att tjejer också vill gå ut i skogen?", skriver hon.

Nyligen deltog Mimi Werner på älgjaktspremiären vilket hon hade sett fram emot.

I ett inlägg i sociala medier skriver hon om känslan.

"Tänk dig en väldigt tidig morgon, få packa med sig fika, kaffe och ta på sig varmt. Gå rakt ut i skogen och hitta sitt egna ställe där du ska spendera några timmar. Där sitter du och ser hur morgonen vaknar, blir ett med naturen, tar en kopp kaffe och får en paus från både måsten och press."

Mimi Werner fick en chock: "Rädd att de skulle frysa ihjäl"

Men sedan tar hennes inlägg tyvärr en annan vändning. Hon berättar om kommentarerna som hon fick utstå under jakten, men även i andra sammanhang.

Inför hela jaktlaget fick hon höra: ”Här har vi Mimmi som har varit uppe hela natten och sminkat sig och lockat håret”. Hon nämner också att hon fick höra "visa pattarna" när hon sjöng på kvällen efter en jaktmässa.

Vi når Mimi Werner för att höra mer om den senare händelsen.

– Det blev en fruktansvärd dålig stämning, säger hon.

Dagen efter blev hon kontaktad av en känd profil inom den svenska jaktvärlden, Thomas Ekberg. Han reagerade starkt mot kommentaren hon fick höra. Sedan höll han ett långt föredrag på jaktmässan.

– Han lyfte fram att jaktlag måste bjuda in fler kvinnor och verkligen tänka över vad man säger. Det var så klart positivt.

I sociala medier ställer Mimi en retorisk fråga om hur vissa kan tycka att jakt endast är för män. Även kvinnor vill ju uppleva det fantastiska med att vara i naturen och känna gemenskapen i ett jaktlag. Men kommenterar som hon fått höra gör att tjejer drar sig för att våga ta plats i ett traditionellt mansdominerad arena.

Har du blivit avskräckt?

– Nej, men jag är en ganska stark person. Men jag kan tänka mig att det skrämmer andra, som yngre kvinnor. Och machokulturen kan även skrämma andra män. Jag tror att jaktlagen hade mått bra av att öppna upp rent generellt. Få in lite nya inluenser.

Det är inte bara ute i skogen och under jakten som Mimi Werner fått höra kommentarer. Även i hennes butik som bland annat säljer jakttillbehör, kläder och hantverk kommer folk in och ber henne att låta männen jaga i fred. Mimi driver butiken i Skelleftehamn med sin man, artisten Brolle.

Se också: 5 kvinnor som förändrar världen just nu

0:60

Efter reklamen: 5 kvinnor som förändrar världen just nu

(0:60)

Slå på ljud

Hon får rejält med stöd i kommentarsfälten i sociala medier. Både män och kvinnor skriver uppmuntrande till henne. Även artisten Jessica Andersson backar henne med orden "Heja dej" och en hjärtemoji.

Mimi Werner i skogen under en jakt.

Foto: Privat

Så fortsätter det.

"Så himla bra Mimi. Här nere i söder är det bara gamla gubbar i jaktlagen så det behövs både föryngring och kvinnor. Har för övrigt en svärdotter som jagar", skriver en kvinna.

"Du är välkommen och komma och jaga i Småland. Jag ser gärna att fler kvinnor jagar", skriver en man.

"You go girl, gör din grej och äg den. Sånt här får mig att vilja fixa mig till tårna och skaffa jaktlicens", skriver en kvinna.