Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Omvärldens reaktioner på Greta Thunbergs tal i FN

24 sep, 2019 
Redaktionen
Efter Greta Thunbergs starka tal inför världsledarna i FN lät reaktionerna inte vänta på sig. Hon både hyllas och kritiseras och reaktionerna kommer från såväl media som politiker och kändisar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ingen lär vid det här laget ha missat att svenska klimataktivisten Greta Thunberg höll ett tal inför världens ledare vid FN:s toppmöte igår. Inte heller har nog någon missat hur starkt och känslomässigt talet var och att 16-åringen var bitvis skoningslös mot världsledarna och ställde dem till svars för klimatkatastrofen.

”Människor lider, människor dör, hela ekosystem kollapsar, vi är i början av ett massutrotande. Och det enda ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni!” sa hon bland annat.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Videon kunde inte hittas

Reaktioner från politiker, media och kändisar på Greta Thunbergs tal

Reaktionerna på det starka talet har varit många och det har både hyllats och risats, såväl från stora organisationer som politiker och kändisar.

FN:s vice generalsekreterare Amina J Mohammed tackar Greta och andra unga ledare för den passionerade uppmaningen till världens ledare.

Annons

Också Amnestys generalsekreterare Kumi Naidoo hyllade Greta och skriver att han önskar att hennes tal ska etsas in i världsledarnas medvetande för all framtid.

Från Greenpeace håll uttalade sig ordförande Jennifer Morgan och skrev att alla borde läsa Greta Thunbergs tal, ta till oss det hon säger och agera omedelbart.

Annons

Leonardo DiCaprio som under en längre tid gjort sig känd som en förkämpe för klimatkampen hyllar Greta Thunberg och hennes tal till makthavarna genom att dela hennes tal på sitt Instagram.

Även sångerskan Camila Cabello och skådespelaren Chris Hemsworth har delat talet på sina sociala medier. Greta Thunbergs eget Instagramkonto har såklart också fyllts med hyllningar efter talet och hennes följarskara ökade snabbt till över 4,6 miljoner.

Donald Trump svarade med att twittra hånfullt

En av de mest uppmärksammade negativa reaktionerna kom från USA:s president Donald Trump som svarade på talet genom att twittra hånfullt:

Annons

”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!”

Trumps svar på Greta Thunbergs tal i FN.

Trump, som själv bara besökte toppmötet som hastigast, har inte gjort sig känd för att vara en klimatkämpe. Han har till exempel tagit USA ur Parisavtalet som är Förenta Nationernas klimatavtal, så att han inte gav Greta Thunbergs tal stående ovationer förvånar inte.

Donald Trump hör av naturliga skäl inte till Greta Thunbergs favoriter heller. I ett klipp från klimatmötet kan man se henne ge en minst sagt kylig blick åt presidenten när han anlände till FN-skrapan. Även den bilden har blivit viral.

Annons
Greta Thunberg blänger på Trump.
Om blickar kunde döda… Foto: TT

Det sa media om Greta Thunbergs tal

Under en debatt på Fox News kallade Michael Knowles från konservativa The Daily Wire Greta Thunberg för mentalsjuk. Det har Fox bett om ursäkt för i efterhand.

Andra stora medier som The Times, The Guardian, The New York Times och Reuters har uppträtt mer respektfullt och uppmärksammat och delat hennes tal på sina sociala medier. I vissa medier hyllas hennes mod och vältalighet, andra nöjer sig med att dela talet.

Svenska politiska kommentatorn Marcus Oscarsson från TV4 har skrivit ett långt hyllande inlägg om Greta Thunberg och hennes framgång. För att illustrera detta inlägg använder han en bild från Angela Merkels eget Instagram där hon sitter bredvid Greta Thunberg.

Annons

Thunbergs nästa stopp är klimatmötet i Chile

Under nästa år kommer Parisavtalet att sjösättas på riktigt och det kommer att ställa höga krav på alla världens länder att minska sina utsläpp för att nå målet att begränsa temperaturökningen i världen till 1,5 grad. Ett viktigt steg på vägen dit är klimatmötet i Chile i december där Greta Thunberg också ska medverka.

Se hela Greta Thunbergs tal till FN här:

Av Anna-Lena Pettersson/Femina

Foto: Instagram/Youtube 

Annons