Ny lag klubbad – klart att katter ska chippas

kattunge

En kattunge behöver inte bara vaccineras, snart behöver den även chippas.

Ilike

Funderar du på att skaffa katt? Då ska du tänka en extra gång. Efter 1 januari 2023 ska alla katter ID-märkas och registreras. Detta enligt en ny lag som Riksdagen beslutat om.

Bakgrunden till beslutet är bland annat att det i Sverige finns cirka 150 000 hemlösa katter. Dessa lever ett hårt liv, präglat av lidande. Många blir påkörda och hittar aldrig hem igen.

Ge din katt ett unikt namn: De 10 vanligaste kattnamnen 2022

Intresset för att skaffa katt är fortfarande mycket stort.

– Husdjurs ägandet under de två åren med pandemi har generellt ökat med 30 procent, så intresset att skaffa husdjur är enormt, säger veterinär Christophe Bujon till TV4 Nyhetsmorgon.

Se också: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen
1:10

Efter reklamen: Se också: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

(1:10)

Slå på ljud

Att tänka på om du skaffar kattunge

1. Katten ska vara besiktigad med intyg. Se till att intyget inte är äldre än en vecka.Vid en besiktning går veterinären igenom hela katten och ser till att den inte har några sjukdomar.

2. Försäkra katten. Jämför olika försäkringsbolag och välj den som passar dina önskemål bäst. Kostnaden ligger oftast på mellan 70 - 200 kronor i månaden.

3. Se till att katten är vaccinerad. Grundvaccination av katt görs vid två tillfällen, den första som tidigast då katten är 8 -9 veckor gammal och nästa ca 3-4 veckor senare. Därefter vaccineras katten årligen mot kattsnuva och vart tredje år mot kattpest.

4. ID-märk katten. Blir obligatoriskt enligt lag från den 1 januari 2023.

5. Ha tid för katten. Tänk på att en katt behöver stimulans och sällskap. Till skillnad från vad många tror, är katten ett sällskapligt djur, som mår dåligt om de inte får stimulans och är för mycket ensamma.

Katt

Även en katt behöver mycket uppmärksamhet och kärlek.

PHOTOCREO Michal Bednarek

Statusen för katter höjs

Den nya märkningen kommer förhoppningsvis minska dessa problem och samtidigt innebära att statusen på katten som husdjur höjs. Hundar har ju sedan länge ID-märkts och nu är det alltså även katternas tur. Den nya lagen gäller för alla katter som är födda efter 2008.

Christophe tror att den nya lagen kommer bidra till att minska problemet med sommarkatter och dessutom göra det lättare att hitta katter som har kommit på villovägar.

Katten Lurvas försvann – åkte snålskjuts 80 mil till Vemdalen

– Att ”chippa” katten är ett enkelt och snabbt ingrepp. Man behöver inte söva dem, utan man sprutar bara in ett chip i nackskinnet på dem. Chipnumret registreras sedan på Jordbruksverket. Kostnaden för att märka katten ligger på runt 400 kronor.