Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Regine har storlek 47 i skor: ”Jag hittar inga finskor”

25 mar, 2021 
Svend Aage Madsen
Regine Bjørkmann är 21 år och bor i Kristiansand. Hon är 187 centimer och sprider sina erfarenheter av att vara lång kvinna i sociala medier. Här bredvid sin betydligt kortare väninna Rebecca Lea.
Regine tillsammans med Rebecca Lea – det skiljer hela 29 centimer mellan vännerna.
Regine Bjørkmann är 187 centimeter och vill stärka långa kvinnor självbild genom sociala medier. Hon har fått positiv respons efter att hon bestämt sig för att synliggöra att långa kvinnor också har behov av att gå runt i något annat än sneakers och träningskläder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det tog lång tid för Regine Bjørkmann, 21, från Stavanger att acceptera att hon är längre än de flesta andra kvinnor. Och att hon med sina 187 centimeter och storlek 47 i skor alltid kommer ha problem att hitta moderiktiga kläder i rätt storlek.

– Jag har för länge sedan gett upp att leta efter fina skor med höga klackar i rätt storlek, säger hon med ett leende.

Norska kvinnor har en genomsnittlig längt på 167 centimeter. Det betyder att många är hela 20 centimeter kortare än Regine.

– Jag är van att folk stirrar när jag kommer gående. Men nu vet jag lyckligtvis att jag inte är den enda långa kvinnan i Norge.

Vill stärka långa kvinnors självbild

Genom en grupp på Facebook som heter ” Høye damer i høye hæler” (långa kvinnor i höga klackar) har hon fått bra kontakt med andra i samma situation. Medlemmarna i gruppen är kvinnor över 180 centimeter, och de är i alla åldrar.

Annons

– Jag delar tips om en ibland utmanade vardag i sociala medier, och jag har fått bra respons, säger Regine.

– Särskilt begeistrade är mammor som ser att deras döttrar är på väg att bli väldigt långa.

Hennes motivation är en önskan om att bidra till och stärka långa kvinnors självbild i en värld anpassad efter ”normala” kvinnors längd.

Regine bredvid sin pappa Roald Bjorkmann som utsågs till Norges längsta man är 1980.
Regines pappa utsågs till Norges längsta man i Guiness rekordbok på 1980-talet med sin dåvarande längd på 213 centimer.

– Ibland är det ganska tröttsamt att gå från butik till butik i jakt på något jag känner mig fin i. Jag tänker ibland att jag borde lära mig att sy mina egna kläder, och kanske till och med skapa en egen klädkollektion för långa kvinnor. Men eftersom jag är kräsen kring vad jag klär mig i lever jag i stort sett livet i träningskläder. Där finns det lyckligtvis mycket att välja bland.

Annons

Norges längsta man opererade sig kortare

Regine har ärvt sin längd från sin pappa Roald Bjørkmann, 56. Han var i många år omnämnd i den norska utgåvan Guiness rekordbok som Norges längsta man.

Han var hela 213 centimeter lång innan han lät sig operas och förkorta sig några centimeter genom att kirurgerna tog bort delar av hans lårben.

– Kirurgerna tog bort sju centimeter av mitt ben innan de lappade ihop mig igen. Jag har aldrig ångrat en sekund att jag lät mig förkortas, men operationen var så smärtsam att jag inte skulle kunna tänka mig att göra den igen, säger Roald.

Han är idag 204 centimeter lång, men med storlek 50 i skor är det fortfarande en utmaning att hitta skor som passar.

Se också: Fanny undviker stranden – ”De säger att jag äcklar dem”

Fanny undviker stranden: ”De säger att jag äcklar dem”Brand logo
Fanny undviker stranden: ”De säger att jag äcklar dem”

Har fått många kommentarer om sin längd

Pappans erfarenhet gjorde att Regine i sin ungdom också pratade mycket om att hon också ville göra en operation för att bli kortare.

Annons

– Basket blev dessvärre aldrig min sport. Men jag gillade att simma, och då är det en fördel att vara lång. Annars var det alltid en utmaning att gå på promenader med vänner för att jag så lätt gick ifrån dem.

Det är inte kul att vara på en fest där det enda andra är intresserade av att prata om är varför jag har så stora fötter.

Det hör till historien att hennes mamma, Ellen Marie Fjelde, bara var 169 centimeter lång. Hon dog 2011, under den tid som dotterns längd tog fart ordentligt.

– Kommentarerna har varit många under årens lopp. Det är inte kul att vara på en fest där det enda andra är intresserade av att prata om är varför jag har så stora fötter, säger 21-åringen, som idag är bosatt i Kristiansand.

– Jag har alltid drömt om att bo i vackraste staden i söder. Därför flyttade jag hit för att studera till undersköterska. Jag kommer kanske hem igen till Sandnesområdet när jag är klar med utbildningen.

Regine drömmer om kärleken

Roald följer sin dotter på sociala medier och döljer inte hur stolt han är över hennes insatser där.

– Det är viktigt och bra att hon synliggör hur det är att vara en lång kvinna, säger han.

Regine har accepterat att hon måste leva med sin längd. Men hon skulle gärna träffa män som inte bara vill att kvinnor ska vara kortare än dem.

– Trösten är att det finns många män som gillar längre kvinnor, jag har bara inte träffat den rätta än.

Översättning: Sara Wizén

Annons