Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sektledaren gifte sig med barn – fortsätter styra från fängelset

05 mar, 2024 
Tommy Gunnarsson
Angelica Jaako Billenman
Foto:TT
Fundamentalistiska ledare är ofta beredda att gå mycket långt – inte bara för sina övertygelser utan också sin girighet och sina böjelser.
Detta stämmer verkligen in på Warren Jeffs, en av USA:s mest notoriska sektledare och sexförbrytare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: John Travolta - 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Se också: John Travolta - 5 saker du inte visste om skådespelaren

Warren Steed Jeffs föddes den 3 december 1955 i Sacramento, Kalifornien, och växte upp utanför Salt Lake City, Utah. Warrens far, Rulon Jeffs (1909–2002), var från 1986 fram till sin död 2002 ledare för sekten Fundamentalist Church of Jesus Christ Latter-Day Saints, förkortat FLDS.

FLDS är en fundamentalistisk utbrytargrupp ur mormonerna. Förutom att sekten praktiserar månggifte är de ökända för att arrangera tvångsgifte och för olika typer av organiserad och ekonomisk brottslighet.

FLDS räknas också som en starkt homofobisk och rasistisk hatgrupp. Medlemsantalet går upp och ned, men en siffra gör gällande att de alltid har haft omkring 10 000 medlemmar.

Warren Jeffs tog över efter sin far Rulon Jeffs

När fadern Rulon gick bort 2002 tog Warren Jeffs över som president i sekten. Som överhuvud för FLDS innehar man inte bara en hög position. Presidenten ska också ses som en helig profet av medlemmarna. Eftersom FLDS är en högst auktoritär rörelse där presidenten alltid har sista ordet så får medlemmarna inte ifrågasätta detta.

Annons

Precis efter sin fars död bad Warren Jeffs samtliga av sektens manliga medlemmar att lämna änkorna efter hans far ifred. Knappt en vecka efter detta uttalande hade Warren, som redan tidigare hade omkring 20 fruar, själv gift sig med alla förutom två av sin fars omkring 20 änkor. Ja, du läste rätt.

Sektledaren Warren Jeffs på en fängelsebild av hans ansikte.
2011 försökte Warren svälta sig till döds i fängelset, och han lyckades nästan.Foto: TT

En av änkorna vägrade att gifta sig med honom. Hon förblev dock trogen medlem, men på grund av att hon vägrat gifta sig förbjöds hon av Warren att gifta sig med någon inom sekten igen under sin livstid. Den andra av änkorna som Warren inte gift sig med flydde i samband med Rulons död från det stora område utanför Salt Lake City där FLDS medlemmar lever och verkar.

Annons

Uppmanade till minst tre fruar inom FLDS

Som president över FLDS fick Warren närmast oinskränkt makt. Bland befogenheterna presidenten inom FLDS har, förutom ensamrätt på att förrätta och arrangera äktenskap, är också att kunna beordra andra manliga medlemmar att överlåta sina fruar, barn och hem åt andra män inom FLDS. Det är alltså inte bara kvinnorna som är hårt kontrollerade och utsatta.

Warren predikade för sina manliga medlemmar att de förväntas ha minst tre fruar. Synen inom FLDS är att ju fler fruar en man har, desto närmare himlen ska han komma.

Den oinskränkta makt som Warren fick som president kom han att utnyttja fullt ut. Och han tycks ha haft få, om än några, gränser. Eftersom Warren hade befogenhet att tillskansa sig andra manliga medlemmars hem försörjde han sig på att roffa åt sig mark och fastigheter.

Annons

Jeffs tog också ut höga månadsavgifter av sina många medlemmar. Om man inte behagade honom riskerade man att straffas med att inte bara uteslutas ur gemenskapen utan också att förlora allt – inklusive hela sin familj.

Kvinnor från sekten FLDS i färgglada klänningar.
De cirka 10 000 medlemmarna i FLDS dyrkar fortfarande sin profet. Här ett gäng kvinnor från sekten som väntar på att få gå igenom domstolens säkerhetskontroll.Foto: TT

Warren Jeffs son talade ut efter faderns gripande

När polisen runt 2004 fått nys om Warrens kriminella aktiviteter såg han till att försvinna. Det var också under denna tid som hans sexualbrott sakta men säkert kom att uppdagas.

I dag vet vi att han gjort sig skyldig till två fall av våldtäkter, mot en 12-årig respektive 15-årig flicka. Båda dessa ingick han också äktenskap med.

Annons

Jag fick höra att 12-åringar var mina mammor

Förra året talade ett av Warrens 60 barn ut i New York Post, den i dag 23-årige sonen Wendell Jeffson. Han berättade hur det var att leva i polygamist-sekten, som han nu lämnat.

– Jag växte upp med mammor som var 15 år gamla. Det är inte rätt, men han gifte sig med 12-åringar och jag fick höra att de var mina mammor, och de var inte ens mycket äldre än jag, berättade han och kallade sin pappa för ”manipulativ”.

Jeffs ska också ha arrangerat tvångsäktenskap mellan en 14-årig flicka och en 19-årig man.

Barn utnyttjades även till arbetskraft inom sekten

Sedan Warrens brott uppdagats har ett flertal barn till medlemmar inom FLDS omhändertagits av myndigheterna.

Det slutar dock inte här. Härvan kring FLDS är mycket omfattande och invecklad. Sedan Warrens gripande har det bland annat framkommit att barn inom sekten inte bara utnyttjats sexuellt. Ett domslutsbeslut från 2019 mot Jeffs bror Lyle Jeffs gör gällande att barnen mellan åren 2008 och 2013 också utnyttjats som oavlönad arbetskraft på sektens pekannötsodling.

Annons

Som straff för detta har Lyle dömts att betala en miljon dollar i skadestånd. Lyle har tillsammans med brodern Warren och andra inom rörelsen också varit inblandade i grova bedrägerier med statsbidrag och pengatvätt.

2006 hamnade Warren på FBI:s lista över de tio mest eftersökta. Detta verkar ha varit effektivt, för samma år greps han i Las Vegas med ett flertal mobiler, peruker och omkring 55 000 dollar i kontanter.

Warren Jeffs dömdes till livstids fängelse

2007 dömdes Warren till tio års fängelse, men den domen upphävdes, då man funnit att juryn fått felaktiga instruktioner. Warren förblev dock kvar i häktet och 2011 kunde en ny rättegång inledas, detta mycket tack vare hans bror Wallace, som valde att lämna FLDS och samarbeta med FBI.

Han stämde FLDS för att få vårdnaden om sina barn, och vann

För valet att samarbeta med polismyndigheterna var Wallace nära att få betala ett högt pris. I processen höll Wallace nästan på att mista kontakten med sina två fruar och 20 barn, vilka på order av Jeffs tagits ifrån honom. Dock stämde Wallace FLDS för att få vårdnaden om sina barn, och han vann.

Annons

Wallace var i samband med stämningen också nära att dö i en bilolycka. Han misstänkte att olyckan var ett sabotage av FLDS anhängare, detta då flera medlemmar berättat för andra i hans omgivning att han skulle dö.

Under rättegångarna valde Warren ofta att vara sin egen försvarare. Troligtvis för att han hade en övertro på sin förmåga att övertyga andra.

Men den 9 augusti 2011 dömdes han till ett hårt och kännbart straff. För sexualbrotten han begått mot minderåriga dömdes han till livstid, plus 20 år. Strafftiden ska Warren sitta av i Texas, i Palestinefängelset.

Utah, USA, där sekten FLDS har ett starkt fäste. Bilden föreställer hus med berg i bakgrunden.
Sekten har ett starkt fäste i Utah.Foto: TT

Warren Jeffs styr fortfarande sekten från fängelset

Tiden i häkte och fängelse har varit dramatisk för Warren Jeffs. 2009 försökte han hänga sig i sin häktescell. Två år senare blev han allvarligt sjuk efter att ha fastat en längre tid. En kort tid senare fastade han återigen i flera dagar och var nära på att dö.

Annons

För att rädda hans liv satte fängelsets vårdpersonal honom i koma på medicinsk väg. Under tiden som Warren Jeffs var i koma behandlades han också för andra åkommor, bland annat för sår på knäna, vilka uppkommit genom att han stått på knä och bett i timmar i sin cell.

Trots att Warren Jeffs sitter fängslad tros han fortfarande styra över FLDS med järnhand, detta då sektens mest hängivna anhängare har sagt att han fortfarande utövar full kontroll över dem.

Men hur kan han då styra inifrån fängelset? Jo, Warren har rätt att få besök av familjemedlemmar, och myndigheter misstänker att han styr FLDS genom att skicka ut kodade meddelanden via dem som besöker honom i fängelset.

Det som kunnat bekräftas är att Warren Jeffs lyckats beordra sina medlemmar att fasta under flera dagar emellanåt, och att avsätta tid för att be för att han ska sättas på fri fot.

Ut ur fängelset kommer dock inte Warren Jeffs på ett bra tag. Inte förrän den 22 juli 2038 kan han bli villkorligt frigiven. Då kommer han, om han är i livet, att ha fyllt 82 år.

Annons