Så påverkas du av tidsomställningen – och kommer sommartid att slopas?

Zephyr_p

I dagarna ställer större delarna av Europa, inklusive Sverige, om till sommartid. Tidsomställningen är väl omdiskuterad i såväl fikarummet som i EU-parlamentet. Men hur påverkar den egentligen vår hälsa? Och vad tycker ni om omställningen?

Sista söndagen i mars ställer Sverige, ihop med större delarna av Europa, om till sommartid – alltså fram klockan en timme. Det är bara Island, Kazakstan, Belarus, Turkiet och Ryssland i vår världsdel som inte har sommartid. I år inträffar omställningen söndagen 26 mars klockan 02.00.

Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar
1:15

Efter reklamen: Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

(1:15)

Slå på ljud


Frågan om tidsomställningen ska slopas har legat på EU:s bord i flera år. Redan 2019 beslutade EU-parlamentet att man skulle avskaffa sommartid 2021. Men ministerrådet i EU var oeniga och så frågan rann ut i sanden. Sedan dess har intresset för att lyfta frågan om sommartid varit svalt.

För- och nackdelar med konstant "sommartid"

Hur påverkar omställningen vår hälsa?

När vi måste gå upp en timme tidigare rubbas vår biologiska klocka – något som kan ta flera veckor att rätta till. Då uppstår lätt sömnbrist. Vi sover generellt ytligare och oroligare när vi övergår till sömnbrist, vilket ökar risken för hjärtbesvär, depression och diabetes.

Vi riskerar också att bli känslomässigt labila och drabbas av humörsvängningar. Det finns studier, som bland annat Måbra rapporterat om, som pekar på att trafikolyckorna ökar med drygt 10 procent när vi ställer om till sommartid, det eftersom vår uppmärksamhet försämras.

Eftersom det finns fler bilar på vägen tidigare på dygnet ökar även antalet trafikdödade djur i samband med tidsomställningen.

EU-beslut om sommartid dröjer

Så tycker Allas läsare om tidsomställningen

På vår Instagram frågade vi våra läsare vad de tycker om omställningen tid sommartid. Totalt svarade 430 personer. 77 procent tyckte att tidsomställningen bör slopas, och 23 procent röstade för att ha kvar sommartid.