Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Recept på matlådor under tian – Hanna Olvenmarks bästa tips

07 jan, 2020 
Henrik Högström
Porträtt av Hanna Olvenmark som driver bloggen Portionen under tian som tipsar om billig, vegetarisk och miljövänlig mat.
Oavsett om du är pensionär, student eller jobbar kan det vara skönt att slippa laga mat varje dag. Här får du Hanna Olvenmarks bästa tips på hur du lagar varierade matlådor att äta hemma eller på jobbet. På köpet sparar du pengar, tid och gör dessutom en insats för miljön.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dietisten och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark har gjort sig känd för att kombinera klimatvänlig mat med en stram budget i Portionen under tian (blogg, instagram och kokböcker). Och som snåljåp är hon givetvis en varm vän av matlådor.

– Jag åt en idag med innehåll från två överblivna rätter. En Belugabolognese och en pasta med sås på soltorkade tomater och grillad paprika. Det blev en buffé.

Portioner under tian

Vem är Hanna Olvenmark?

  • Ålder: 32
  • Familj: Stor!
  • Bor: Göteborg
  • Instagramkonto: @portionenundertian.
  • Aktuell: Med kokboken Portionen under tian: 300 kronorsveckorna.

Hanna har hittat sin egen nisch i matvärlden. Maten ska vara god, klimatvänlig och inte minst billig. I hennes kokbok Portionen under tian finns inga köttrecept och få animaliska produkter. Men poängerna med matlåda är desamma oavsett om man äter kött eller ej. Lådan sparar tid och pengar.

Så om nu grytor och långkok är bra matlådebaser. Vad finns det för motsvarighet till högrev till exempel?

– Många bönor och linser är bra i långkok. Man kan göra både chili- och currygrytor som blir jättegoda och som till och med vinner i smak om de får stå till sig i några dagar, säger Hanna Olvenmark som även tycker att soppor är prima att ta med sig till jobbet.

Annons

Uppvärmning av ris, kyckling och potatis

  • Ris som blir över och ska med i matlåda bör kylas ned snabbt efter tillagning. Ris som står ljummet en längre tid kan göra att bakterier väcks till liv. Bakterier kan orsaka illamående.
  • Kokt potatis som varit fryst blir inte bra i mikron.
  • Kyckling är gott men kräver lite bevakning i mikron. Anledningen är att kyckling har en så pass hög halt av protein att när man återuppvärmer den så kan proteinet brytas ner olika, vilket kan skapa problem med magen och matsmältningen, enligt The Independent. Tricket för att undvika detta är att vända köttet några gånger och se till att kycklingen blir jämnt varmt.

För egen del kan Hanna även tänka sig att ta med och värma potatismos från dagen före. Hon är medveten om att det är ett val som inte alla gör.

– Men då kan man ta med sig lite smör eller en skvätt havregrädde för att liva upp den.

Recept perfekta för matlådor

Pajer är också en perfekt matlåderätt som slukar svinn. Här kan uppfrästa grönkålsstjälkar, överblivna laxbitar och ostskalkar få nytt liv i en pajform. Mjölk som riskerar att surna går till äggstanningen på toppen. För att vara en certifierad snåljåp är Hanna mycket för att ta med detaljer som kan lyfta matlådan. En sås man gillar, fröer till topping eller bröd till soppan. Allt går att variera utan större åthävor.

Annons

Läge för matlådeklubb?

För dig som söker oväntad variation och ett socialt sammanhang så föreslår Hanna matlådeklubbar på jobbet. Fem personer svarar för varsin dag.

En idé som sparar både tid och fantasi (ja, alltså man behöver ju bara ha fantasi nog för en dag men kan å andra sidan bli överraskad resterande fyra dagar).

– Det blir ju ett sätt att få matinspiration också, säger Hanna.

Den egna matlådefavoriten är en vegansk släkting till spaghetti med köttfärssås.

– Jag skulle nog välja belugabolognese.

Receptet med belugalinser, paprika, tomatkross, palsternacka och chili hittar du här.

Välj en matlåda som klarar värme

Välj en matlåda som tål värmen i mikron (om du inte vill lägga upp maten på tallrik). Det finns olika märkningar som förklarar att den antingen är gjord för mikrovågsuppvärmning eller är säker tillsammans med livsmedel vid högre temperaturer.

– Glas och gaffel-symbolen, till exempel, visar att produkten är säker, och uppfyller de krav som finns i ett antal livsmedelsförordningar. Men vill man vara säker på att lådan klarar uppvärmning brukar man hitta mikrovågssymbolen, den liknar ett kärl med värmevågor eller så kan det stå ”for microwave use”. Man bör dock notera att locket till ett mikrovågskärl inte alltid klarar samma temperatur som kärlet självt. Kolla därför märkningen på locket, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket till tidningen Ny Teknik.

Annons