Nya norska rådet – totalt skärmförbud för småbarn

Till vänster, en pojke sitter med en surfplatta, till höger, en arg flicka.

Foto: Till vänster, Claudio Bresciani/TT, till höger Shutterstock/TT

Barn under två år bör inte ha någon skärmtid – över huvud taget. Det är rådet som vårt grannland i väst nu har presenterat.

Det är det norska Hälsodirektoratet som presenterade rådet under måndagen. Myndigheten avråder alltså helt att barn under två år har någon skärmtid alls. Samtidigt bör den dagliga skärmtiden för barn mellan två och fem år begränsas till en timme.

– En viktig poäng för oss är att skärmen inte ska användas som barnvakt, eftersom det inte är fördelaktigt att sätta barnen framför en skärm så att de passiveras under en längre tid, säger myndighetens hälsochef Bjørn Guldvog till norska nyhetsbyrån NTB.

Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
1:08

Efter reklamen: Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

(1:08)

Rådet om slopad skärmtid för de allra minsta är en del av det norska hälsodirektoratet nya råd om fysisk aktivitet och stillasittande. Dessa baseras i sin tur på råd som Världshälsoorganisationen (WHO) presenterad för några år sedan.

Bjørn Guldvog understryker dock att skärmar kan vara en del av barnens lärande och kan mycket väl vara en del av utbildningen i skolan.

– Poängen här är att det måste finnas en balans. För barn mellan två och fem år är det bättre att betona att de ska vara fysiskt aktiva och ha social kontakt, säger Guldvog till NTB.

Idrott kan vara fel sätt att aktivera stillasittande barn

TV4 tog upp förslaget

Nyhetsmorgon i TV4 pratade med den svenska barnpsykologen Martin Forster om det norska rådet på måndagen. Programledaren Soraya Lavasani lyfte direkt i intervjun att många föräldrar nu sannolikt känner ett misslyckande.

Barnpsykologen började med att svara att beskedet från Norge bygger på rekommendationer från WHO som gått ut för en tid sedan. Det är inga nya rön som presenterats.

– Det är bara att Norge har lyft detta nu och pratar om förbud. Då känns det lite allvarligare.

Programledaren Martin Järborg tog sedan upp att det inte gått ut något liknande förslag från svenska myndigheter om förbud av skärmtid för småbarn. "Istället har man talat om vikten av fysisk aktivitet. Vem är på rätt väg?", undrar Järborg.

– En mix tror jag på, svarar barnpsykologen. Det som är problemet med skärmar, särskilt för de små barnen, är att de berövas för fysisk aktivitet och samspelet med sina föräldrar.

Hjälp, mitt barn blir så arg när skärmtiden är slut

Sista frågan som ställdes i TV4 var om det finns något negativt för barnens hjärnor att stirra in i skärmar.

– Det finns inga belägg för att det ska vara så. Det forskarna tror är att allt man missar. Men det är allvarligt nog. Det är bra att man gör kopplingen tydlig: Att om man låter småbarn hålla på mycket med skärm, då missar de en del av livet, svarade barnpsykologen.

Se också: 5 fördelar med att ligga i soffan
1:20

Efter reklamen: Se också: 5 fördelar med att ligga i soffan

(1:20)