Nya regler för katter som vistas utomhus

Katt tittar uppåt.

Foto: TT/Shutterstock

Alla kattägare som har en katt som vistas utomhus är från och med den 15 juni tvungna att kastrera denna, eller på annat sätt hindra att den förökar sig, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Katter är populära husdjur och finns i ungefär en femtedel av alla svenska hushåll. Våra fyrbenta vänner blir också allt äldre, enligt en Novusundersökning som försäkringsbolaget Agria har gjort.

Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen
Slå på ljud

Den vanligast förekommande katten i våra svenska hem är blandraskatten, även kallad huskatt eller bondkatt. När det kommer till raskatter är ragdoll den mest populära, tätt följd av den lurviga norska skogskatten och maine coon.

Nytt regelverk för husdjuren

Jordbruksverkets nya reglerna gäller samtliga katter som vistas utomhus, men undantag kan göras på inrådan av veterinär.

Syftet med de nya djurskyddsreglerna är att förhindra att katter förökar sig oplanerat när de är obevakade utomhus. Enligt föreningen Djurskyddet i Sverige finns det i dag över 100 000 hemlösa katter i Sverige och de välkomnar Jordbruksverkets beslut.

– Det är en stor framgång för oss som organisation men framför allt för katterna att det nu blir krav på kastrering, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, i ett pressmeddelande.

Jordbruksverket vill också höja kattens status, förklarar de, och menar att det genom regelverket blir tydligare för djurägare att tillgodose kattens behov. Man vill också lyfta att det krävs kunskap för att vara djurägare samt tydliggöra hur ett gott avelsarbete går till.

Den nya föreskriften börjar gälla den 15 juni 2020.

Källa: Jordbruksverket, Agria

Läs också: Så får du bort djurhår – 5 enkla sätt som funkar