Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Nya beskedet: Sommartid året om

31 aug, 2018 
Henrik Högström
EU-kommissionen rekommenderar sommartid året om.
Åtta av tio EU-medborgare anser i en webb-enkät att tidsomställningen mellan sommar- och vintertid ska skrotas. Och nu verkar det som att EU-kommissionen går på den linjen och kommer att rekommendera medlemsländerna att skrota omställningen, rapporterar SR Ekot.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Efter en webbenkät kommer eu-kommissionen nu rekommendera permanent sommartid.

Sommartid eller vintertid?

Tidsomställningen mellan sommar- och vintertid har blivit en het potatis. Motståndarna hävdar att den där timmen fram och tillbaka riskerar både personers hälsa och produktivitet.

EU-kommissionen har, under våren och sommaren, samlat in EU-invånarnas synpunkter i frågan. Och enligt den webb-baserade enkäten vill över 80 procent av de runt 4,6 miljoner människor som tyckt till att tidsomställningen skrotas.

Enkäten har dock inte varit helt okontroversiell. Torbjörn Sjöström, vd på undersökningsföretaget Novus menar i TV4 att enkäten lämnar många frågor obesvarade. Vem är det till exempel som har svarat och varifrån?

Annons

– Rent vetenskapligt kan man inte säga mycket mer än att det var en jädra massa klick.

Klart är i alla fall att det i huvudsak är tyska medborgare som har svarat på webb-enkäten.

Nu är det också klart att EU-kommissionen kommer att följa enkätens fingervisning i den här frågan, rapporterar SR Ekot som i sin tur citerar tyska TV kanalen ZDF.

Kommer att ta några år

Enligt de uppgifterna kommer EU-kommissionen rekommendera att medlemsländerna upphör med tidsomställningen. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker meddelade också att det kommer att bli sommartid som gäller året runt.

– Jag kommer att rekommendera kommissionen att om man frågar medborgarna om något så bör man göra som de säger. Vi kommer att besluta om det här i dag och sedan blir det upp till medlemsländerna och EU-parlamentet, säger Juncker till ZDF på fredagen rapporterar SVT.

EU-kommissionens fingervisning om avskaffandet innebär dock inte att vi slipper ta till minnestrick för att ställa tillbaka klockan i oktober redan i år.

Enligt Cecilia Wikström (L), EU-parlamentariker, kommer det dock att kunna bli verklighet inom några år.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons