Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Så mycket mer vabbar kvinnor i februari

07 feb, 2020 
AvLovisa Svedlund
En kvinna tar hand om ett sjukt barn, hon är hemma och vabbar.
Foto: Shutterstock/TT
Årets värsta vab-månad är här – och den är långt ifrån jämställd. Ny statistik visar att män idag tar betydligt mindre av ansvaret när barnen blir sjuka. Och skrämmande lite har de förbättrat sig – på nästan ett halvt sekel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att kvinnor lägger mycket mer tid på obetalda sysslor i hemmet än män visste vi redan. Men när man tittar på siffrorna för hur ofta kvinnor, respektive män, stannar hemma med sjuka barn är det faktiskt skrämmande.

I februari – eller "vabruari" som man skämtsamt brukar kalla månaden – blir skillnaden extra tydlig.

Kvinnor tar oftare hand om sjuka barn

Under februari 2019 tog mammor och pappor i Sverige ut sammanlagt drygt 900 000 dagar för vab, enligt statistik från Försäkringskassan, sammanställd av Statistiska Centralbyrån.

Sex av tio gånger var det en kvinna som stannade hemma med det sjuka barnet, till skillnad från fyra av tio gånger då det var en man som stannade hemma och fixade omsorgsarbetet för familjen.

Visa det här inlägget på Instagram

#Vabruari is coming 🤮 Är du beredd? 🤒

Ett inlägg delat av Statistikmyndigheten SCB (@statistiska_centralbyran_scb)

*

Har inte blivit bättre på 45 år

Och tycker man att en mer jämställd fördelning av arbetet i hemmet är en bra grej blir man lätt besviken om man tänker sig att vabbandet blivit mer jämställt på sistone.

Annons

En titt på statistiken visar nämligen att vi vabbar precis lika ojämställt nu som för drygt 45 år sedan, när vi fick rätt till tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn.

En kvinna tar hand om ett sjukt barn och lägger handen på barnets panna.
I februari 2019 tog män 4 av 10 vab-dagar, vilket är en siffra som inte ökat sedan 1974 då vi fick rätt till vabb i Sverige. Foto: TT

När bidraget infördes 1974 såg fördelningen likadan ut som 2019: även då tog männen ut 4 av 10 vab-dagar om man tittade över hela året.

Från 70-talet fram till idag har det inte heller någon gång varit mer jämställt än så – tvärt om. I mitten av 90-talet tog kvinnorna ännu större ansvar och stannade hemma nästan 7 av 10 vab-dagar.

Annons

Pappaledigheten bättre – men fortfarande ojämlik

Det verkar också som att just de tillfälliga vab-dagarna som familjen måste ta ut när barnen är sjuka i vardagen, är extra ojämställda.

Tittar man på mamma- och pappaledighet i samband med att man får barn, har nämligen utvecklingen inte alls stått still på samma sätt. Här har istället papporna stadigt tagit ut allt större andel av de tilldelade dagarna: från noll procent i mitten av 70-talet, till ca tio procent år 2000 och nästan 30 procent år 2018.

Mer vab under fotbollsmästerskap

Tydligen blir våra barn "mer sjuka" när det är stora mästerskap på TV. Både män och kvinnor passar nämligen på att stanna hemma och vabba mer under EM och VM i fotboll för herrar. Det upptäcktes i en undersökning från SCB år 2015.

Även om myndigheten inte kunde fastslå att frånvaron tydligt berodde på att vi ville vara hemma och titta på matcher, fanns en överrisk att vi var korttidslediga de specifika mästerkapsveckorna mellan åren 1993-2014. Bland annat var vi mer sjukanmälda och hemma för vab.

Frånvaron var något högre för män än för kvinnor, men skillnaden var liten.

Ersatta dagar för vård av barn 1974–2018
Antal dagar i 1 000-tal och könsfördelning (%)

En tabell över hu kvinnor och män tar ut föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, det vill säga föräldraledighet och vab.
"Föräldrapenning " är det vi kallar föräldraledighet, och "Tillfällig föräldrapenning" det vi kallar för vab.

Källa: SCB

Annons