Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ny butik ska motverka matfattigdom – och ta tillvara på matsvinnet

15 sep, 2021 
Minna Wallén-Widung
När Skåne Stadsmission öppnar sin första matbutik i Skåne, är målet att minska både matsvinn och matfattigdom. På Matmissionen ska alla som har svårt att få ihop sin försörjning kunna handla den mat de själva vill äta.
– Matfattigdom handlar inte bara om att inte äta nyttigt, det handlar också om att inte kunna välja det man vill äta, säger Alireza Mobasheri på Skåne Stadsmission.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I köpcentret Mobilia i Malmö pågår ett intensivt arbete så här i början av september. Om en dryg månad ska Skåne Stadsmissions nya satsning Matmissionen slå upp dörrarna och hantverkarna har bråda dagar för att färdigställa allting.

Alireza Mobasheri är områdeschef för sociala företag på Skåne stadsmission.
Alireza Mobasheri.

Matmissionen är ett butikskoncept som togs fram av Stockholm Stadsmission i samarbete med Axfood för några år sedan. I dag finns två sådana butiker i huvudstaden och en i Göteborg. Nu är den fjärde alltså under uppbyggnad i Malmö.

Se också: 10 budgettips – så minskar du dina matkostnader

10 budgettips: Så minskar du dina matkostnaderBrand logo
10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader

– Vi har tre mål med Matmissionen. Det första är att minska matfattigdom och bidra till ökat välmående och egenmakt. Det andra är att minska matsvinnet genom att hantera och sälja överskottsvaror som doneras från olika livsmedelsföretag. Och det tredje är att stötta personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden genom olika arbetsintegrationsinsatser, säger Alireza Mobasheri.

Annons

Han jobbar som områdeschef för sociala företag på Skåne Stadsmission och är den som driver hela projektet. Han berättar att Matmissionen bygger på att personer som av olika anledningar har en väldigt låg inkomst ska kunna handla matvaror till kraftigt reducerade priser. Det är möjligt tack vare att olika producenter och matbutiker skänker mat som annars hade hamnat i soporna.

– Maten som kommer hit har i regel ett kort bäst före-datum, och skulle annars slängas. Men den är fortfarande ätbar.

Hanterar 400 ton matsvinn varje år

Hos Skånes Stadsmissions matbank har man i dag kapacitet för att kunna ta emot och hantera 400 ton mat per år. Förutom Matmissionen går produkterna också ut i den övriga verksamheten, som matkassarna som delas ut gratis till behövande och Café David som erbjuder kostnadsfri frukost och säljer lunch till reducerade priser.

Annons

Att göra en insats för miljön är en viktig del av arbetet med Matmissionen, men minst lika viktigt är det förstås att de personer som har svårt att få ihop ekonomin ändå ska få äta sig mätta. Matfattigdomen är ett faktum i Sverige i dag – och i Malmö är behoven särskilt stora, konstaterar Alireza.

– Socialstyrelsens jämförelse mellan de tre största städerna i Sverige, visar att 14,5 procent av alla barn i Malmö ingår i en familj som har fått ekonomiskt bistånd under 2020. I Stockholm var motsvarande siffra ungefär tre procent och i Göteborg sju. Malmö är också överrepresenterat i statistiken över familjer som erhållit långvarigt ekonomiskt bistånd.

Maten ska hamna där den behövs som bäst

Det är också därför Skåne Stadsmission har valt att bara låta Matmissionens medlemmar handla i den nya butiken, åtminstone inledningsvis. Butikerna i Stockholm är öppna för alla, men eftersom behoven är så stora i Malmö vill man säkra att maten hamnar där den behövs mest.

Grönsakshyllan inne i Stockholms stadsmissions matbutik.
Så här ser det ut inne i en av Matmissionens matbutiker i Stockholm.

De som kan bli medlemmar hos Matmissionen är personer som exempelvis lever på försörjningsstöd eller etableringsersättning. Också personer som lever på A-kassa, sjukpenning, föräldrapenning och pension kan vara medlemmar, liksom personer med en lön som understiger 10 036 kronor per månad.

Annons

I den 500 kvadratmeter stora butiken ska personer som står långt ifrån arbetsmarknaden få en chans att pröva på arbetslivet. Två till trepersoner kommer att få en så kallad arbetsmarknadsanställning i samverkan med Malmö stad, medan ungefär åtta heltidstjänster kommer att delas mellan personer som kan arbetsträna några få timmar om dagen.

– Många som inte har jobbat på länge behöver mjukstarta sin arbetsträning utifrån sina individuella behov. Vi kommer också att anställa tre handledare till butiken.

Hylla med skafferivaror inne i Matmissionens butik i Stockholm.
All mat som säljs hos Matmissionen har donerats av andra livsmedelsföretag och skulle annars ha kastats bort.

Willys hjälper till med inredning och coachning

Även om Matmissionen är en annorlunda matbutik där den ekonomiska förtjänsten står i skuggan för de sociala vinsterna, följer man alla regelverk som gäller för vanliga matbutiker. Det gäller till exempel att man har rutiner för hantering, spårbarhet och egenkontroll av maten som doneras.

Annons

Stadsmissionen har fått stor hjälp av matvarukedjan Willys i det arbetet. Under tre år ska Willys hjälpa till med coachning, mentorskap och utbildning av Matmissionens anställda. Dessutom kommer all inredning i butiken från företaget. Alireza berättar att man också fått två miljoner kronor från Kavlifonden för att kunna genomföra projektet.

– En sådan här investering kräver mycket kapital och de här två företagen är verkligen förebilder, som arbetar både med matsvinn och hållbarhet. Det är tack vare dem som vi överhuvudtaget kan göra det här.

En anställd jobbar vid grönsaksdisken på Matmissionens butik i Stockholm.
Att själva kunna välja vad vilken mat som får komma med hem ökar både välmående och egenmakt.

Vill själva välja vad man ska äta

Något som de flesta av oss tar för givet när vi handlar mat är att vi själva kan välja vad vi lägger i kundkorgen. Många av oss kan välja det vi tycker bäst om och behöver inte titta en extra gång på prislappen. Men det är långt ifrån verkligheten för Stadsmissionens medlemmar. I arbetet med att dela ut matkassar är det ett återkommande önskemål – man vill helt enkelt välja själv vad man ska äta. Tack vare de kraftigt reducerade priserna – en vara får kosta max 30 procent av vad den kostar på Willys – ska det nu bli möjligt att få välja själv, vilket ger positiva ringar på vattnet.

Annons

– Matfattigdom handlar inte bara om att inte äta nyttigt, det handlar också om att inte kunna välja det man vill äta. Och det påverkar välmåendet och hälsan negativt. Vi hade till exempel en barnfamilj som fick matkassar hos oss, där barnen uttryckte att de ville ha annan mat än den som fanns i kassen. Då tycker jag att det är en härlig känsla att kunna ta fram en lösning så att de barnen kan få äta mer av det de gillar. Samma sak gäller pensionärer som har jobbat i hela sitt liv, men som ändå inte har en tillräcklig inkomst. De ska inte behöva äta bröd och ost resten av livet. Genom att få välja själv ökar välmåendet och egenmakten, säger Alireza och tillägger att matkasseutdelningen kommer att fortsätta parallellt med butiken:

– Vi möter människor som absolut inte har någonting, som inte ens har råd att handla i Matmissionen. Med hjälp av pengagåvor från privatinsamling och företag kan vi se till att de inte går hungriga. Men det är väldigt tråkigt att den insatsen ska behövas i Sverige 2021, säger han.

Annons