Natthikos lämnade ett brev till polisen – dog precis som han ville

Björn Natthiko Lindeblad var ekonomen som blev munk och sedan kom tillbaka i Sverige där han bland annat blev en uppskattad föredragshållare och författare.

Foto: Till vänster, Thomas Karlsson/DN/TT, till höger, Peter Wixström/Aftonbladet/TT

Björn Natthiko Lindeblad lämnade inget åt slumpen när han valde att avsluta sitt eget liv. En inspelning av förloppet har lämnats över till polisen.

Det var på måndagen den 17 januari som Björn Natthiko Lindeblad, mångårigt sjuk i ALS, tog sitt eget liv.

Klockan 12.23 slutade hans kropp att andas, det skriver Svenska dagbladet.

Ingen i rummet ringde till polis eller räddningstjänst förrän efter över tre timmar. Detta efter instruktioner från Björn Natthiko Lindeblad.

Se också: Björn Natthiko Lindeblad är död – blev 60 år gammal

1:9

Efter reklamen: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

(1:9)

Han ville att de närvarande skulle få en fredad stund kring avskedet. Inte städa undan döden så snabbt, utan låta den bli konkret och närvarande. Detta hade han lärt sig efter varit munk i thailändskt kloster i många år.

”Det är djupt läkande och påskyndar sorgearbetet att se en död kropp”, har han sagt till Svenska dagbladet.

Dog som han önskade

Björn Natthiko Lindeblad lämnade jordelivet när han fortfarande hade kontroll över sin egen kropp. Med sina muskelförtvinande armar, lyfta av en kropp som vägde under 50 kilo, drack han en smoothie med ett dödligt medel.

Björn Natthiko Lindeblads liv i bilder – från glad pojke till upplyst man

Beskedet om hans död blev offentligt dagen efter. Händelsen blev omskriven av alla nyhetsmedier och kondoleanserna strömmade in under inlägget på Björns instagramsida som offentliggjorde händelsen. Över 32000 personer har uttryckt sin sorg.

De som följt Björn i sociala medier har sannolikt förstått hur hans tankar har gått. Den 14 december gjorde han en liknelse med praxisen kring husdjur som lider av en obotlig, plågsam sjukdom. Då kanske man en dag känner att ”den största kärlekshandlingen vore en smärtfri och värdig död", skriver han.

Björn hade själv följt med sin svårt lungsjuka pappa till en självmordsklinik i Schweiz. Detta ägde rum år 2018, några månader senare Björn fick sin ALS-diagnos.

Björn tog kontakt med den schweiziska kliniken före sin egen död. Han ringde också polis och rättsväsende i Sverige. Medhjälp till dråp är olagligt i vårt land och därför informerade han sig om alla juridiska och medicinska detaljer. Detta för att ingen av dem som bevittnade hans sista handling, skulle hamna i problem.

Nu pågår en rutinmässig brottsutredning.

När polisen kom till hans bostad på måndagen den 17 januari, låg ett intyg bredvid kroppen. I det stod det: "Detta beslut har jag tagit helt själv, vid mina sinnens fulla bruk, utan att vara påverkad av någon annan."

Som bevismaterial fanns också en USB-sticka med filmen från ögonblicket då han på egen hand lyfte den dödliga drycken. Han somnade med en gång. Döden inträffade inom 20 minuter.

7 saker som Björn Natthiko Lindeblad har lärt oss

För Svenska dagbladet har han tidigare berättar varför han ville sitta upp när han lämnar jordelivet.

– Det låter jättelöjligt, men i buddhistmunksvärlden var sittandet den vanligaste positionen för ett andligt uppvaknande. Jag gillar det – jag vill dö sittande, i den här fåtöljen, vaken, alert. Jag vill vara i jämnhöjd med dem jag har omkring mig.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Sos Alarm

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112 utan att tveka.

Mind självmordslinjen

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Har också en chatt: chat.mind.se

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se