Pollensäsongen 2022 – så blir den

Pollen

Björkpollen är en av de pollensorter som blommar under lång tid av säsongen.

galsand

Det för årstiden torra och varma vädret, samt en mild vinter på många håll, har gjort att pollensäsongen redan är i full gång i stora delar av Sverige. Men vad kan vi egentligen förvänta oss av årets pollensäsong?

Generellt kan man säga att pollenspridning gillar torrt och soligt väder, berättar Agneta Ekebom, intendent på Naturhistoriska riksmuseet. Al och hassel blommar redan i stort sett hela landet.

Agnete Ekebom

Agneta Ekebom berättar att växterna har olika cykler som styr pollenhalten.

BENGT

Blir det ett omslag i vädret så håller det tillbaka blomningen. En mild vinter på många håll har också gjort att blomningen hos de träd och växter som blommar tidigt under säsongen, redan är i gång.

Pollenallergi eller vanlig förkylning – så märker du skillnaden

Blommar i cykler

– Vad gäller pollen från björk och al, kan denna säsong nog sägas bli ganska medelmåttig, berättar Agneta.

Just när det gäller björkpollen är det vanligt med en tvåårscykel. Vissa år satsar träden på att växa och producerar då mindre pollen. Andra år är det i stället så att de producerar mer pollen och inte växer lika mycket.

– Det kan innebära väldigt stora skillnader. Vissa år kan det vara så mycket som tio gånger mer pollen, än ett annat år, säger Agneta.

Hon berättar att just björken hade en riklig blomning i fjol och väldigt lite året innan dess, så därför kan säsongen 2022 beräknas bli medelmåttig när det gäller björkpollen.

5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen
0:49

Efter reklamen: 5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

(0:49)

Slå på ljud

Samma sak är det med al-blomningen.

Agneta tillägger att det såklart alltid kan komma att hända saker som gör att mönstret bryts, men att man normalt sett kan utgå ifrån växternas cykler när man siar om hur säsongen kan komma att bli.

Tvärtemot vad man kanske tror har vinterns kyla inte så stor betydelse för utvecklingen av olika pollen, mer än att en mild vinter kan göra att pollensäsongen startar tidigare, berättar Agneta.

Så slutar du vara beroende av nässpray – läkaren ger sitt bästa råd

Mycket växtpollen i luften

I luften flyger pollen från ett 30-tal olika växter runt. Det är bara ett 10-tal av dessa som orsakar allergier.

Gräs är en annan växt vars pollen orsakar allergier hos många. Gräset gynnas av varmt och fuktigt väder. Så just för gräset har säsongen hittills inte varit så gynnsam.

– Men det är lite tidigt att förutsäga, säger Agneta.

Pollen kan också röra sig långt och ibland kan blomningar nere i Europa nå upp till oss här i Sverige, berättar hon.

Läs mer om pollenprognosen här.