Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Så förändrades världen 11 september – för 20 år sedan

10 sep, 2021 
Anette Bülow
World Trade Center i häftig brand vid 11 september-attacken.
11 september-attackerna är det största och värsta terrorattentatet i världshistorien.
Ingen som var med glömmer terrorattackerna den 11 september 2001. Världen stod still när planen kraschade in i World Trade Center i direktsändning. Sedan började kriget mot terrorismen som påverkar oss än i dag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det har gått 20 år sedan 11 september-attackerna. En dag och ett datum som för alltid etsat sig fast hos en stor del av världens befolkning. Ett terrordåd som påverkade många människors liv i grunden, som ledde till ett sorgearbete som fortfarande pågår och för alltid förändrade världen.

11 september-attackerna är det största och värsta terrorattentatet i världshistorien.

Ingen som var med den dagen kan glömma bilderna på när två jumbojet kort efter varandra flög in i tvillingtornen World Trade Center på Manhattan i New York. Bilder som väckte fasa och skräck – men också kändes obegripliga, ofattbara och overkliga.

Det var svårt att ta in att det kända landmärket på Manhattan, de 110-våningar höga skyskraporna, kunde utplånas.

Hur var det möjligt att genomföra en sådan attack? Vem stod bakom det lika kallblodiga som välplanerade dådet? Skulle detta utlösa ett tredje världskrig?

Världen över kunde miljontals människor inte slita sig från tv-apparaterna där filmerna på krascherna rakt in i de två tornen fortsatte att rulla.

Annons

Två plan tankade med 90 000 liter jetbränsle vardera flög rakt in i World Trade Center – och startade ett brinnande inferno. I direktsändning kunde man se när desperata människor hoppade från fönster i de brinnande byggnaderna mot en säker död.

När panikslagna människor flydde från området på södra Manhattan, människor som sprang för livet. När de två tornen kollapsade och rasade ihop i ett enormt moln av byggdamm bara timmar efter attackerna.

Nära 3 000 personer dog i attackerna, 6 000 skadades och värdet på förstörda byggnader och infrastruktur beräknades till minst tio miljarder dollar.

Visste att han skulle dö

Tisdagen den 11 september var en klar och vacker dag i början av hösten som inleddes som vanligt för de flesta New York-bor. De begav sig till arbete och skolor och storstaden var som alltid full av turister från världens alla hörn. I World Trade Centers två tvillingtorn befann sig cirka 17 400 människor.

Men det var ingen vanlig dag för Mohammad Atta, det visste han redan när han vaknade på morgonen. Han visste att han skulle dö – och att han skulle ta med sig tusentals människor i döden, mest amerikaner som han hatade.

Annons

Mohammad Atta såg sig själv som en hjälte och martyr bland radikala muslimer.

Han var en 33-årig man från Egypten som utbildat sig till arkitekt i Kairo och Hamburg och därefter bott flera år i Tyskland. Han beskrevs som en blyg, artig och arbetsam man som verkade vara precis som alla andra. Något hände dock under åren i Tyskland och Mohammad Atta blev radikaliserad och utvecklade starka anti-amerikanska och våldsbejakande åsikter.

Men ingen kunde ana att han skulle bli en av vår tids mest ökända terrorister med tusentals människors liv på sitt samvete.

På morgonen den 11 september klev Mohammad Atta, som lärt sig flyga i USA och fått flyglicens, på ett plan i Boston tillsammans med en medbrottsling. Sammanlagt 19 islamistiska kapare med samma fruktansvärda, dödliga mål gick ombord på fyra flygplan.

Kvart över åtta tog kaparna över planet beväpnade med knivar, tårgas och pepparspray och satte sig i cockpit.

De styrde mot New York. När planet närmade sig Manhattan drog Mohammad Atta på full gas.

Annons

Klockan 08.46, 14.46 svensk tid, brakade American Airlines Flight 11 in i World Trade Centers norra torn med våldsam kraft. Det stora passagerarplanet träffade den 400 meter höga byggnaden mellan våningarna 93 och 99.

Tornet började omedelbart brinna och rökfylldes då jetbränslet antändes. Döden för dem som var ombord på planet var omedelbar i det enorma eldklot som följde på kraschen.

Båda tvillingtornen brinner.
Skulle det utlösa ett tredje världskrig?Bilder som denna väckte fasa och skräck – men kändes också obegripliga, ofattbara och overkliga.

Svart rök bolmade ut från byggnaden och förmörkade septemberhimlen.

Kraschen innebar att inga trappor och hissar i kollisionszonen gick att använda – och drygt 1 300 personer blev fångar ovanför den i den brinnande skyskrapan.

Livrädda och desperata människor slog sönder fönster, vilket förvärrade situationen då branden fick mer syre och tilltog ytterligare.

Annons

Omkring 200 personer hoppade i panik ut genom de sönderslagna fönstren och föll mot en lika tragisk som säker död – medan världen såg på.

Chockade och desperata människor i tornen

Ungefär en kvart senare, klockan 09.03 flög United Airlines Flight 175 in i det södra tornet. Hastigheten var 950 kilometer i timmen och tornet träffades mellan våningarna 78 och 84.

Och därmed satte samma desperata kamp för att ta sig ut från den brinnande byggnaden i gång som redan pågick i det norra tornet.

Panik utbröt i New York och människor sprang för livet när World Trade Center kollapsade den 11 september 2001.
Människor sprang för livet när World Trade Center kollapsade.

Många tog sig till byggnadens observationsdäck där de hoppades bli räddade av helikoptrar. Men det var omöjligt för helikoptrar att ta sig fram till observationsdäcket på grund av den tjocka brandröken och människorna på däcket dog av rökskador och när tornet kollapsade.

Annons

18 personer hade turen att upptäcka att en trappa gick att använda strax efter kraschen och tog sig ut den vägen.

Samtidigt som chockade och desperata människor kämpade för att ta sig ut från de två tvillingtornen kom brandmän och poliser till platsen för att hjälpa nödställda som var fast inne i katastrofzonen.

Många poliser och brandmän dog

För många av dessa blev det deras sista dag på jobbet, bland dödsoffren fanns 343 brandmän och 60 poliser.

Klockan 09.37 flög det tredje kapade planet, American Airlines Flight 77, in i försvarshögkvarteret Pentagon. 125 personer i byggnaden dog och många fler skadades.

Se också: Så stöttar du någon i sorg

Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Även ett fjärde plan, United Airlines 93, kapades men nådde aldrig sitt mål utan störtade på en åker i Pennsylvania efter att ett antal passagerare försökt övermanna kaparna. Alla ombord omkom vid kraschen. Teorierna är att planet var på väg på mot Kapitolium eller Vita huset i Washington eller möjligen till CIA:s högkvarter.

Annons

Minnesmärke och museum

Klockan 09.58 rasade World Trade Centers södra torn och en halvtimme senare, 10.28 rasade det norra – det gick ofattbart snabbt, båda tornen föll ihop med en hastighet på 200 kilometer i timmen.

Förutom tvillingtornen kollapsade även ett hotell och den närliggande byggnaden WTC 7, totalt skadades 25 byggnader på Manhattan. Platsen var ett brinnande inferno många timmar efter morgonens attacker.

USA och världen var i chock. Oroliga nära och kära som försökte komma i kontakt med anhöriga i New York möttes av ett envist tutande i luren, telefonnätet hade brakat ihop på grund av den enorma belastningen.

Uppröjningen av katastrofzonen fortsatte i flera månader i New York.
Uppröjningen av katastrofzonen fortsatte i flera månader.

Förtvivlan växte minut för minut bland alla dem som fruktade att en fru, man, mamma, pappa, dotter eller son fanns bland terrorattackernas offer. Islamistiska al-Qaida pekades tidigt ut för att ligga bakom attackerna för att hämnas på fienden USA och ledaren Usama bin Laden blev en av världens mest hatade män.

Annons

Senare pekades Khalid Sheikh Mohammed ut som hjärnan bakom terrordådet, med ekonomiskt stöd från Pakistan. I USA inleddes kriget mot terrorismen.

Två kvinnor med munskydd sätter blommor på minnesplatsen där de två tvillingtornen stod. m
Där de två tvillingtornen stod finns i dag en minnesplats.

Räddningsarbetet och uppröjningen av katastrofzonen fortsatte i flera månader. Enbart att släcka branden i rasmassorna tog flera veckor.

Först i maj 2002 var uppröjningen klar.

Därefter påbörjades återställandet av platsen, som till en början kallades Ground zero men nu åter har namnet World Trade Center. Där finns det i dag nya byggnader samt ett minnesmärke och ett museum.

Annons