Politiska oroligheter ger rekordbilligt kaffe

Kopp ligger på sidan med kaffebönor runt omkring
Inför presidentvalet i Brasilien har den inhemska valutan rasat och bidragit till de lägsta internationella kaffepriserna på över tio år.

I oktober går Brasiliens invånare till valurnorna i en presidentvalrörelse som inneburit politisk turbulens. Osäkerheten är stor om vilken finanspolitik som kommer att bedrivas vilket slagit hårt mot landets valuta. Sedan årsskiftet har brasilianska ”real” rasat med 25 procent mot dollarn, rapporterar TT.

Svårt för bönderna

För svenska och internationella rosterier innebär det billigare import av bönorna, detta sedan priset på de gyllenbruna bönorna följt med valutaraset. Det kan tyckas vara goda nyheter, men fullt så enkelt är det inte, förklarar Löfbergs inköpsdirektör Martin Löfberg för TT.

– På längre sikt kan inte bönderna leva på de här nivåerna, säger Martin Löfberg.

Även kafé- och rosterichefen Johan Morén på Johan & Nyström instämmer i att det låga priset är problematiskt. Företaget föredrar att teckna långa avtal med bönderna vilket försäkrar båda parter om ett stabilt pris. En metod som knappast är norm i branschen.

– Industrirosterierna med en annan inköpsprofil har ett läge att köpa mycket kaffe väldigt billigt. För vår del innebär det inte lägre priser, men i dagligvaruhandeln kanske priset kan pressas ytterligare. Samtidigt är kaffe i Sverige redan väldigt billigt och jag vet inte hur mycket lägre det kan bli för konsumenten, säger Johan Morén.

För konsumenten styrs kaffepriset i dagligvaruhandeln av vilken kvalitet och certifiering som kunden efterfrågar. I många fall betalar konsumenten extra för böndernas arbetsförhållande liksom bönans faktiska kvalité, det menar Martin Löfberg. Räkna därför inte med allt för billiga bönor som en följd av den politiska osäkerheten i Brasilien. Åtminstone inte om du av tradition köper kaffe med fair trade-certifiering.

Källa: Affärsvärlden TT