Sunniva var bara ett år när taket rasade och alla fruktade det värsta: "Jag är Mirakelflickan"

Sunniva
Tre personer förlorade livet och 20 blev skadade i det kraftiga snöfallet. Sunniva var bara ett år gammal och blev begravd under snömassorna. Idag kallas hon för Mirakelflickan.

Alla fruktade det värsta, men turen gjorde att lilla Sunniva överlevde.

– Jag tror jag räddades för att jag var liten och mjuk, säger Sunniva Enger Stensen, 21 år.

Hon var 13 månader gammal när den dramatiska händelsen skedde, den 11 mars 2000. Taket på församlingshuset kollapsade under militärövningen ”Joint Winter”. Tre personer förlorade livet och över 20 andra blev skadade i det kraftiga snöfallet.

Se också: 7 kändisar som haft nära döden-upplevelser

1:30

Efter reklamen: 7 kändisar som haft nära döden-upplevelser

(1:30)

Kastades i luften

Sunnivas pappa, Alf Birger Enger, 55 år, är yrkesmilitär. Han deltog i övningen, medan mamman till Sunniva, Hilde Kristin Stensen, 55 år, jobbade frivilligt på lottakåren i kaféet när snömassan välte över byggnaden.

Lilla Sunniva låg på golvet och lekte med några läskflaskor vid receptionen. Mamman fick en chock och hann knappt reagera när naturkrafterna visade sig från sin värsta sida.

– Vi i lottakåren stod och stekte våfflor. Plötsligt såg jag en person flyga genom luften efter ett tryck från ytterdörren. Det gick så fort och var så overkligt att jag knappt hann tänka.

Allt gick fort

Hilde Kristin var i chock när hon kom ut ur byggnaden. Då såg hon att taket på hallen, som var en del av byggnaden, hade ramlat ihop helt totalt.

Hon ringde Alf Birger, som var ute på övningen flera mil bort. Sökinsatsen började leta efter Sunniva.

Mamma Hilde Kristin stod skräckslagen och såg på medan sökinsatsen försökte lokalisera Sunniva under tunga snömassor. Lyckligtvis tog det inte lång tid innan den lilla flickan hittades.

– Hon låg mellan en takbalk och snömassorna. Hon hade huvudet mellan benen, berättar Hilde Kristin.

Sunniva som barn

Sunniva satt trygg i famnen på mamma Hilde Kristin strax efter den dramatiska händelsen.

Foto: Privat

Kändis

Sunniva kördes till sjukhuset, där läkaren upptäckte att hon var i förvånansvärt gott skick. Hon hade bara lite vatten i lungorna.

– Jag är mirakelflickan. Så ser folk mig nu, säger Sunniva och ler. För det var så hon kallades efter den tragiska olyckan.

Medier hemma och utomlands gav den lilla flickan stor uppmärksamhet. ”Joint Winter” var en omfattande övning där 12 000 soldater deltog, inklusive 60 flygplan och 30 fartyg från Nato.

Inte påverkad av händelsen

Den positiva och glada tjejen berättar att hon aldrig påverkats av händelsen i efterhand.

Jag kommer inte ihåg någonting. Det kanske är lika bra

– Jag kommer inte ihåg någonting. Det kanske är lika bra, säger Sunniva.

Med en pappa som jobbar i försvaret har Sunniva genom åren bott på många ställen i Norge. Sunniva flyttade till Oslo för två år sedan för att studera på en populär skola som ger en professionell utbildning inom dans, teater och musikaliskt artistliv.

Sunniva med sin pappa och mamma

Sunniva tillsammans med sin pappa Alf Birger och mamma Hilde Kristin.

Foto: Privat

Att gå vidare

– Jag satsar på sång och dans, och fördjupar mig i musikaler. Här lever jag ut artistdrömmen. Mitt stora mål är att kunna försörja mig som musikartist.

Den drömmen delar Sunniva med sin nära vän Siri Elstad, 21 år. De två är redo för sitt tredje år på den populära skolan.

– Vi ser så mycket fram emot det sista året. Det kommer bli bra, men vi vet att det blir ännu mer svett, blod och tårar, säger vännerna.

Sunniva med sin nära vän Siri

Sunniva och hennes vän Siri (vänster) drömmer om att få stå på scen.

Foto: Tor Lindseth

Hårt arbete

Hilde Haugan, 50 år, är rektor på skolan. Hon är imponerad av Sunniva.

Hon vet hur skört livet kan vara

– Den där tjejen jobbar hårt, och det kan ha att göra med att hon vet hur skört livet kan vara. Det gäller att ta chansen och stå på sig för att lyckas. I den här branschen handlar det om 10 procent talang och 90 procent hårt arbete, säger Hilde.

Det är Sunniva medveten om.

– Jag har tur som klarade mig för 20 år sedan. Det gör att jag uppskattar de möjligheterna jag får extra mycket.

Översättning och bearbetning: Jenny Lundberg