Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Extremt sällsynt Ikea-fåtölj på auktion – 7 andra klassiker som trendar

11 apr, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, Karin Morbrings safaristol "Diana", till höger, Bengt Rudas "Cavelli".
Senast som fåtöljen "Cavelli" gick under klubban blev priset 151000 kronor. Nu är ännu ett exemplar av dyrgripen till salu vilket lär locka ett stort antal internationella spekulanter. Men denna fåtölj är långt ifrån den enda Ikea-klassikern som stigit i värde. Vi listar möblerna som har stigit i värde på senare tid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fåtöljen "Cavelli" anses vara en av de mest eftertraktade i Ikeas kollektion.

Den formgavs av Bengt Ruda och lansersades i slutet av 1950-talet.

Hans uppdrag var bland annat att få Ikea att gå i annan riktning. Från ett billigt varuhus till en aktör som skulle möblera det svenska folkhemmet.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

Men "Cavelli" blev ingen möbel som landade i var man och kvinnas hem. Den tillverkades bara i et fåtal exemplar och anses vara den mest svårfunna och mest eftertraktade i hela Ikeas:s kollektion.

Annons

De är i princip aldrig till salu. Fram tills alldeles nyligen.

Bengt Rudas fåtölj "Cavelli".

I november 2021 såldes en svartvit och prickig "Cavelli" på en auktion i Sundsvall. Då gick den för hissnande 151000 kronor vilket blev det högsta klubbade priset som en Ikea-möbel har gått för. Du ser fåtöljen här ovan.

Den försäljningen fick en annan innehavare av samma slags stol att inse vilken skatt som fanns i gömmorna. Ägaren tog kontakt med Auctionets värderingsexpert.

Och den berättelsen är lite rolig.

Det visade sig att denna gula "Cavelli" – som snart går att ropa in – köptes i början av 2000-talet på en garage-loppis. Men köparen fick inte lov att ta in den eftersom den inte föll alla i familjen i smaken.

Annons
Bengt Rudas "Cavelli".

Fåtöljen, som du ser ovan, fick placeras hos en vän och stannade där tills ägaren fick höra om höstens rekord-försäljning av just en "Cavelli". Och nu säljs alltså denna gula fåtölj via Göteborgs auktionsverk när Auctionet håller sin "Fine Art auction" som äger rum den 15 maj.

– Cavelli har ett stort symbolvärde och kommer med största sannolikhet att bli en milstolpe i svensk designhistoria. Jag har letat efter modellen i över tio år och det faktum att jag nu får se en till är otroligt. Även denna är mycket välskött och eftersom modellen har fått stor uppmärksamhet i media både i Sverige och internationellt skulle jag inte bli förvånad om den sätter nytt världsrekord, säger Andreas Siesing, Auctionets värderingsexpert.

Annons

7 andra värdefulla Ikea-möbler

Flera äldre Ikea-modeller har stigit i värde på senare tid. Man behöver inte ha en sällsynt dyrgrip för att vara med på tåget. Här listar vi sju andra möbler från Ikea som också stuckit iväg i pris.

1. Fåtöljer av Erik Wørtz

Den danska designern Erik Wørtz var en flitig formgivare för Ikea på 1950- och 1960-talet. Han skapade både sideboards och stolar. År 2016 såldes ett par av hans Ikea-fåtöljer för 17 500 kronor på Bukowskis.

Erik Wørtz Ikea-fåtöljer.

2. Singoalla

Harold Fusts dagbäff "Singoalla" från 1960-talet är en riktig dyrgrip. Den värderas kring 20000 - 25000 kronor. År 2019 gick den för 30000 kronor hos Bukowskis.

Annons
Harold Fusts dagbädd "Singoalla".

3. Gillis Lundgrens caféstolar

Dessa Ikea-stolar som för tankarna till Thonet, formgavs 1964 av Gillis Lundgren. Vi hittade en auktion från i februari 2022 där sex stolar hade ett utgångspris på 1500 kronor. Budgivarna slogs om stolarna som gick för 3511 kronor.

Gillis Lundgrens caféstolar

4. Impala

Gillis Lundgrens klassiker "Impala" från 1972 värderas de senaste åren regelbundet till kring 6000 kronor styck, men den kan säljas för långt mer än så. År 2020 såldes en Impala för 13500 kronor på auktion.

Annons
Impala formgavs av Gillis Lundgren-

5. Vilbert

Verner Pantons "Vilbert" som lanserades i Ikea-katalogen år 1995 blev ingen succé – inte då. Numera anses den vara en kult-möbel och förra året värderades sex stolar, varav fem var ouppackade, till 30000 kronor. Slutpriset landade på 30645 kronor.

Vernet Panton-stolen "Vilbert".

6. Diana

Karin Mobrings safaristol "Diana" formgavs för Ikea på 1970-talet. Den har gått upp rejält i pris på senare år. År 2021 gick denna för 4475 kronor efter att flera budgivare hade gett sig in i leken.

Annons
Karin Mobrings safaristol "Diana".

7. Medevi

Byrån "Medevi" ur Ikeas 1700-talsserie blev en succé redan vid lanseringen på 1990-talet och har aldrig fallit möbelfantasterna ur smaken. År 2019 såldes en byrå för 7400 kronor på Bukowskis.

Byrån Medevi
Annons