Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Samkönade bröllop får grönt ljus i kungahuset

29 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Foto: Till vänster, en brud med en brudbukett, till höger prinsessan Estelle.
Kungahuset meddelar: Prinsessan Estelle får gifta sig med vem hon vill oaktat kön.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 20 oktober meddelade riksmarskalk Fredrik Wersäll ett förtydligande. Prinsessan Estelle får gifta sig med vem hon vill, utan att avsäga sig sin rätt till tronen.

Det innebär att det är grönt ljus för kungliga samkönade äktenskap i Sverige.

Frågan har kommit på tapeten i Europa sedan Nederländernas premiärminister skrev ett brev till parlamentet med budskapet att landets kronprinsessa Catharina Amalia, 17 år, får lov att gifta sig med en kvinna – om hon så önskar.

Se också: 9 bilder på kronprinsessan och Estelle – när de är lika gamla

9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamlaBrand logo
9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla

Journalisten och programledaren Claes-Johan Larsson är en inbiten följare av kungahuset. Han intervjuades av TV4:s Efter fem om att samkönade äktenskap nu blivit en fråga som är på agendan många länder.

Annons

Han började med att berätta om den gamla praxis som gäller när en kronprinsessa eller kronprins vill gifta sig. Då går nuvarande monark till regeringen med en hemställan. Regeringen kan framöver, precis som gällt tidigare, fortfarande säga nej till önskemålet om tronarvingen inte avsäger sig rätten till att bli nästa monark.

Många kanske nu undrar om det har varit förbjudet med samkönade äktenskap i kungahuset innan riksmarskalkens förtydligande.

– Jag tror inte att det har varit det. Bara att man inte reflekterat över det tidigare, säger han i TV4-studion.

Inget förbud i successionsordningen

Han tror helt rätt. Aftonbladet har intervjuat riksmarskalken som bekräftar beskedet för kvällstidningen. I den svenska successionsordningen finns inget skrivet om att en regent eller tronföljare automatiskt blir av med tronen om man gifter sig med en person av samma kön. Dock ska regeringen godkänna en hemställan, precis som Claes-Joan berättade i Efter fem.

Se också. Prinsessan Estelle 9 år – se bilderna här

Prinsessan Estelle nio år – se nya bilderna härBrand logo
Prinsessan Estelle nio år – se nya bilderna här

Att komma ut som homosexuell är ovanligt bland världens kungahus, men det har hänt, berättar Claes-Johan Larsson till TV4.

– Lord Ivar Mountbatten, som är tredje kusin till Prins Philip, skilde sig från sin fru som sedan ledde honom till altaren med den nya mannen. Även sonen till sultanen av Brunei har kommit ut som homosexuell.

Annons