Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Minns du året 1968? Följ med på en nostalgiresa!

01 jan, 2018 
Peter Helperin
År 1968 var ett revolutionens år. MLK och Robert Kennedy sköts. Flamingokvintetten spelades på radio och pizzar kom till Sverige.
Det finns årtal som vi minns bättre än andra, vissa har blivit nästan mytomspunna. 1968 är ett sådant! Här är ett urval av minnesvärda händelser!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Känner du igen de nostalgiska bilderna?

Studenternas revolt märktes av såväl på Paris gator som på kårhuset vid Stockholms universitet.
Studenternas revolt märktes av såväl på Paris gator som på kårhuset vid Stockholms universitet.

Studenterna revolterade

1968 hördes studenternas protester mot auktoriteter på många håll. I Frankrike var de mer omfattande än i andra länder.

Studentoroligheterna utlöste en storstrejk som omfattade 10–12 miljoner strejkande. Under maj och juni hamnade landet i en politisk kris och ett tag förlorade president de Gaulle kontrollen över situationen. Händelserna har kallats majrevolten och står som symbol för studenternas politiska engagemang under 1960-talet.

Annons

I Sverige inträffade den så kallade studentockupationen, studenternas ockupation av kårhuset vid Stockholms universitet, 24 till 27 maj. Studenternas kritik riktade sig mot regeringens utbildningspolitik men också allmänt mot det kapitalistiska systemet. Dåvarande utbildningsminister Olof Palme bjöds in och hamnade i intensiv diskussion med ockupanterna.

Martin Luther King, vänster, och Robert Kennedy – båda sköts ihjäl 1968.

King och Kennedy sköts till döds

”I have a dream.” Dessa berömda ord yttrades i ett tal av Martin Luther King, baptistpräst och framstående ledare inom amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Annons

4 april 1968 sköts han till döds när han stod ute på balkongen till sitt hotell under ett besök i Memphis, med anledning av en strejk.

Själv stod han för icke-våld och fick när han var 35 år gammal Nobels fredspris för sina ansträngningar att bekämpa orättvisor med fredliga medel.

Efter hans död utbröt oroligheter i flera amerikanska städer.

Två månader senare skedde ett annat uppmärksammat mord i USA. Senator Robert Kennedy, bror till John F Kennedy, sköts till döds på ett hotell i Los Angeles. Han hade precis förklarat sig som segrare i primärvalet i Kalifornien.

Jacqueline Kennedy, president John F Kennedys änka, gifte sig med den grekiske miljardären och skeppsredaren Aristoteles ”Ari” Onassis.
Mrs och Mr Onassis.

Societetsbröllop av rang

Den 20 oktober detta år skedde ett societetsbröllop av rang. Jacqueline Kennedy, president John F Kennedys änka, gifte sig med den grekiske miljardären och skeppsredaren Aristoteles ”Ari” Onassis.

Annons

Bröllopet ägde rum på den grekiska ön Skorpios som Onassis ägde. Paret var gifta fram till hans död 1975.

Pizzan introducerades i Sverige 1968.
Pizzan introducerades i Sverige.

Pizza i var mans mun!

Frågan är när den första pizzaserveringen öppnades i Sverige. Redan på 1940-talet ska det ha funnits en i Västerås som serverade pizzor till de italienare som kommit till staden för att arbeta.

Riktigt känd lär däremot inte pizzan ha blivit förrän i samband med att restaurang Östergök i Stockholm öppnade pizzeria 1968!

Annons
Det var nu som den socialistiska kvinnoorganisationen Grupp 8 bildades av åtta kvinnor i Stockholm.

En ny kvinnorörelse

Det var nu som den socialistiska kvinnoorganisationen Grupp 8 bildades av åtta kvinnor i Stockholm. Den kom att bli medelpunkten för 1970-talets nya kvinnorörelse.

Genom aktioner och opinionsbildning drev organisationen frågor som arbete åt alla, kortare arbetsdag, fri abort, rätt till smärtlindring vid förlossning och daghem åt alla barn.

Vinterspelen i franska Grenoble där Sverige slutade på en 7:e plats med åtta medaljer. Olympiadens stora stjärna var längdskidåkerskan Toini Gustafsson som tog två individuella guld och ett silver i lagstafett.
Toini Gustafsson Rönnlund

OS-året 1968

De olympiska spelen dominerade sportåret 1968. Under sommarspelen i Mexico City höjde åskådarna på ögonbrynen åt höjdhopparen Dick Fosbury som introducerade ett nytt sätt att hoppa på, med ryggen mot ribban.

Annons

Den tunna luften på 2 300 meters höjd, i Mexico City, påstods påverka resultaten. Tunn luft eller ej, Bob Beamon krossade i alla fall världsrekordet i längdhopp med ett jätteskutt på 8,9 meter, ett olympiskt rekord som står sig än i dag. För Sverige gick sommar-OS inte så bra, vi hamnade på en blygsam 20:e plats.

Då gick det bättre under vinterspelen i franska Grenoble där Sverige slutade på en 7:e plats med åtta medaljer. Olympiadens stora stjärna var längdskidåkerskan Toini Gustafsson som tog två individuella guld och ett silver i lagstafett. Hennes insatser ledde till att hon även kammade hem Svenska Dagbladets guldmedalj.

Claes-Göran Hederströms Det börjar verka kärlek banne mig gjorde succé i Melodifestivalen.
Claes-Göran Hederström vann melodifestivalen.

Kärleksfulla toner

Claes-Göran Hederströms Det börjar verka kärlek banne mig gjorde succé i Melodifestivalen. Ni vet låten om killen som är så kär att han tittar på en snyftare fast han hellre ville gå på ”pang-pang”. Melodin kom på en hedrande femteplats i Eurovision där Spanien vann med bidraget La La La som framfördes av Massiel.

Annons
Flamingokvintetten
Flamingokvintetten

Ur högtalarna

Populära melodier som strömmade ut ur högtalarna då Sveriges Radio sände programmet Tio i topp.

Här är några av årets listettor:

• Spicks and Specks, The Bee Gees

• Lady Madonna, The Beatles

• Congratulations, Cliff Richard

• Things, Nancy Sinatra & Dean Martin

• Happy Birthday Sweet Sixteen, Flamingokvintetten

• Hey Jude, The Beatles

• Let’s Dance, Ola and the Janglers

Mia Farrow, i Rosemaries Baby, skrämde vettet ur biobesökarna.
Mia Farrow, i Rosemaries Baby, skrämde vettet ur biobesökarna.

På vita duken

Filmåret 1968 bjöd på många filmer som senare räknas till de stora klassikerna. Den första filmen i Stefan Jarls Mods-trilogi, Dom kallar oss mods, hade premiär och biotittarna fick lära känna Kenta och Stoffe.

Annons

Man skrattade åt Peter Sellers som sa ”Birdie nam nam” och slängde fågelfrön till en papegoja i humorklassikern Oh, vilket Party.

De första zombierna syns på vita duken i filmen, Night of the living dead. Men mest skrämda blev 1968-års biobesökare då de såg skräckfilmen Rosemarys baby med Mia Farrow i huvudrollen. Filmen regisserades av Roman Polanski.

Pragvåren slogs ner

Under våren och sommaren inträffade Pragvåren, en period av reformer i Tjeckoslovakien. Censuren upphävdes, samhällskontrollen lättades och kommunistpartiet förklarade att man stod för en ”socialism med mänskligt ansikte”.

Partichefen försäkrade Sovjet att landet inte skulle lämna Warszawapakten men ändå ockuperades Tjeckoslovakien av sovjetiska trupper i augusti och reformerna började att avvecklas.

Efterlängtat namnbyte

Ecklesiastikdepartementet bytte namn till det betydligt mer lättuttalade utbildningsdepartementet.

Annons

Kortare skolvecka

Det ämnet debatterades flitigt under många år och i en del skolor testades reformen under 1960-talet. Men 1968 tog riksdagen beslut att införa femdagarsvecka i Sveriges alla skolor, något som börjar gälla från och med höstterminen samma år.

Tio godissorter vi aldrig glömmer!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons