Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Ny undersökning: Kvinnor bryr sig mer om klimatet än män

16 jan, 2020 
Lovisa Svedlund
glad kvinna som sitter i en soffa
Kvinnor är villiga att ändra sitt beteende mer än män för att rädda klimatet, visar en ny undersökning. Att äta mindre rött kött och minska sitt flygande hör till förändringar i vardagen där kvinnor kan tänka sig att gå längre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så mycket som 80 av 100 svenska kvinnor svarade "ja" eller "är beredda att göra det" på frågan om åtgärden att äta mindre kött. Bland männen svarade 65 av 100 samma sak.

Kvinnor bryr sig mer om klimatet

Vegobiffar på ett morkt fat
Kvinnor kan i högre grad än män tänka sig att dra ner på det röda köttet, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Det är Europeiska Investeringsbanken som gjort undersökningen tillsammans med opinionsföretaget BVA. Förutom svenskar var det personer i andra europeiska länder, USA och Kina som svarade på frågorna hösten 2019. Totalt har 30 000 personer deltagit.

Bland svenskarna blev det tydligt att kvinnor var beredda att ändra sin vardag mer än männen, även på andra områden än maten.

Kvinnorna var till exempel mer öppna än männen för att sluta använda plastflaskor: 78 procent av kvinnorna och 67 procent av männen svarade "ja" eller "är beredd att göra det" på den här åtgärden.

Annons

Nästan lika många kvinnor som kunde tänka sig att äta mindre rött kött, var alltså också beredda att sluta med plastflaskor.

Semestrar gärna mer klimatvänligt

Även när det är dags för semester kan kvinnorna tänka sig att ta större ansvar än männen. "Flyga mindre för semesterresor" kunde 75 procent av kvinnorna tänka sig, till skillnad från 65 procent av männen.

flygplan mot bakgrund av halvbla himmel
Fler kvinnor än män kan tänka sig att flyga mindre när man åker på semester, för klimatets skull. Foto: Shutterstock

Här var Sverige dock sämre än andra länder i världen. Bland den sammantagna befolkningen i övriga EU var det fem procentenheter fler än i Sverige som var redo att ta flyget mer sällan.

Därför tar kvinnor större ansvar för planeten

Kvinnor har tydligare gruppkänsla och är uppfostrade med att ta större ansvar för familj och andra människor. Det kan vara förklaringen till kvinnors större ansvarskänslor för klimatet, menar många genusforskare.

Annons

– Feministiska forskare menar att det har med könsnormer om omhändertagande att göra. Kvinnor är uppfostrade med att ta stort ansvar för familj och människor runtomkring sig – ett ansvar som sträcker sig till planeten. Attitydundersökningar visar att kvinnor känner sig mer personligt ansvariga och vill hitta personliga lösningar och åtgärder, säger Anna Kaijser som är forskningssekreterare på Formas miljöavdelning, till tidningen Expressen.

Kvinnor och män i klimatfrågan

  • I Sverige står mäns privata transporter för dubbelt så mycket koldioxidutsläpp som kvinnors transporter. Svenska män äter mer kött än kvinnor, vilket också bidrar till växthuseffekten. Transporter och köttproduktion står globalt för 19 respektive 18 procent av energianvändningen i världen.
  • 80 procent av svenska kvinnor är beredda att äta mindre rött kött, enligt EIB:s undersökning. 65 procent av svenska män svarade samma sak.
  • 75 procent av svenska kvinnor kan tänka sig att flyga mindre på semestern enligt EBI, till skillnad från 65 procent av svenska män.
  • Globalt drabbas kvinnor hårdast av klimatförändringarna. Sysslor som att samla ved och hämta vatten – kvinnans uppgift i många länder – tar till exempel mer tid i anspråk när det är torka och man behöver gå längre för att få resurserna till hushållet. Det kan i förlängningen hindra flickor att gå i skolan.

Källor: Naturskyddföreningen, Europeiska Investeringsbanken (EIB)

Hon har tidigare studerat miljö och klimat ur ett intersektionellt perspektiv. Bland annat ställde hon sig frågan hur faktorer som genus, inkomst, ålder och sexualitet samverkar med varandra.

Annons

Kvinnor är inte bara mer villiga att skapa nya beteenden för att rädda kollektivet på jorden. Globalt sett släpper kvinnor också ut mindre, och det kan bero på ekonomisk ojämlikhet mellan kvinnor och män, menar Anna Kajser.

– Forskningen säger att män generellt står för en högre andel utsläpp på grund av sin livsstil. Väldigt generaliserande äter män mer kött, kvinnor äter mer vegetariskt. Kvinnor shoppar mer kläder och hygienprodukter och män mer tekniska prylar. Män kör mer bil och kvinnor använder sig mer av kollektiva transporter. Men det finns ett linjärt samband mellan inkomst och ekologiskt fotavtryck. I länder som är mer jämställda ser vi att kvinnor också ökar sina utsläpp, säger hon till Expressen.

Fler undersökningar från Sverige

glad kvinna som stracker armarna mot luften
  • Liknande resultat i andra undersökningar

  • I sifoundersökningen Vegobarometern som publiceras av Axfood svarade 2018 en fjärdedel av männen att de aldrig äter vegetariskt. Bland kvinnor var andelen en tiondel.
  • Tittar man på ensamstående kvinnor och ensamstående män finns stora skillnader i utsläpp. Den största skillnaden syns på transporter visar Totalförsvarets rapport Kvinnor, män och energi från 2008.
  • Vilken miljöpåverkan den privata konsumtionen har intresserar fler kvinnor män. Kvinnor svarar också i högre utsträckning att de konsumerar miljövänligt än män, visar Konsumentverkets årliga rapport Konsumenterna och miljön från 2018.
Annons