Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Polishundar - de lurviga hjältarna som räddar liv

10 mar, 2022 
Henrik Högström
Polishunden Django.
Polishunden Django blev rikskänd när han överlevde en knivattack i Landskrona 2018. Hunden hann med ytterligare ett hjältedåd innan han skadades så allvarligt att han fick somna in på djursjukhus hösten 2020.

De sniffar upp narkotika, försvunna personer, spårar upp farliga bovar och sätter livet på spel i arbetet. Polishundarna är både vältrimmade redskap och en kär familjevän.

– Hur mycket tekniken än går framåt så finns det ingen maskin som slår de här djuren på fingrarna, säger Thomas Anderberg, chef för hundverksamheten inom polisen i nordvästra Skåne.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under hösten 2020 meddelade polisen i nordvästra Skåne den sorgliga nyheten att en kollega gått bort. Polishunden Django, en malinois, skadades så allvarligt under ett vapen- och narkotikasök att han fick somna in på djursjukhus.

– En sann hjälte har lämnat oss, skrev polisen Söderåsen på instagram. Och Django hann med en del hjältedåd under sin karriär. 2018 blev han svårt knivskuren i samband med ett ingripande mot en våldsam man i Landskrona. Han svävade mellan liv och död, opererades och kom tillbaka i tjänst. I januari 2019 nådde Django rubrikerna igen. Då hade han och hans förare kopplats in i jakten på en efterlyst kvinna som en av tre hund- patruller. Kvinnan hade tagit sina barn med sig ut i de småländska skogarna strax utanför Älmhult för att undkomma polis. Det var bistra förhållanden och bråttom. Temperaturen låg strax under noll och det snöade lätt.

Annons

Men hunden med förare hittade först mamman och sedan ett av barnen, en 12-åring. Djangos förare hade det inte helt lätt eftersom ett av spåren gick i vatten upp till bröstet. Men han tog av sig regnjackan och svepte om barnet innan 12-åringen bars i säkerhet. En annan hundförare tog över kopplet på Django och hittade barn nummer två.

Familjens kelgris

Djangos frånfälle innebär inte bara att Thomas Anderberg som chef har en lucka i gruppen att fylla. Hundföraren Martin har förlorat en vän och en kollega som bott med honom och familjen. Då utvecklar man ett starkt band.

– Det blir det ofrånkomligen. Man träffar hunden mer än partner och barn, 365 dagar om året. Utöver det finns man där för varandra i vått och torrt rent fysiskt.

– Sedan har vi som hundförare en annan mental förberedelse. Vi vet att något kan hända. För familjen och barnen är det ju en familjemedlem, ofta familjens kelgris.

Annons

Django är inte den enda av polisens hundar som uppmärksammats i höst. I tv-serien ”Utredningen” om mordet på journalisten Kim Wall spelar kriminalsökhunden Ben och föraren Johan sig själva.

De var med och sökte i Öresund för att hitta alla kroppsdelar. Thomas Anderberg förklarar att det är ungefär så fördelningen ser ut mellan ”vanliga” patrullhundar och specialsökhundar. En patrullhund ska klara av att till exempel spåra efter en försvunnen person i skogen på förmiddagen och på eftermiddagen övervaka en demonstration där deltagarna kanske har en avog inställning till ordningsmakten. De är oftast schäfrar, malinois (en belgisk vallhund) eller holländsk herdehund. Det krävs styrka, mentalitet och kanske framförallt arbetsvilja.

Sökhunden Ben
Föraren Johan och sökhunden Ben var med på Öresund 2017 och letade efter Kim Walls kvarlevor.
Se också: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?Brand logo
Se också: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

– Det är inga problem att avla fram en hund som bara vill jobba men det måste koppla däruppe också. De måste veta när det är okej att bita och inte. Och det har vi hittat i de här raserna, säger Thomas Anderberg.

Annons

Som Formel 1-bilar

Han beskriver de patrullhundar som polisen förfogar över som Formel 1-bilar. Det finns alltså mycket kraft men ställer samtidigt krav på att den kraften ska kunna tyglas. Det är ju, som han säger ”inte alla som kan köra en F 1-bil”. Detta gäller så klart även hundförarna.

– Du åker ofta ensam. När du kommer till skogen och mördaren till exempel är därute i mörkret är det du och din hund som ska jaga efter själva. Dessutom ska du ha ett handlag för att dressera hunden. Sen ska den här varelsen bo hos dig och din familj. Det är inte ett uppdrag för alla.

Andra faktorer att ta hänsyn till är storlek. Om en förare ska orka med att spåra människor i bebyggelse så kan hundarna inte väga för mycket. Det skulle bli oöverstigligt att baxa en bjässe över staket och annat som kan tänkas vara i vägen.

Annons

– Vi vill helst inte ha några jättehundar. Det hade inte varit praktiskt.

Specialsökhundar

Specialsökhundarna, som Ben till exempel, är en annan femma. De är inriktade på att sniffa reda på vapen, narkotika, lik, dna och sperma. De ska inte behöva tänka på att gå i försvar på samma sätt som en patrullhund. Dessutom ska förarna kunna lyfta upp dem på platser som man vill söka av. Ett jobb för jakthundar som cocker spaniel, springer spaniel och labrador.

– Vi har inte krav på ras. De får gärna vara rosa och gredelina och ha stubbhår. Det är egenskaperna som avgör.

Hundarna kommer dels från försvarets avel och dels från kennlar som föder upp den här typen av hundar. Men en del kommer också från privatpersoner som kanske tagit på sig en lite större utmaning än vad de klarar av. Hundar som behöver mer jobb än vad ett hushåll klarar av att ge dem.

Annons

Några speciella åldersramar finns inte.

– Det är de fysiska förutsättningarna som avgör. Men hunden måste vara 18 månader minst för att gå i tjänst. Det finns egentligen ingen övre gräns för när de går i pension. Men det brukar vara vid tio eller elva årsåldern. Jag har en grånos här bredvid mig som är nio och ett halvt. Han heter Grim, en malinois med väldigt mycket gråa hår.

Jagade Jack the ripper

Hundar har en relativt lång historia som hjälpreda till polisen. Men britterna lär ha varit först med formella polishundar. Pionjärer var de två blodhundar som sattes in för att hjälpa The metropolitan police med att spåra ”Jack the ripper” i London 1888. Jack är, som bekant, fortfarande inte haffad men försöket gav blodad tand.

Tyskar och belgare var tidiga med att bygga upp utbildningar för hundar som kunde sättas i i polisens tjänst. I Tyskland togs hundar till exempel i bruk för att hålla koll på gäng och folkmassor i slutet av det politiskt turbulenta 1800-talet när revolutionslustan pyrde. Här var man också tidig med att identifiera

vilka raser som lämpade sig för uppgiften. Schäfern blev tidigt en favorit för polismakten medan armén satsade på dobermann.

Annons