Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Pernilla Björnör Hydén: Sluta säga att hon är vacker

24 jun, 2019 
Pernilla Björnör Hydén
#släppsarongen. Jag tänker inte vara snygg på stranden i år. Jag tänker vara varm, fri, försjunken i en bok, mätt på glass och glad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

54 procent av alla kvinnor blir hellre påkörda av en lastbil än blir tjocka.

Det visar en ovetenskaplig amerikansk undersökning. Det är inte själva resultatet som är det intressanta, menar psykologiprofessorn Renée Engeln. När hon berättat om undersökningen för sina studenter har de inte, vilket hon så klart trodde, blivit bestörta och undrat vad som är fel på den här världen. Istället kom en massa oväntade frågor.

”Hur fort kör lastbilen?”. ”Hur ont skulle det göra?” ”Skulle jag få svåra skador ..?”

Vi är skönhetssjuka, menar hon efter att ha gjort efterforskningar, intervjuer och skrivit boken Beautysick (läs den!). Kvinnor (ja, männen ligger fortfarande långt efter oss här) låter en omåttlig mängd energi gå åt till att fundera på hur de ser och jämföra sig med andra.

Och många av oss är trötta. Ja utmattade.

Redan som sjuåring började jag ha ursäkter för att vara med på gympan…

Jag kan inte minnas en tid i mitt liv när jag själv inte varit uppmärksam på kroppen och hur andra ser på den. Jag hittade ett foto på mig själv som liten när jag ser ut att bara älska ett dopp i havet. Det är kallt, säkert. Jag är glad. En fyraåring som uppskattar ett svalkande dopp. Men redan som sjuåring började jag ha ursäkter för att vara med på gympan, byta om bland andra eller basta med okända på en urskön skärgårdsö.

Annons

Jag kände mig mätt på kritiska blickar. Jämförd med kompisar som var smalare, kortare, sötare, vänare, tjejigare.

Man kan faktiskt ägna hela livet åt det här: Att akta sig för att göra det man längtar efter för att man till varje pris ska slippa bli dömd att inte hålla måttet. Många påverkas hela livet!

De flesta känner igen sig, jag vet det. 1 av 10 kvinnor är nöjda med sin kropp, enligt Line i tv-programmet Line och kroppen (som sändes i SVT förra året).

Pernilla som liten, badandes.
En liten Pernilla som uppskattar ett svalkande dopp.

Vi underhåller dessutom vikten av kvinnans utseende hela tiden. Genom att prata om utseende, mat, dieter, kalorier. Vi kvinnor (”Efter den här kakan måst jag ta trapporna hela veckan”, ”Har inte hon gått upp väldigt mycket i vikt?” eller ”Vad snygg du är!”) och vi som jobbar med media. Vi på Aller media har genom tiderna skrivit om hur man kan banta för att bli snygg, gå ner i vikt snabbt för att få bikinikropp och tipsat om allt möjligt som ska få oss att se unga, släta, smala och vackrare ut. Gammalmodigt och väldigt dåligt för oss alla – och vi är numera mycket medvetna om hur vi ska skärpa vår ton för att inte längre främja den här farliga kulturen.

Annons

I en drömvärld är vi kvinnor mer upptagna av att komma med smart input på mötet än hur kroppen ser ut i de för dagen valda kläderna. Mer upptagna av tanken på utbildning, klimatkris, jämställdhet och att må bra än av hur fötterna värker i de för små och högklackade skorna eller om magen ser stor ut i den nyinköpta t-shirten eller om halsens rynkor är synliga. I en drömvärld funderar inte 10-åringen på hur hon ska slippa gympan och kommentarerna i omklädningsrummet utan på att det ska bli kul med hinderbana.

Tala inte om för kollegan att hon ser snygg ut i den nya kjolen eller hur vacker hon är sin nyfixade frisyr.

Det bästa av allt: Du måste inte vara vacker. De flesta av oss är faktiskt bara medelsnygga. Skit i om du själv eller andra är vackra. Ge alla kvinnor en present: låt dem slippa tänka på hur de ser ut, slippa bli iakttagna och bedömda. Tala inte om för kollegan att hon ser snygg ut i den nya kjolen eller hur vacker hon är sin nyfixade frisyr. Träna på andra komplimanger om du vill ge någon riktig sådan! Fokusera på vad de gör och säger, inte på vad de har på sig eller ser ut. Vi blir påminda så ofta ändå, tyvärr.

Så var inte snygg på stranden i sommar. Var glad, fri, solkysst, avsvalkad efter ett dopp. Mätt på glass, försjunken i en bok. Var avslappnad, sprittande barnglad efter att ha gjort bomben eller stark efter simturen.

Låt det här bli din sommar, allas sommar!

Viktiga saker att sluta med!

  • Sluta prata om hur missnöjd du är med din kropp. Det påverkar andra mycket mer än du tror.
  • Sluta redogöra för hur många kalorier du ätit eller hur mycket du har tränat för att göra dig av med dem. Förändra gärna något på dig själv, men prata inte om det så förbaskat.
  • Undvik speglar, de för dina tankar till utseende precis när du gick och tänkte på något viktigt.
  • Tala inte om för kollegan/vännen/dottern att du tycker hon är snygg eller vacker – det för tankarna till hur hon uppfattas av andra. Tala om för henne att hon är smart, snäll, kreativ, rolig, snabb, stark eller något annat hon kan ha glädje av.
  • Prata inte om eller kritisera folks utseende. Inte ens folk på tv. Det är så himla lätt att hemfalla åt utseendefixering, ibland som en gemensam snackis. Lätt men dumt!
  • Utseende spelar roll, men låt det spela en mindre roll. Prata om det mindre så tänker du på det mindre. Och tänker mer på något viktigare, troligen.
  • Lid inte pin för att vara fin. Det tar bort fokus från viktigare saker om du har skitont i fötterna eller hårda kläder som skaver.
  • Försök att inte lägga upp tillrättalagda bilder av dig själv på sociala medier. Var glad, ärlig och ful ibland – det mår vårt utseendefixerade samhälle bra av!
Annons